23. 3. 2017

Štedrák - skladaník

1/2 kg hrubej muky, 3 dl mlieka, 120 g masla, 100 g cukru, 20 g drozdia, 3 zltky, 20 g masla, zltok, citronova kora, vanilka, sol
Orechova plnka: 180 g zomletych orechov, 2 dl mlieka, 30 g struhanky, 80 g praskoveho cukru, vanilkovy cukor, citronova kora
Makova plnka: 200 g zomleteho maku, 2 dl mlieka, 120 g praskoveho cukru, 10 g masla, vanilkovy cukor, citronova kora
Tvarohova plnka: 300 g tvarohu, 80 g praskoveho cukru, 80 g masla, 20 g hrozienok, 2 zltky, z 2 bielkov sneh, vanilkovy cuko, postruhana citronova kora
Lekvarova plnka: 200 g slivkoveho lekvaru, postruhana citronova kora
Plnku z orechov a maku podusime, z tvarohu a lekvaru iba premiesame s prislusnymi prisadami. Z muky, drozdia, mlieka a ostatnych prisad pripravime dobre polotuhe kysnute cesto. Po vykysnuti ho rozdelime na 5 rovnakych bochnikov, z ktorych na pomucenom lopari vyvalkame postupne 4 platky hrube ako prst. Na vymasteny plech polozime rozvalkany plat, na ktory rozotrieme slivkovy lekvar. Prikryjeme ho druhym platom, ktory potrieme orechovou plnkou, potom treti plat, ktory potrieme makovou plnkou, a napokon stvrty, na ktory rozotrieme tvarohovu plnku. Mriezkova vyzdoba z posledneho kuska cesta navrchu dokresluje obraz stedraka. Vrch potrieme roztopenym maslom.

Žiadne komentáre: