13. 3. 2017

Skladovanie potravín

Masove vyrobky: Hned po kupe maso vybalte a vlozte na tanier alebo v miske prikryte foliou do chladnicky. To plati najma pre mlete maso, maso na stave alebo gulas. Maso mozete skladovat aj v uzavieratelnych plastovych nadobach. Nadob yumiestnite na najchladnejsie miesto v chladnicke, teda na sklenenu priehradku nad zeleninovymi boxmi. Mlete maso spotrebujte nevyhnutne este v ten den. Rovnako aj cerstve klobasy alebo predpripravene maso. Hovadzina vydrzi priblizne 3-4 dni, telacina a bravcovina 2-3 dni, a to pri 0- 4 stupnoch. Salamy vydrzia zabalene 5 dni.
Ryba: Cerstva ryba vydrzi v chladnicke 0-6 stupnov maximalne jeden den. Rovanko aj ju po nakupe vyberte z obalu. Ak je ryba uz tepelne upravena, mozete ju skladovat 2-3 dni. To iste plati aj pre udenu rybu.
Ovocie: Rovnako aj niektore druhy ovocia neznasaju chlad: banany, ananas, citrusove plody, melony a mango. V zeleninovych boxoch v chladnicke sa, naopak, dobre citia marhule, drobne plody, ceresne a hrozno. V dierkovanych vrecuskach vydrzia podla druhu 3-10 dni.
Zelenina: Vacsinu zelenin ymozete skladovat v zeleninovych boxoch v chladnicke, mrkvu, redkovky, karfiol, brokolicu, fazulu, spenat, salat. Niektore druhy vsak chlad neznasaju zemiaky, baklazan. Tieto skladujte v chladnicke maximalne 1-3 dni. V chladnicke skladovana zelenina by mala byt umiestnena v dierkovanych mikrotenovych vrecuskach, a to oddelene od ovocia. Nezbalena zelenina straca rychlo vlhkost. Podla druhu vydrzi zelenina 3-8, listova zelenina a salaty vydrzia 1-4 dni.
Vajicka: Vajicka skladujte vzdy v chladnicke, a to tupou stranou nahor. Vzduch tak zostane hore a vnutorna blanka sa neoddeli.

Žiadne komentáre: