Recepty na varenie a pečenie jedál a nápojov, odskúšané recepty od vás aj recepty z vlastnej zbierky
21. 11. 2018
Šípkové víno-domáci recept
Na ¼ kg drene alebo ½ kg rozdrvených šípok nalejeme 5 l horúcej vody, potom ich necháme stáť 24 hodín a často premiešavame. Po precedení do (aspoň) 8 l fľaše a to cez plátno alebo sitko, šťavu, ktorá zostala v ovocí, vytlačíme tlačidlom na zemiaky. Do filtrátu pridáme ½ až kg cukru, 5 g kyseliny citrónovej alebo vínnej a 10 g vínnych kvasiniek. Nakoniec fľašu zazátkujeme zátkou a kvasnou rúrkou a necháme kvasiť pri teplote miestnosti. Víno vykvasí za 15 až 20 dní (keď prestanú odchádzať bublinky plynu cez kvasnú rúrku!) a začína sa čistiť. Usadia sa aj vznášajúce sa kalné látky. Vtedy víno opatrne stočíme do menších fliaš a dobre zazátkujeme. Po niekoľkých týždňoch môžeme vychutnávať vynikajúce víno s charakterom aszú.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára