6. 3. 2017

Klasický ťahaný závin

300 g hladkej muky, sol, vlaznu vodu, vajce, 30 g tuku, muku na dosku a tuk na pomastenie zvonku i zvnutra
Na dosku si pripravime muku, do jamky uprostred prilejeme 1/8 l vody, rozpustene maslo, vajce a sol. Najprv pomiesame nozom a potom rukou vypracuvame cesto tak dlho, az je hladke, vlacne, leskle a nelepi sa. Bochnicek potom nechame nad teplou misou 20 minut odpocivat. Cesto vytahujeme na stole na cistom obruse, ktory posypeme mukou. Cesto rozvalkame, az potom zaciname tahat. Podoberieme ho oboma rukami a opatrne ho tahame na vsetky strany. Potom hrube okraje odrezeme, cesto dobre pokvapkame roztopenym maslom a plnimy. Obrus nadvihneme a zavin pomocou neho zvinieme. Opatrne prenesieme na plech a upecieme.

Žiadne komentáre: