22. 11. 2018

Hroznový kompót-postup prípravy

Na kompótovanie sú vhodné prakticky všetky stolové a muštové sorty, ktoré sa u nás pestujú, aj keď výhodnejšie sú veľkoplodé sorty. Ak máme hybridy, môžeme ich tiež kompótovať hoci vieme, že kompót nebude taký akostný ako z ušľachtilých sort viniča. Na kompótovanie je vhodné hrozno na začiatku konzumnej zrelosti, keď sú bobule ešte pevné. Veľmi znečistené hrozno pred odstopkovaním umývame, aby sme odstránili postrekové látky a nečistoty. Dobre umyté bobule už potom nemusíme umývať. Pri odstopkúvaní zdravé bobule opatrne odtrhneme od stopky a ukládame priamo do pohárov, ktoré mierne ptriasame. Do pohárov s obsahom 720 ml sa zmestí asi 450 g hrozna a 250 g nálevu, ktorý má siahať asi 10 mm od okraja pohára.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 300 g cukru, čím vznikne 23% cukrový roztok, na kg cukru odmeriame 3,3 l vody, do pohára s obsahom 720 ml dáme asi 60 g cukru t. j. Asi 3 vrchovaté PL kryštálového cukru.
Sterilizácia. Bobule hrozna pri vyššej teplote praskajú, takže kompót je nevzhľadný a nechutný, preto musí sa sterilizovať opatrne a sledovať, či nie sú bobule rozvarené, ináč sa musí sterilizácia skončiť. Sterilizujeme pri teplote 75 až 80º c 15 minút, ak ich chladíme vodou, 20 minút. Počas sterilizácie má vnútorná teplota dosiahnuť 70 až 75º C.

Žiadne komentáre: