26. 10. 2009

Kečup

Suroviny: 5 kg rajčín,1/2 kg cibule,1/2 kg červených paprík,5-6 ks jabĺk,1 cvikla,1 hlavička cesnaku,5-6 feferoniek,30 - 40 dkg kryšt. cukru,1/4 l octu,2 PL soli
Korenie:1 KL horčicového semena,1 KL zelerového semena,2 KL mletého čierneho korenia,1KL mletej červenej papriky,škorice a zázvoru,2 muškátové oriešky,5 zrniek nového korenia,5 bobkových listov,Pikantná horčica
Maizena - Zlatý klas - 1 balíček rozmiešať v studenej vode a povariť spolu tak zahustiť. Ak je cvikla kečup je pekne červený a nemusí sa zahusťovať maizénou.

Postup:Rajčiny ponoríme na 2 min. do horúcej vody a ošúpeme, potom papriku, cibulu, jablká, cesnak feferonky pomelieme a za stáleho miešania varíme. Pridáme prísadu a korenie a pokračujeme vo varení na miernom ohni, kým masa nezhustne. Potom odstavíme a necháme do rána vychladnúť na druhý deň zmes ohrejeme a prepasírujeme. Dochutíme cukrom, octom a soľou. Ukladáme do horúcich fliaš a sterilizujeme 15 minút pri 100 C. /asi 30 fl od výživy alebo 12 fl od kečupu/.

Žiadne komentáre: