2. 4. 2009

Moriak s mandľovou plnkou

moriak cca 3 kg, 75 g masla, sladká paprika, citrón
plnka: 50 g prerastanej slaniny, nakrájať na kocky a opražiť. Pridať 2 nakrájané cibule, zväzok petržlenu, pokrájanú morčaciu pečeň a opražiť. 4 plátky na kocky nakrájaného toastoveho chleba (alebo iné biele pečivo) opražiť a spolu s 100 g posekaných madlí, 50 g hrozienok, 1 väčším jablkom nakrájaným na kocky (bez šupky a jadier) pridať k základu. Pridať 1/3 šálky mlieka, 2 vajíčka, tymián, rozmarín,trochu soli
Moriaka umyjeme, osušime, zvonka i zvnútra okorenime osolime, naplnime pripravenou plnkou, zbytok plnky možno vložiť pod kožu, alebo do krku. Otvor zašijeme, položíme na plech, pomažeme citrónovou šťavou a paprikou rozpustenou v masle.Zakryjeme alobalom,pečieme v rúre pri teplote 170° cca 3 hod. Posledných 45 min. alobal odkryjeme a položime na plech vydlabané jablká (aj so šupkou) do otvoru vložíme pikantnú ovocnú omáčku alebo brusnicový kompót. Vhodné je podávať s dusenou červenou kapustou a zemiakovo-krupicovou knedľou (vtedy nedávame jablká)

Žiadne komentáre: