21. 4. 2009

Srnčí chrbát na šampanskom

Suroviny:1,2 kg srnčieho chrbta s kosťou, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté biele korenie, 1 dl oleja, 200 g koreňovej zeleniny, 2 cibule, 4 zrnká nového korenia, bobkový list, 1 citrón, 2,5 dl bieleho vývaru, 1 lyžicu masla, 3 lyžice hladkej múky, 1 dl kyslej smotany, 2,5 dl šumivého vína 

Postup:Zo srnčieho chrbta sa odsekne chrbtová kosť, čiastočne aj postranné rebrové kosti, umyje sa, osuší a opatrne odblaní. Pripravené mäso sa prešpikuje tenkými prúžkami slaniny, osolí, okorení a opečie zo všetkých strán na tuku. Na tuku po opekaní sa opraží na plátky nakrájaná koreňová zelenina, cibuľa, pridá sa celé nové korenie, bobkový list, dobre umytá citrónová kôra a zastrekne sa vodou. Do pripraveného základu sa vloží opečené mäso a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso podľa potreby podlieva. Mäkké mäso sa vyberie, základ sa zahustí zápražkou pripravenou z masla a múky, zaleje vývarom, dobre zamieša a povarí. Počas varenia sa podľa potreby dochutí soľou. Prevarená omáčka sa prepasíruje, pridá sa smotana, prevarí a dochutí citrónovou šťavou. (Omáčka sa pripraví hustejšia ako obyčajne, lebo sa musí počítať so sektom, ktorým sa mäso podleje.) Pri podávaní sa porcia mäsa vloží do ohriateho timbálu, podleje sektom a poleje omáčkou, hneď zakryje pokrývkou a servíruje. Podávať sa musí rýchlo, aby pri prezentácii bolo vidieť unikanie bubliniek sektu. Vhodné prílohy: knedle varené v obrúsku, maslové halušky.

Žiadne komentáre: