Egreše kompótujeme v nezrelom štádiu, keď plody sú vyvinuté, ale zelené so začínajúcim žltkastým odtieňom. Hneď po zbere ich spracujeme a ostrým nožom alebo nožnicami odstránime okvetie a stoky. Pritom ich môžeme triediť na dve veľkosti, nie je to však nevyhnutné. Potom ich kladieme do vody, kde ich krátko omyjeme a necháme odkvapkať. Pri plnení, pokiaľ možno do menších pohárov, plody mierne potláčame a povrch urovnáme, aby vznikol asi 5 až 10 mm voľný priestor. Do pohára s obsahom 370 ml sa zmestí 230 g egreša a 2ň140 g nálevu, hladina ktorého po uzatvorení pohára má siahať asi 5 až 10 mm od okraja pohára.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 800 g cukru, čím vznikne asi 45% cukrový roztok, na kg cukru odmeriame 1,25 l vody, do pohára s obsahom 370 ml dáme 55 g cukru, t. j. 2 vrchovaté PL kryštálového cukru.
Sterilizácia. Egreš sa musí sterilizovať opatrne, pretože pôsobením vysokej teploty sa rozvára, praská je nechutný a nevzhľadný. Preto sterilizačný proces sledujeme a ukončíme ho, keď plody začínajú praskať. Naproti tomu nedostatočne sterilizovaný egreš ostáva v kompóte tvrdý s kožovitou šupkou. Sterilizujeme pri teplote vodného kúpeľa okolo 80º C 15 až 20 minút, poháre s obsahom l sterilizujeme 5 až 8 minút dlhšie, rovnako aj pri chladení vodou. Vodou chladíme konzervy vtedy, ak sú plody na konci sterilizácie rozvarené. Ak meriame pri sterilizácii teplotu vnútri pohára, musí dosiahnuť 75 až 78º C, podľa tvrdosti plodov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára