21. 4. 2009

Srnčí chrbát na bretónsky spôsob

Suroviny:1 kg srnčieho chrbta s kosťou, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu masla, 1 citrón, 1 lyžičku zmesi čierneho korenia, klinčekov, šalvie, bazalky, bobkový list, petržlenovú vňať, 1,5 dl bieleho vývaru, 1 cibuľu, 40 g slaniny, 100 g šunky, 2 dl smotany  

Postup:Zo srnčieho chrbta sa odsekne chrbtová kosť, čiastočne aj rebrové kosti, umyje sa, osuší a opatrne odblaní. Pripravené mäso sa osolí a potrie maslom zmiešaným s citrónovou šťavou, vloží do pekáča, ktorého dno sa posype zmesou nadrobno rozdrveného korenia, a v chlade sa nechá odležať (asi 3-4 hodiny). Pekáč s mäsom sa vloží do rúry, mierne podleje vývarom a pomaly sa pečie domäkka. Počas pečenia sa mäso polieva výpekom, podľa potreby sa podlieva vývarom. Pred dopečením sa pridá nadrobno nakrájaná cibuľa, na rezance nakrájaná slanina, šunka, spolu sa ešte krátko pečie. Nakoniec sa mäso v pekáči zaleje rozšľahanou smotanou, zvyškom vývaru a nechá sa dobre prehriať. Pri podávaní sa mäso nakrája na porcie (môže sa opatrne oddeliť od kosti a krájať na plátky), kladie sa na misu alebo tanier, podleje smotanovou šťavou s vložkou slaniny, šunky, cibule a korenín. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, čučoriedkový kompót.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára