21. 11. 2018

Pepermintový (mätový) likér

Na približne l likéru potrebujeme 2 – 3 zväzky (asi 200 g) pepermintovej (mätovej) vňate, 200 ml vínovice (90% z lekárne)., ¼ l vody., 175 g cukru., ½ l vodky (40%). pepermintové lístky odtrhneme zo stopiek (predpokladaný výťažok je asi 30 g), umyjeme ich v studenej vode, dôkladne odkvapkáme, položíme na čistý kuchynský uterák a osušíme. Potom lístky nakrájame na pásiky a spolu s vínovicou dáme do sklenej nádoby so širším otvorom (s objemom asi 1,25 l) a jeden deň macerujeme. Povaríme vodu s cukrom a sirup zahustíme na približne 200 ml, potom necháme vychladnúť. Nasledujúci deň opatrne zmiešame cukrový roztok s vodkou a následne prilejeme k macerovaným pepermintovým lístkom. Dáme odležať a napokon prefiltrujeme.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára