28. 5. 2010

Pečený králik na zelenine

1 kg králika, 200 g mrkvy, 150 g petržlenu, 100 g karelábu, 100 g zeleru, 100 g cibule, 100 g slaniny, olej, soľ, bobkový list, 4 strúčiky cesnaku, celé čierne korenie, celé nové korenie, biele víno, vývar

Očisteného a umytého králika v celku posolíme. Potom ho preložime do uzatvorenej nádoby, v ktorej sme pripravili nálev z bieleho vína, oleja, celého čierneho korenia, celého nového korenia, prelisovaného cesnaku a bobkového listu. V náleve necháme odležať asi dve hodiny na chladnom mieste. Medzitým koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a pokrájame na hrubšie kúsky. Slaninu pokrájame na tenké plátky. Polovičnú časť slaniny rozložíme na dno zapekacej misy. Na ňu dáme králika vybraného z nálevu, ktorého obložíme nakrájanou zeleninou a cibuľou. Na vrchnú časť králika poukladáme zostávajúce plátky slaniny. Podlejeme nálevom, vývarom, prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry piecť. Počas pečenia podlievame výpekom. Tesne pred dopečením alobal odstránime a králika zapečieme.

Domáci králik na smotane

1 králik, 40 g cibule, 60 g masti, 1 bobkový list, soľ, voda, 2.5 dcl kyslej smotany, 40 g hladkej múky, ocot

Cibulu pokrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme pokrájaného králika, bobkový list, osolíme, podlejeme vodou a udusíme. Keď je mäso už mäkké, šťavu zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, ochutíme octom a povaríme. Podávame s dusenou ryžou alebo varenou cestovinou.

Baklažán s tofu

baklažán, veľká cibuľa, 1 tofu, 0,5 l paradajková šťava (môže byť aj s celými paradajkami), 3 strúčiky cesnaku, 2 PL olivový olej, soľ, mleté biele korenie, 1/2 KL rasca, 1 čili paprička, 1 KL červená mletá paprika, 1 PL francúzska horčica, 1 PL bazalka

Baklažán olúpeme, nakrájame na kocky, posolíme a necháne 20 min. stáť, aby pustil šťavu. Potom opláchneme vodou. Stratí horkú chuť. Zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme, vložíme baklažán, všetky koreniny, prelisovaný cesnak, na kocky nakrájané tofu a paradajkovú šťavu s pokrájanými paradajkami. Osolíme, varíme 30 - 40 min kým zmäkne baklažán.

Baklažánová nátierka

100 g cibule, 40 g oleja, 300 g baklažánov, 40 g cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

Očistenú pokrájanú cibuľu zapeníme na oleji, pridáme na kocky pokrájaný umytý baklažán a posekaný cesnak. Osolíme a dusíme vo vlastnej šťave s malým prídavkom vody. Udusený baklažán rozmiešame na kašu, osolíme, okoreníme a natierame na hrianky.

Baklažánová pomazánka s paprikou

3 stredné baklažány, 3 papriky, 5 strúčikov cesnaku, soľ a korenie podľa chuti, olej podľa potreby

Neošúpané baklažány a papriku pečieme v horúcej rúre cca 30 min., po vychladnutí baklažány ošúpeme, z papriky vyberieme jadrovník a všetky suroviny dáme spolu do mixéra a prilejeme trochu oleja /pri mixovaní môžeme postupne pridávať/ až získame hladkú hustejšiu pomazánku; pomazánka je najlepšia na hriankach. Pomazánka sa dá v zaváracích pohároch sterilizovať na zimu; v malých pohároch sterilizujeme cca 10 minút.

Baklažány plnené jahňacím mäsom

800 g baklažánov, soľ, 200 g cibule, 20 g cesnaku, zelená petržlenová vňať, 30 g oleja, 1 žemla, 250 g mletého jahňacieho mäsa, mleté čierne korenie, 20 g strúhanky, 50 g masla, 1 zelená paprika

Baklažány pozdĺž prekrojíme napoli, zelejeme horúcou vodou a 10 minút necháme postáť. Polovice baklažánov potom opatrne vydlabeme, dávame pozor aby sme nepoškodili šupku. Prázdne polovice osolíme a necháme postáť. Pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať 5 až 10 minút pomaly dusíme na oleji, pridáme posekanú dužinu z baklažánov, zmes spojíme s namočenou žemľou a premiešame s pomletým mäsom. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Polovice baklažánov osušíme, naplníme mäsovou zmesou, posypeme strúhankou, pokvapkáme maslom a asi 3/4 hodiny pečieme vo vyhriatej rúre. Do mäsovej plnky môžeme pridať i jednu zelenú papriku, ktorú pokrájame a spoločne s cibuľou, cesnakom a petržlenovou vňaťou opražíme.Plnené baklažány podávame ešte teplé s dusenou ryžou alebo sendvičom.

Grilované baklažány

baklažán, cesnak, ovčí syr, malé rajčiny, pažitka, olivový olej

Baklažán nakrájame na plátky, posolíme a necháme na sitku, kým pustí šťavu odkvapkať. Utrieme, položíme na plech a dáme na rozohriaty gril. Ugrilované naplníme kúskami ovčieho syra, štvťkami rajčín, zvinieme a upevníme ihlou. Prudko opečieme na rozohriatom olivovom oleji, vyberieme ihlu a previažeme pažitkou. Ihneď podávame.

Zapekané syrové baklažány

2 baklažány, 4 väčšie paradajky, 6 PL olivového oleja, 400 g syru mozzarela, bazalka, majorán, soľ

Baklažány nakrájame na 1 cm hrubé plátky, osolíme a necháme 15 minút odstáť. Paradajky oblanžírujeme vo vriacej vode, stiahneme zo šupy a pokrájame ich na plátky. Baklažány osušíme a rýchlo opečieme na vyhriatom olivovom oleji z oboch strán. Poukladáme ich na  plech, navrch navrstvíme paradajky, osolíme, posypeme posekanou bazalkou a majoránom. Nakoniec navrch poukladáme plátky mozzarely, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť na asi 15 minút.

Zapekaný baklažán

1 ks baklažán, 1/2 kg zemiaky, trvdý syr na strúhanie, cibuľa, soľ, bylinky (pažitka, oragáno, bazalka, petržlenová vňať)
zálievka :  1 šálka mlieka, 1 vajce, 1 PL sójovej (kukuričnej) múky, soľčanka

Umytý neolúpaný baklažán nakrájame na tenké pátky, surové ošúpané zemiaky nakrájame na rovnako tenké plátky. Cibuľu nakrájame na tenké kolečka. Na maslom vymazanú zapekaciu misku vrstvíme kolečka zemiakov, baklažánu cibule a postrúhaného syra, posypeme bylinkami, posolíme. Pečieme v rúre pri teplote 160 stupňov. Po 20 min. zalejeme pripravenou zálievkou a pečieme ešte 10 min. Zálievka: vajce a múku rozmiešame v mlieku, dochutíme soľčankou.

26. 5. 2010

Roštenka s hubami

rostenka, 50 g masti, 50 g cibule, 200 g cerstvych hub, sol, mlete cierne korenie, rasca, petrzlenova vnat

Na masti spenime nadrobno pokrajanu cibulu, pridame ocistene umyte na platky nakrajane huby, osolime, posypeme korenim, mletou rascou a udusime domäka. Ked su mäkke a stava sa vydusi, pridame posekanu petrzlenovu vnat a na kazdu oprazenu rostenku dame kôpku hub. Podavame so zemiakmi a zeleninovym salatom.

Zapečené hovädzie

700 gr hovädzie zadné, 250 gr kyslej smotany, Moravanka, 750 gr zemiakov, olej, maslo, mleté korenie, soľ

Mäso nakrájame na kocky a podusíme na tuku.Zemiaky obielime,umyjeme a nakrájame na kocky. Misku z jánskeho skla vyložíme alobalom, ktorý vymažeme tukom, poukladáme naň zemiaky, na ne dáme mäso, potom zeleninu a opäť zemiaky. Alobal zavrieme a dáme piecť do rúry. Po chvíli balíček otvoríme, zalejeme trochov nálevu zo zeleniny, opäť chvíľu pečieme. Nakoniec zalejeme smotanou a dopečieme.

23. 5. 2010

Čokoládové mesiačiky

21 dkg hl.múky, 14 dkg margarínu, 7 dkg pr.cukru, 1 žĺtko - spracujeme, vyvaľkáme, vykrajujeme mesiačiky a dáme piecť.
30 dkg strúhaných keksov alebo piškót, 15 dkg ml.orechov, 5 dkg pr.cukru, 10 dkg silnej čiernej kávy, 1 žĺtko, 2 PL rumu, 1 PL kyslejšieho džemu - suroviny spracujeme, vyvaľkáme a tou istou formičkou vykrajujeme mesiačiky, ktoré pomocou vidličky celé namáčame do čokoládovej polevy a priložíme na upečené a vychladnuté mesiačiky. Ešte pred úplným stuhnutím polevy posypeme drobnými farebnými cukríčkami.


Vanilkové štvorčeky

20 dkg hladkej múky, 10 dkg margarínu, 10 dkg praškového.cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce

Suroviny zmiešame, dáme do chladu. Vyvaľkáme na tenko, radielkom nakrájame malé štvorčeky uložíme na vymastený plech a upečieme. Upečené, vychladnuté spájame s džemom a ozdobíme čokoládovou polevou.


Mlynárové pusinky

10 dkg margarínu, 25 dkg ovsených vločiek, 8 dkg kryštalového cukru, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 8 dkg hladkej múky, 1/2 prašku do pečiva, 2 PL hrozienok, 5 dkg sekaných orechov

Ovsené vločky opražíme na tuku, pridáme cukor a miešame kým sa nerozpustí. K vychladnutém pridáme ostatné suroviny. Na plech kladieme malé kôpky a upečieme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou a posypeme orechami - sekanými.


Velkonočný syrec

1 l mlieka, 10 vajec, soľ, mleté čierne korenie

Vajcia zašľaháme do (podľa chuti) osoleného a okoreneného mlieka a za neustáleho miešania varíme. Zmes najprv zhustne a potom sa začne zrážať, hrudkovatieť. Vtedy ju treba odstaviť, naliať do cedidla, vystlaného štvorcovým plátnom (alebo utierkou na riady, zdravotníckou gázou...), rohy plátna krížom zviazať do uzla (čiže vlastne do dvoch uzlov) a zavesiť nad kuchynský drez odkvapkať. Vytvorí sa hrudka, ktorú jeme na Veľkú noc k šunke.

Zázračná torta od mamy

cesto : 6 vajec,350 g  pr.cukru,250 g  hr.múky,150 g  mletých orechov,1 vanilkový cukor,½ prášku do pečiva, 10 PL studenej vody.
plnka : 4 vajcia,200 g  pr.cukru,330 g  masla,30 g  kakaa,70 g  mletých orechov,2 PL rumu

Cesto : Cukor so žĺtkami a vodou miešať pol hodiny. Pridať pomleté orechy, múku, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Zľahka zamiešať sneh. Piecť vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme (väčšej!). Dosť dlho sa pečie, ale vysoko narastie. Cesto rozkrojiť na 3 pláty a naplniť plnkou 
Plnka : Vajcia s cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým nezačnú prisychať na nádobu. Potom vybrať z vody, nechať vychladnúť, pridať maslo, orechy a rum a vyšľahať na hladký krém.

Domací rascový chlieb

1 kg obyčajnej hladkej múky, 1 ČL mletej rasce, 1 Čl celej rasce, 3-4 ČL soli, za hrsť varených pretlačených zemiakov (2-3 zemiaky), 3 PL octu,  ½ l vlažnej vody, kvások z 1 kocky droždia

Všetky prísady vymiesiť, nechať ½ hodiny až hodinu kysnúť, premiesiť, znova nechať vykysnúť.Plech vysypať múkou, spodok aj boky vyložiť surovými kapustovými listami, na ne položiť bochník chleba, nechať podkysnúť, piecť 10-12 minút naplno, potom stiahnuť plyn a asi 50 minút dopekať. 5 minút pred vybratím potrieť bielkom vyšľahaným s vodou.Po upečení sa kapustné listy dajú z chleba ošúpať ako papier. Vďaka nim má chlieb neopakovateľnú arómu skvelú chuť. 

22. 5. 2010

Šťuka vo vínovom cestíčku

800 g šťuky, 2 vajcia, mlieko, biele víno, hladká múka ,olej, soľ

Zo šťuky si odkrojíme 4 kúsky, ktoré osolíme. Pripravíme cestíčko z hladkej múky, mlieka, vajec, bieleho vína a soli. Cestíčko má byť hustejšej konzistencie. Rybu obalíme v cestíčku a vypražíme v rozpálenom oleji dozlata. Ozdobíme plátkom citróna. Podávame s oblohou.

Tuniaková pomazánka

1 konzerva rýb najlepšie tuniak, 1 cibuľa, 2 polievkové lyžice rastlinného masla, 1 syr bambino, sol, červená paprika

Nakrájanú cibuľu spolu s ostatnými surovinami rozmixujeme mixerom a natierame na pečivo.

Úhor podľa Terézie Vansovej

úhor, 1 dcl octu, sol, mrkva, zeler, petrzlen, cibula, cierne mlete korenie, 1 bobkovy list, 1 list salvie

Úhor, ocisteny, poreze sa na kusy, pouklada na misu a poleje vrelym, osolenym octom a chvilku sa necha v tomto octe stat. Na rajnici sa vari nadrobno porezana zelenina - v akuratnom mnozstve: mrkva, zeler, petrzel, cibula, cierne korenie, 2 bobkove listy a podla chuti aj 1 list salvie a na prichutenie aj nieco soli a octu. Potom sa ocot precedi, ked vychladne, postavi sa znovu i s kusami ryby do tej istej nadoby kde vrela predtym zelenina a prida sa este trochu bieleho vina. Ked je ryba uvarena (asi 20 minut), vezme sa von a ocot sa moze s niekolkymi rozmieaanymi zltkami a kaperlami zavarit na omacku, ktorou sa ryba poleje. 

Vyprážané pstruhy so syrom

4 pstruhy, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 1 citrón, tuk na vyprážanie, struhanka, mleté čierne korenie, soľ

Vyčistené pstruhy umyjeme, osolíme, okoreníme mletým korením a obalíme nastruhaným syrom, vajcami rozšľahanými s mliekom a preosiatou struhankou. Vypražíme v rozpálenom tuku z oboch strán dočervena a pokvapkáme citronovou šťavou. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Zapečený losos v lístkovom ceste

300 g cerstveho lososa, 100 g feta, listkove cesto, 1 zvazok anglickeho spenatu, cesnak, sol, korenie, sladka smotana, sterilizovane zelene korenie

Listkove cesto rozvalkame na cca 1 – 2 mm. rozkrojime na 2 platy cca 20 x 20 cm lososa vykostime, odkozime a nakrajame na 6 platkov. Spenat jemne podusime na cesnaku a jemne nasekame. na plat cesta ulozime do stredu 3 platy lososa predelene spenatom a na vrch podrvime fetu. Takto pripravene platy zabalime do tvaru podusky potrieme maslom a pecieme pri cca 240 st. asi 13 min. Do malej panvice nalejeme 200 ml smotany a pridame asi jednu zarovnanu pol. lyzicu zeleneho korenia a trocha soli. Povarime asi 5 min. Upeceneho lososa v "poduske" polejeme omackou a podavame s ryzou alebo hranolkami.

Pstruh na masle

4 pstruhy, soľ, 20 g hladkej múky, 1 citrón,zelená petržlenová vňať, 120 g masla.

Očistené, vypitvané a umyté pstruhy,potrieme cesnakom z vnútornej stany, obalíme múkou a pomaly opekáme na masle z oboch strán do zlata. Opečené polejeme maslom z opekania, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi.

Plnený pstruh

4 ks pstruhov, soľ, 60 g udenej slaniny, 80 g cibule, 40 g masla
Vypitvané a umyté pstruhy potrieme soľou, naplníme plátkami udenej slaniny a očistenej cibuli, poukladáme ich do nádoby s rozohriatym maslom, prikryjeme a upečieme. Počas pečenia ich polievame vlastnou šťavou.

Pstruh na koňaku

2 pstruhy, 2 dl oleja, červená paprika, 2 čajové lyžičky vegety, 2 čajové lyžičky korenia na ryby, 1 dl koňaku

Očistené pstruhy vložíme do marinády kterou si pripravíme z uvedených igrediencií a necháme ho marinovať 30 až 40 minút, občas ich v marináde otočíme. Po 40 min vložíme pstruhy na pekáč, podlejeme marinádou ktorá ostala a trochou vody. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 150 stupňoch probližne 25 až 30 minút. Asi v polovičke času pstruhy otočíme. Podávame so varenými alebo opečenými zemiakmi a oblohou.

Ryba na čínsky spôsob

300 g rybieho filé, 2 strúčky cesnaku, 1 pl strúhaného zázvoru, čilli paprička, 1 pl ocot , pl práškového cukru, 3 pl sójovej omáčky, soľ

Filé nakrájame na malé kúsky. Cesnak nadrobno nakrájame a čilli papričku posekáme. Na rozohriatom oleji opražíme cesnak, čilli papričku, zázvor, pridáme filé a za stáleho miešanie opekáme asi 5 minút. Pridáme ocot, cukor, sójovú omáčku a necháme skaramelizovať. Podľa chuti dosolíme.

Ryba so syrom

filety z morskej stuky, 2 vajicka, 1 kyslu smotanu, 200 g tvrdeho syra, sol, korenia na ryby, mleta cervena paprika, citron

Rozmrazene rybacie filety okorenime pokvapkame citronom, dame do pekaca a asi 10 min. pecieme v rure. Potom rozmiesame kyslu smotanu ,2 cele vajicka a nastruhany tvrdy syr, zalejeme rybu a pecieme dalsich 10 min.

Rybacia nátierka zo sardiniek

väčšiu konzervu sardiniek, alebo makrel, 1 menšiu cibuľu, horčicu, 2 vajíčka,rastlinné maslo, 2 trojuholníčky taveného syra, kyslú smotanu, alebo biely jogurt, soľ, vegetu, mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájame nadrobno, vložíme do misky, pridáme sardinky a rozmiešame. Vajíčka uvaríme natvrdo a nadrobno posekáme, pridáme k zmesi. Podľa chuti pridáme maslo (1-2 polievkové lyžice), syr, smotanu, asi 2-3 čajové lyžičky horčice, a dochutíme vegetou, soľou a korením. Podávame s čerstvým zemiakovým chlebom a čajom. (Kto má kuchynský robot, alebo mixér môže si nátierku vyšľahať do peny; v takom prípade netreba nič krájať nadrobno.)

Rybie filé na zelenine

800 gr.file, 1 kg mrazena zeleninova činska zmes, olej, maslo, korenie, sol

Zelenina sa podusi na oleji az je skoro hotova a prida sa file, korenie a nakoniec sa prida maslo na zjemnenie chuti. Ako priloha zemiaky alebo ryža.

Rybia pochúťka

1/4 kg varenej alebo dusenej ryby bez kostí, 1/4 kg varených zemiakov, 2 lyžice roztopeného masla, 2 vajcia, mleté čierne korenie, soľ, šálka strúhanky, petržlenová vňať, 2 rajčiaky, tuk na pečenie

Rybie mäso rozoberieme na malé kúsky a vmiešame do prelisovaných zemiakov. Pridáme petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, maslo a vyšľahané žĺtky. Z masy urobíme malé placky, namočíme ich do rozšľahaných bielkov a strúhanky. Z oboch strán opečieme. Hotové placky posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a obložíme kolieskami rajčiakov.

Rybie guličky

1 kg ryby (kapor,filé z tresky), 1 vajce, 6 strúčikov cesnaku, 6 paradajok, 2 papriky, 1 lyžica múky, 1 lyž. hrubej soli, petržlenová vňať, 2 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, oregáno, majorán, bazalka, tymian, šafrán

Rybu dôkladne očistíme, umyjeme a vykostíme. Kúsky mäsa položíme na mriežku alebo sito a posypemee hrubozrnou soľou. Necháme odstát 15 minút, potom mäso zomelieme. Zomletú rybu vložíme do misy, pridáme posekaný cesnak, petržlenovú vňať, koreniny, celé vajce, lyžičku oleja a dôkladne vymiešame. Potom vytvarujeme guľky vo veľkosti orecha. Ak je hmota priveľmi riedka, prisypeme trošku múky. Do hrnca dáme lyžicu oleja a pokrájané paradajky, ktoré sme predtým sparili a ošúpali. Osolíme a na slabom ohni dusíme. Šafran dáme do pohára s horúcou vodou. Papriku očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké pásiky. Keď sa paradajky začnú variť, pridáme papriku a prikryjeme. Varíme na miernom ohni asi 10 minút, potom prilejeme vodu so šafranom a necháme zovrieť. Guľky vložíme do omáčky, znova necháme zovrieť, potom plameň zmiernime na minimum a varíme ešte asi 15 minút. Guľky vyberieme, omáčku prepasírujeme a znova ju na ne nalejeme. Vhodná príloha je dusená ryža.

Japonské filé

4 kúsky rybie filé, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie, 100 g masla, 1/2 šálky kyslej smotany, petržlenová vňať, 1 sáčok mrazenej polievkovej zeleniny, 3 čerstvé mandarinky, 2 lyžice strúhaného syra

Ryby pokvapkáme citrónovou šťavou, necháme odležať. Mrazenú zeleninovú zmes nadrobno pokrájame, podusíme na masle, pridáme filé, osolíme, okoreníme, zalejeme smotanou a navrch položíme plátky mandariniek. Zasypeme strúhaným syrom. Zapečieme na 20 minút. Podávame s ryžou.

Pečený kapor so zemiakmi

800 g očisteného kapra, 60 g oleja, soľ, 20 g cibule, malá lyžička červenej papriky, mletá rasca, 20 g hladkej múky, čierne korenie, 1 dcl kyslej smotany

Očisteného, umytého, obrúskom osušeného kapra rozkrojíme na štyri porcie, ktoré posolíme a na tanieri necháme 12 až 15 minút na chladnom mieste stáť. Porcie ryby potom obalíme v múke, v ktorej sme rozmiešali papriku a na hrot noža mletého korenia. Do pekáčika dáme olej a zapeníme na ňom na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme v šupke uvarené, olúpané na kolieska pokrájané zemiaky, ktoré posolíme, posypeme rascou a dierkovanou lopatkou premiešame. Potom na zemiaky položíme pripravené porcie kapra a každú porciu polejeme smotanou. Vložíme do vopred zohriatej rúry a pečieme 15 až 18 minút. Do zemiakov môžeme primiešať aj na tenké plátky pokrájané šampióny, prípadne čerstvú zelenú papriku.

21. 5. 2010

Paštéky s tuniakom

12 až 15 plátkov cesta „ouarka", 400 g tuniaka z konzervy, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 viazanička petržlenovej vňate, 1polievková lyžica roztopeného masla, 1/4 kávovej lyžičky mletého bieleho korenia,
1/4 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia, soľ, 250 ml olivového oleja na praženie,1 citrón na ozdobu

Mäso z tuniaka necháme odkvapkať a dôkladne ho roztlačíme vidličkou. Cibuľu ošúpeme a posekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a rozotrieme v porcelánovom mažiariku. Petržlenovú vňať preberieme, opláchneme a posekáme nadrobno.Cibulu opražíme na roztopenom masle do svetlo-zlata. Pridáme cesnak, soľ, mleté biele i čierne korenie a za stáleho miešania ďalej pražíme na slabom ohni asi 3 až 4 minúty. Odložíme z ohňa, spojíme s tuniakom a celú plnku dôkladne premiešame.Na každý plátok cesta dáme porciu plnky a jemne ju   rozotrieme.   Cesto   zložíme   do   trojuholníka (podobne  ako  palacinku).  Vyprážame  na  horúcom oleji  z  oboch  strán  do  zlata.  Podávame  ozdobené plátkami citróna.

Kapor na cesnaku so syrom

kapor (1,5 kg), 15 strúčikov cesnaku, soľ, 1 lyžička drvenej rasce, maslo, 2 plátky tvrdého syra, petržlenová vňať

Očisteného kapra osolíme, potrieme drvenou rascou z vonku aj z vnútra (tam dáme aj vňať) a uložíme ho do pekáča vymasteného maslom. Pod kapra i vedľa neho dáme nahrubo nakrájaný cesnak. Pečieme asi pól hodiny, podľa potreby podlejeme vodou. Potom kapra pokryjeme dvomi plátkami syra a ešte asi 10 minút prudko zapečieme pod grilom. Porcie kapra prelejeme šťavou a obložíme kúskami cesnaku a podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

11. 5. 2010

Jablkový koláč s makom

4 hrnčeky práškového cukru, 4 hrnčeky nezomletého maku, 4 hrnčeky polohrubej múky, 12 stredných jabĺk,2 ks rastlinného tuku na pečenie

Cukor, mak a múku zmiešame v miske. Zo zmesi odoberieme 4 hrnčeky, vysypeme ich rovnomerne na suchý plech a dobre utlačíme. Na to navrstvíme pol zmesi strúhaných jabĺk a prikryjeme ich zase 4 hrnčekmi zmesi. Opäť navrstvíme jablká a zasypeme zvyškom zmesi. Dobre utlačíme a na vrch nakrájame rastlinný tuk. Pečieme pomaly asi 1 hodinu v predhriatej rúre.

Hrnčekový koláč

2 vajcia, 4 dcl krystaloveho cukru, 4 dcl hladkej muky, 4 dcl hrubej muky, 4 dcl mlieka, 1 vanilkovy cukor, 1 kypriaci prasok, 1,5 dcl oleja,ovocie

Vajcia vymiesame s cukrom a postupme pridavame ostatne ingrediencie. Na vymasteny a mukou osypany plech vylejeme testo. Podla chuti pridame ovocie, zavaraniny, hrozienka,atd.

Hovädzí steak

300 g hovedzia svieckovica, 20 g cukor, 10 g susene slivky, 5 g feferony, voda, sol, korenie, 20 g kecup

S cukru spravime karamel zalejeme kecupom a vodou pridame feferony,a susene slivky. Nechame prevarit pol hodinu. steak osolime a okorenime. Steak upecieme na horucej platni na sucho. Pred podavanim prelejeme steak omackou a podavame s varenými zemiakmi.

Koláč s jablkami

6 vajec, 30 dg praskového cukru, 30 dg nahrubo struhanych jablk, 12 dg mletych orechov, 6 poliev.lyzic hrubej krupice, 2 poliev.lyzice kakaa, 1 kav.lyzicka prasku do peciva

Zltky s cukrom vymiesat do peny,pridat jablka, orechy a ostatne prisady + sneh z bielkov. Upiect na vymastenom a pomucenom plechu.Vychladnute a pokrajane zdobit slahackou, ak potierame cely povrch, treba 2 slahacky.

Cibuľový šalát

2 menšie jablká, 300 g cibuľe, 100 g majolky, 80 g rajčiakovej šťavy, šťava z jedného citrona, soľ, mleté čierné korenie

Cibuľu pokrájame na kocky,vložime do vriacej osolenej vody,povarýme 5 min.,necháme odkvapkať a dame vychladnúť.Rajčiakovú šťavu povaríme až sa asi polovica odparí necháme vychladiť.Olúpane jablka postrúhame na rezance,pridáme cibuľu,majolku zmiešanu s rajčiakovou šťavou,šalát osolíme,okoreníme a okyslíme citronom a zľahka premiešame.Podávame s chlebom alebo slaným pečivom.

Ryžová kaša s bôčikom

1,5 kg prerasteného bôčika, 1 kg ryže, 2 stredne velké cibule, nové korenie mleté, čierne korenie mleté, majoránka, soľ, masť

Ryžu udusíme. Uvarený bôčik pomelieme, do toho pomelieme 1 surovú cibulu, pridáme nové a čierne korenie, majorán soľ, udusenú ryžu a na masti spenenú do mäkka cibulu. Všetko spolu premiešame, môžeme pridať aj husaciu, alebo bravčovú krv. Podávame s chlebom.

Bravčové rezne

4 bravčové rezne, 200 ml smotany, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnak, 8 plátkov slaniny, soľ, korenie, olej,
na obalenie : 50 g  múky, 1 vajce, 100 ml mlieka

Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom. Obalíme v múke , vajci a smažíme  na panvici. Potom  vyberieme a ukladáme na pekáč. Najskôr mäso, slaninu, cibulu. Zapečieme a zalejeme smotanou.

Pikantné bravčové rebierka

125 ml oleja, 2 lyžica chilli omáčky, 1 lyžička hrubo pomletého čierného korenia, soľ, 1 červenú, 1 zelenú chilli papričku, 500 g bravčových rebierok

Zmiešame olej s chilli omáčkou,korením a soľou. rozpolíme čili papričky, odstránime jadierka, lusky umyjeme anakrájame na rezance,nasypeme ich do omáčky.Rebierka rozkrájeme a potreme dôkladne omáčkou Odložíme na 1hod. dochladničky.Rebierka vybereme z marinády, položíme na rošt a grilujeme do chrumkava.

Pikantné bravčové rezne

4 bravčové rezne,  soľ, horčica, 2 strúčiky cesnaku, 50 ml oleja, 50 g cibule, kari korenie, sladká, páliva paprika, mletý zázvor, vegeta, sardelová pasta, 1 syrokrém

Rezne naklepeme, osolime,kraje narežeme.Potierame horčicou a prelisovaným cesnakom. Na oleji spenime cibuľu a mäso z oboch strán krátko opečieme. Podľa potreby dochutíme uvedenými surovinami. Mäso potom podlejeme trochou vývaru alebo vody a dusíme do mäkka. Pred ukončením pridáme do štavy pokrájaný syr, ktorý sa rozpustí a šťavu zahustit.

Pikantný kolienkový nárez

2 ks koleno zadné surové, 1 lks koleno zadné údené, 20 g rýchlosoľ na 1 kg hmoty, 2 lyžice mletej sladkej papriky, 1 kávová lyžička štipľavej papriky

Maso vykostíme, pomelieme nahrubo, zasypeme s rýchlosoľou a riadno premiešame. Necháme 24 hod. odstáť. naplníme šunkovú formu a varíme pri teplote 75 - 80 °C 2 hod. Necháme vychladnúť a obalíme v   zmesi papriky. Podávame ako nárez.

Pečené bravčové na paprike

600 g bravčovej pečene, hladká múka, 2 červené zeleninove papriky, 50 g masla, 1ĆL mletej červenej papriky, majoran, 2 cibule, 1,5 dl smotany na šlahanie, 4 dl mäsového vývaru, soľ

Pečienku umyjeme, odblaníme, nakrájame na rezance, posypeme múkou a premiešame. Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na rezance. Na panvici rozputíme maslo, pridáme nakrájanú papriku a dusíme päť minút. Pridáme pečienku a za stáleho miešania krátko popražime. pridáme mletú papriku, majorán, cibuľu nakrájanú nadrobno a premiešame. Zalejeme smotanou, vývarom, necháme zovrieť a varíme asi 10 minút. nakoniec pečeň posolíme.

Pečené koleno

bravčové koleno ( najlepšie zadné )
marináda : olej, prelisovaný cesnak, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, zmes korenia na pečené mäso, horčica, trocha kečupu, soľ
Bravčové koleno vykostíme, osolíme.
Marináda: Ingrediencie zmiešame v pomere podľa vlastnej chuti na hustejšiu konzistenciu ( možno pridať aj ostrejšie ingrediencie ). Bravčové koleno potrieme marinádou a necháme v chladničke do druhého dňa. Potom koleno stočíme do rolky previažeme nitkou a pečieme v rúre asi 2,5 až3 hodiny. Prvé 2 hodiny pečieme koleno v uzavretom plechu aby zmäklo, ostatný čas pečieme odkryté aby koleno dostalo peknú farbu.

Mäsový hrniec

50 dkg bravčovej podbrušnice, 20 dkg údenej klobásy, 50 dkg zemiakov, 2-3 PL leča, 5 dkg údenej slaniny,1 ks  cibuľa, 3 dcl sladkej smotany a podľa chuti cesnak, soľ , čierne korenie

Mäso a zemiaky pokrájame na malé kocky.Na pekáč / najlepšie "Rýmsky hrniec" / naukladáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, klobásu , trošku leča a okoreníme. Vrstvenie opakujeme 2-3 krát.Posledná vrstva sú zemiaky ktoré posypeme na pásky nakrájanou slaninou. Celé polejeme sladkou smetanou.Jednotlivé vrstvy solíme a okoreníme podľa chuti. Zapekáme pod pokrievkou,dopekáme bez pokrievky.

Mäso na rasci

bravcove mäso, mast, cibulu, cesnak, sol, cierne korenie, biele korenie, majoranku, chilli papricku, oregano, kari korenie ,vyvar a vela rasce

Cibulu nakrajame na drobno a spenime na masti. Nakrajane mäso na rezance potom s prudka opecieme na cibulke a pridame koreniny. Potom podlejeme vyvarom a dusime do mäka. Podavame s ryžou.