13. 8. 2016

Lokše zo Zemplína

1,5 kg zemiaky, vajce, soľ, 350-400 g hladká múka, tvaroh, kyslá smotana
Uvarené zemiaky pretrieme,pridáme vajce,sol,múku vypracujeme cesto Z cesta sformujeme valec,pokrájame na rovnaké kúsky a každý kúsok rozvalkáme na okrúhlu lokšu.podľa velkosti sporákovej platni hrúbky asi 2-2,5 milimetra Pripravené lokše upečieme z obidvoch strán nasucho na sporákovej platni. Tvaroh, smotanu,soĺ spolu rozmiešame.Upečené lokše jednu po druhej namáčame do vriacej vody a hne´d vytiahneme. Takto upravené lokše dávame do zapekacej misky (lokša,tvaroh a znova opakujeme). Posledná vrstva musí byť tvaroh. Prikryjeme a zapečieme asi 15 min.

Žiadne komentáre: