21. 4. 2009

Srnčí chrbát na poľovnícky spôsob

Suroviny:1 kg srnčieho chrbta s kosťou, 50 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 3 lyžice masti, 3 cibule, 2,5 dl červeného vína, 1,5 dl bieleho vývaru, 150 g perníka, 3 lyžice ríbezľového džemu, 1 lyžicu medu, 1 citrón  

Postup:Zo srnčieho chrbta sa odsekne chrbtová kosť a čiastočne rebrové kosti. Chrbát sa opatrne odblaní, umyje a špikuje na tenké prúžky nakrájanou slaninou, osolí a okorení. Pripravené mäso sa opečie na masti a vyberie. V tuku po opekaní sa opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, zastrekne červeným vínom a vloží sa opečené mäso, mierne podleje vývarom a dusí pod pokrývkou domäkka. Počas dusenia sa občas polieva šťavou a podľa potreby dolieva vývarom a vínom. Mäkké mäso sa vyberie a uchová v teple. Šťava sa zahustí strúhaným perníkom, zaleje zvyškom červeného vína, pridá sa ríbezľový džem, med a šťava a nastrúhaná kôra z dobre umytého citróna. Omáčka sa dobre povarí, podľa potreby rozriedi vývarom, dochutí soľou a precedí cez husté cedidlo. Pri podávaní sa porcie nasekaného chrbta polejú omáčkou. Vhodné prílohy: zemiakové krokety, žemľové knedle.

Žiadne komentáre: