18. 3. 2017

Oškvarkové placky pre naročných

1,5 kg hladkej múky, 1 kg tuku s oškvarkami, 5 žĺtkov, 1/2 balenia prášku do pečiva, 4 dag droždia, 2 lyžice soli, 0,25 – 0,5 l mlieka alebo Rama Cremefine na šľahanie
Hladkú múku osolíme, zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vlažný rozpustený tuk a oškvarky (ja zmiešam masť a Heru dohromady + oškvarky), pridáme žĺtky, rozdrobené droždie a pridáme mlieko alebo Ramu Cremefine na šľahanie. Necháme asi 20 minút odpočinúť. Predhrejeme rúru i plech. Robíme placky - buď urobíme z cesta valček a odkrajujeme časti cesta, ktoré formujeme do placiek alebo vyváľame plát asi 1/2  cm vysoký a môžeme placky jednoducho len vykrajovať hrnčekom alebo pohárom. Placky uložíme na horúci plech, zľahka prečiarkujeme nožom alebo obtlačíme koliesko na šalát, potrieme zľahka bielkom a  môžeme posypať soľou, rascou...Pečieme do ružova, obrátime a dopečieme.

Žiadne komentáre: