nastrúhané
hlávky bielej kapusty,ocot,kapustné listy, kôpor ,jabĺčka, soľ,
rasca, cvikla, bobkový list,cibuľa,celé nové korenie,celé čierne
korenie
Súdok
na kapustu dobre umyte, vypláchnite octom. Na dno naukladajte celé
kapustné listy a kôpor, pridáme nakrájané jabĺčko. Kapustu
nakrájajte na rezance, zmiešajte vo veľkej nádobe so soľou a
rascou a po častiach riadne vtláčajte do súdka. Na každú vrstvu
kapusty pridáme na kolieska nakrájanú 1 cviklu, 3 až 4 bobkové
listy, na kolieska nakrájanú 1 cibuľu a trochu nového a čierneho
korenia. Vodu, ktorá sa pritom vytvorí, zbierajte.Čím je viac
kapusta natlačená, tým dlhšie vydrží. Navrch dajte tiež
poslednú vrstvu kapusty, dobre pritlačte doštičkou a zaťažte.
Kapusta musí byť vytekajúcou šťavou zaliata. Keď je šťavy
málo, doplníme ju tou, ktorú sme si odkladali počas tlačenia.
Súdok zakryte čistým plátnom a nechajte v miestnosti s teplotou
10 až 15 °C.Kvasenie sa prejaví tým, že z kapusty začne
vystupovať pena a na povrchu sa začne tvoriť pleseň. Trvá to
zvyčajne 14 dní. Pleseň odstráňte, doštičku odoberte, vrch
súdka zakryte krytom a do výparníka nalejte čistú vodu. Súdok
preneste do chladu. Do mesiaca môžete odoberať prvú kapustu. Po
odobraní vždy doplňte chýbajúcu vodu, aby bola kapusta vždy
namočená.Čím dlhšie nebudete dopĺňať vodu, tým kyslejšia
bude. Liptovská kyslá kapusta je typicky červená kvôli
uvoľňujúcemu sa farbivu z cvikle.
Kyslá
kapusta má okrem iného veľmi blahodarný vplyv na reguláciu
trávenia a ovplyvňuje rozvoj dobrých črevných baktérií.
Zmierňuje priebeh žalúdočných ochorení a poruchy látkovej
výmeny. Šťava z kyslej kapusty je vhodná pre diabetikov a pomáha
vraj aj pri lupienke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára