18. 3. 2017

Pikantný bramborák

750 g surových zemiakov, 10 strúčikov cesnaku, 2 dl detskej krupice alebo hrubej múky, 2 - 3 lyžice nasekaných oškvarkov (na malé kúsky), 6 - 7 dl mlieka, štipka tymiánu, štipka šalveje, 1/2 lyžičky mletej rasce, lyžička majoránky, 4 nové korenia (rozomleté), štipka čierneho korenia, trošku soli, masť na vymazanie plechu
Plech do rúry s vyšším okrajom vymažeme masťou a odložíme na chladné miesto. Zemiaky na strúhadle nastrúhame najemno, zasypeme krupicou a dobre premiešame. Zalejeme mliekom a opäť dobre rozmiešame. Pridáme uvedené koreniny (cesnak utrieme so soľou, prípadne dáme lyžičku cesnakovej pasty) a opäť premiešame. Na koniec vmiešame oškvarky jemne namleté alebo nasekané. Vzniknuté cesto musí byť tekuté až dosť riedke. Vylejeme na plech a zarovnáme tak, aby sa netvorili hrudky oškvarkov. Cesto bude zhruba 1 - 1,5 cm vysoké, pečieme ho v predhriatej rúre na 250 ºC asi 45 minút. Pri správne upečenom bramboráku sa objaví svetlo nahnedlá kôrka a okraje zhnednú. Bramborák krájame, keď trošku vychladne.

Žiadne komentáre: