22. 11. 2018

Jahodový kompót-postup prípravy

Jahody majú byť dobre vyfarbené, bez zeleného hrotu, chutné a zdravé. Spracujeme ich bezprostredne po obratí, pretože sa rýchlo kazia a strácajú akosť a nutričnú hodnotu. Jahody je výhodné umývať pred odstopkovaním, najmä ak sú veľmi znečistené hlinou a pieskom. Umývame ich vo dvoch vodách za dostatočného premiešavania plodov rukou. Jahody odstopkujeme tak, že krúživým pohybom vytrhneme stopku s okvetím, pričom lôžko zostane v plode. Súčasne s odstopkovaním jahody triedime na dve skupiny, a to na jahody určené na kompótovanie a na jahody, ktoré spracujeme napr. Na nátierky, džusy a iné výroby. Odstopkované jahody ešte opláchneme alebo osprchujeme a plníme do menších pohárov, najčastejšie pollitrových. Pritom ich potriasame a vrchnú vrstvu urovnáme, aby siahala asi 5 mm od okraja pohára. Do pohára s obsahom 370 ml sa zmestí okolo 240 g jahôd a 140 g nálevu, ktorý po uzatvorení má siahať asi 5mm od okraja pohára.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 700 g cukru, na kg cukru odmeriame 1,4 l vody. Do pohára s obsahom 370 ml dáme 55 g cukru t. j. 2 vrchovaté PL kryštálového cukru. Ak jahody zasypávame kryštálovým cukrom ,postupujeme tak, že poháre naplníme asi do dvoch tretín jahodami a nadávkujeme cukor. Potom obsah pohára strasieme, doplníme jahodami úplne až po okraj a mierne ich potlačíme. Potom ich zalejeme studenou vodou asi do ¾ výšky pohára. Robíme tak preto, lebo jahody pustia šťavu, takže po sterilizácii natoľko neplávajú a sú sýtejšie zafarbené. Pri tomto spôsobe výroby je však nebezpečenstvo, že sa nezaliate jahody dostatočne nevysterilizujú. Preto po sterilizácii chladíme poháre na vzduchu prevráteno viečkom dolu alebo ležato.
Príprava predsladených jahôd. Aby sme čo najviac vylúčili plávanie jahôd po sterilizácii, jahody predsladzjeme. Na kg jahôd počítame ¾ kg pieskového cukru a jahody v kastróle rovnomerne zasypeme cukrom, pričom časťou cukru zasypeme povrch. Asi za 24 hodín sa skoro všetok cukor rozpustí a vytvorí spolu s uvoľnenou jahodovou šťavou hustý sirup. Predsladené jahody plníme do malých pohárov a mierne ich potlačíme. Potom icz zalejeme jahodovým sirupom tak, aby nálev siahal asi do ¾ výšky pohára. Ďalší postup prípravy predsladených jahôd je taký, že jahody naplníme priamo do pohárov, presýpame ich cukrom a necháme 24 hodín predsladzovať.
Sterilizácia. Jahodový kompót často plesnivie, preto sa majú spracovať len zdravé a čerstvé jahody a kompót treba dostatočne sterilizovať. Sterilizujeme najlepšie vo vodnom kúpeli pri teplote okolo 85º C 15 minút, pri chladení vodou 20 až 25 min. podľa veľkosti pohára. Pri meraní teploty vnútri pohára musí teplota dosiahnuť 76 až 80 º C. Po sterilizácii je vhodné poháre prevrátiť a v takejto polohe nechať samovolne vychladnúť na vzduchu. Tým sa dosiahne rovnomerne prehriatie, ako aj presladenie celého obsahu.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára