11. 3. 2017

Striekané cesto

stvrt litra vody s 50 g masla a stipkou soli privedieme do varu, naraz vsypeme 125 g preosiatej muky a miesame tak dlho, az sa z cesta vytvori gula, ktora sa nelepi na hrniec. Odtiahneme z ohna, nechame trochu vychladnut a postupne primiesame 3 vajcia. Cesto musi byt hladke a tahat sa v dlhych pasoch od varesky. Mozeme vmiesat aj lyzicku skorice. Nechame 30 minut postat.
V hrnci rozpalime olej na zhruba 175 stupnov, nesmie dymit. Nastrihame 4 pasy pergamenoveho papiera, natrieme ich olejom a cukrarskym vrecuskom nastriekame na kazdy papier 6 cm venceky vysoke asi 1,5 cm. Venceky vlozime do oleja hornou stranou dole. Ked sklznu, papier vytiahneme. Vyprazame z oboch stran 4 minuty dozlatista a nechame na papierovom obrusku odkvapkat. Vymiesame 200 g praskoveho cukru s 2 PL horucej vody a 2 PL citronovej stavy. Vencek jednou stranou namocime do polevy, nechame vychladnut a zaschnut. Z tohto mnozstva dostaneme 10 vencekov. Na vyprazanie potrebujeme 1 l oleja.

Žiadne komentáre: