5. 7. 2011

Bryndzové pirohy s kyslou kapustou

kyslá kapusta,500 g varených zemiakov,vajce,300 g hladkej alebo polohrubej múky,veľkú cibuľu,80 g oravskej alebo údenej slaniny,250 g bryndze,kryštálový cukor,soľ,bobkový list,rasca

Varené zemiaky pomelieme, pridáme vajíčko, múku, soľ a pripravímehusté cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na asi 3 až 5 mm hrubý plát.Potom z neho pohárom alebo špeciálnou formičkou vykrojíme pirohu, ktorú naplníme bryndzou. Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a keď po asi 3 až 5 minútach vyplávajú, cez sitko ich prepláchneme vo vode.Kapustu pripravíme tak, že do vriaceho oleja vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu, rascu, bobkový list a nové korenie. Cibuľu pražíme dozlatista a potom pridáme kryštálový cukor a miešame, aby nám vznikol karamel a nezatvrdol. Keď je karamel hotový, pridáme kapustu, podlejeme vodou a asi 30 minút dusíme.K bryndzovým pirohom s kapustou môžeme pridať ešte opečenú slaninku.

Žiadne komentáre: