Aby sa zavarené ovocie v pohároch nekazilo, musíme dbať na to, aby všetky používané nástroje boli čisté.
Aby sa na zváranie – džeme, marmeláde či lekvári – netvorili plesne, položíme na ešte horúcu zaváraninu okrúhly kúsok celofánu (pergamenového papiera) a nalejeme naň KL (pri väčších pohároch viac) rum alebo ražnej, či ovocnej pálenky.
Aby viečko dobre držalo a neprepustilo vzduch, natrieme okraj pohára bielkom z vajíčka.
Pri zaváraní ovocia si celé alebo rozpolené plody zachovajú arómu, keď ich pred sterilizáciou zalejeme cukrovou vodou.
Ovocie by pri zaváraní malo siahať asi 2 cm pod okraj pohára.
Ovocie v pohároch zalievame sirupom tak, aby bolo celé zakryté. Okraj pohárov musí zostať čistý.
Pri sterilizácii by sa poháre nemali navzájom dotýkať. Môžeme ich ovinúť plátnom, alebo obložiť novinovým papierom.
Ak pri plnení fliaš ovocím a sirupom vzniknú vzduchové bubliny, odstránime ich tak, že do nich pichneme koncom varešky alebo príborovým nožom.
Vrchnák zaváracieho pohára ľahšie odkrútime, ak pohár ponoríme do teplej vody hore dnom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára