6. 3. 2017

Ryžový nákyp so slivkami

350 g ryze, 1 l mlieka, stipku soli, 700 g sliviek, 150 g masla, 7 vajec, 90 g praskoveho cukru, 60 g krupicoveho cukru 
Preplachnutu ryzu zalejeme mliekom. Pridame sol a na miernom ohni uvarime domakka. Umyte slivky rozpolime a kostky z nich vyberieme. Do hrnca dame male mnozstvo vody, 20 g krupicoveho cukru a rozpolene slivky. Uvedieme do varu, odstavime a nechame vychladnut. Potom slivky vyberieme a osusime. Maslo, zltka a praskovy cukor vymiesame do penista. K vymiesanej mase pridame uvarenu, vychladnutu ryzu a spolu dobre premiesame. Z bielkov uslahame tuhy sneh, zaslahame 40 g krupicoveho cukru, znova vyslahame a zlahka primiesame k ryzi. Formu vymastime, vysypeme struhankou a nalejeme do nej polovicu ochutenej ryze. Poukladame slivky, ktore zakryjeme druhou polovicou ryze. Vlozime do vyhriatej rury. Upeceny nakyp posypeme praskovym cukrom.

Žiadne komentáre: