22. 11. 2018

Čučoriedkový kompót-recept

Čučoriedky opatrne umyjeme alebo osprchujeme a vyplavíme alebo odstránime z nich drobné a zelené bobule, listy a iné nečistoty. Po odkvapkaní ich plníme do pohárov za mierneho potrasenia až úplne po povrch. Do pohárov s obsahom 720 ml sa zmestí 430 g čučoriedok a 270 g nálevu, ktorý má siahať asi 10 mm od okraja pohára.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 600 g cukru, na kg cukru odmeriame 1,65 l vody. Do pohára s obsahom 720 ml dáme 100 g cukru t. j. 4 plné PL kryštálového cukru.
Sterilizácia. Čučoriedkový kompót sterilizujeme pri teplote 80º C 15 minút, ak použijeme poháre s obsahom l, predĺžime sterilizáciu o 8 minút. Aby sme zabránili alebo aspoň obmedzili vytvorenie „spečeného koláča“ z čučoriedok, kompót počas chladenia a skladovania občas potrasieme.

Žiadne komentáre: