10. 3. 2017

Orechový závin

500 g hladkej muky, 500 g tuku, na hrot noza soli, 1 vajce, mlieko podla potreby, tuk na vymastenie plechu, 1 zltok na potretie
Kvasok: 30 g drozdia, 1 lyzicu cukru, trocha mlieka
Orechova plnka: 250 g orechov, 50 g medovnika, 100 g praskoveho cukru, 2,5 dl mlieka, 50 g hrozienok namocenych v rume
Z drozdia, cukru a trocha mlieka pripravime kvasok, ktory nechame vykysnut na teplom mieste. Do misy preosejeme muku, pridame pokrajany tuk, sol, vajce, vykysnuty kvasok a mlieko. Vypracujeme vlacne cesto, ktore sformujeme do tvaru bochnika, vlozime do vacsieho mnozstva studenej vody a nechame vykysnut. Ked cesto vyplava na hladinu, vyberieme ho, osusime a rozdelime na styri casti. Kazdu cast cesta rozvalkame na pomucenej doske, potrieme plnkou, zvinieme, ulozime na vymasteny plech, potrieme rozslahanym zltkom a upecieme vo vyhriatej rure.
Orechova plnka: Orechy zomelieme, pridame postruhany medovnik a cukor, zalejeme horucim mliekom a premiesame s namocenymi hrozienkami.

Žiadne komentáre: