1000 g dobre očistených a vypitvaných menších bielych rýb (odstránime plutvu aj s opornými kosťami)
NÁLEV I.: 2,5 l octu., 2,5 l vody., 600 g soli
NÁLEV II.: l octu., 4 l vody., 100 g soli., 3 – 4 bobkové listy., niekoľko borievkových bobúľ., pár zrniek čierneho a nového korenia., 1 – 2 klinčeky., trochu koriandra., KL horčičného semena
Ryby naukladáme do sklenenej alebo kameninovej nádoby, mierne zaťažíme a zalejeme nálevom I. Nádobu odložíme na chladné miesto na 5 – 6 dní. Potom ryby vyberieme, opláchneme, väčšie rozrežeme po dĺžke na polovice. Zmäknutú chrbticu aj s rebrami vyberieme. Polovice rýb môžeme upraviť na spôsob zavináčov: vopred na ne poukladáme kolieska cibule, kyslej uhorky a predvarenej mrkvy, zavinieme a špáradlom spojíme. Ryby opäť poukladáme do nekovovej nádoby a medzi vrstvy kladieme kolieska cibule. Mierne zaťažíme, zalejme vychladnutým nálevom II. a uložíme na chladné tmavé miesto. Po niekoľkých dňoch môžeme konzumovať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára