huby,
soľ
Na
nakladanie používame zdravé, tuhé a pokiaľ možno malé huby,
ktoré dobre očistíme, nakrájame na menšie kusy a necháme
rozložené na voľnom vzduchu oschnúť ( nie vysušiť ). Potom ich
nakladáme do zaváracieho skla – vrstva húb + vrstva suchej soli
a toto opakujeme až po naplnenie skla, poslednú vrstvu má tvoriť
soľ. Pri vrstvení so sklom občas potrasieme aby sa huby a soľ
dobre usadili a utesnili. Ak huby púšťajú veľa vody, soľný
roztok zlejeme a pridáme namiesto neho soľ. ( Preto takýmto
spôsobom radšej nenakladáme huby zberané za daždivého počasia
). Naplnené sklá zatvoríme – ak používame takto naložené
huby, jedlo vopred nesolíme – podľa potreby ho dosáľame až po
uvarení. Aj slaný roztok, ktorý sa nám zvýši, môžeme ďalej
upotrebiť pri varení a dochucovaní vhodných jedal.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára