Na kg šípok, ktoré rozdrvíme alebo pokrájame, pridáme l vriacej vody, 200 g cukru a 2 g kyseliny citrónovej t. j. ½ zarovnanej KL. Po vychladnutí pridáme čistú kultúru vínnych kvasiniek a živnú soľ pre kvasinky. Zákvas dáme do demižóna, uzatvoríme kvasnou zátkou alebo do štvorlitrového pohára uviazaného celofánom. Asi po 14 dňoch kvasenia pri teplote 15 až 20° C kvasiace víno stočíme do druhého demižóna, kde dokvasí pod kvasnou zátkou. Na zvyšok šípok pridáme 0,7 l vody, 150 g cukru a 2 g kyseliny citrónovej. Nový zákvas necháme úplne vykvasiť, víno stočíme, zmiešame s prvým vínom. Šípky zalejeme 0,3 l vody a po niekoľkohodinovom vylúhovaní za občasného premiešania sa tekutý podiel stočí, šípky sa vytlačia a výluh sa pridá do vína. Po úplnom vykvasení víno stočíme z kalov a uložíme do malých nádob, kde ho necháme zrieť. Po vyčistení ho opäť stočíme a plníme do fliaš alebo necháme v plných demižónoch.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára