25. 3. 2017

Kardamomová zmrzlina

50 g dyňových semienok, pár lístkov mäty, 400 ml plnotučného mlieka, 1 lyžička agara, 3 štipky kardamomu, 70 g cukru, 2 žĺtky, 2 lyžice medu, asi 3 lyžice šťavy z limetky
Dyňové semienka najemno nasekáme  ručným mixérom. Mätu umyjeme a otrepaním ju zbavíme vody. Hranatú formu vyložíme priehľadnou fóliou. Mlieko rozšľaháme s agarom, kardamomom a cukrom v hrnci. Pridáme lístky mäty. Mlieko uvedieme do varu a za stáleho miešania varíme 2 minúty. Hrniec odstavíme z ohňa a vyberieme mätu. Žĺtok rozšľaháme vidličkou. Do žĺtku postupne vmiešame trochu horúceho kardamomového mlieka. Vaječnú zmes rozšľaháme v hrnci so zvyšným horúcim mliekom. Pridáme mleté dyňové semienka. Mlieko nalejeme do formy, vyloženej priehľadnou fóliou a prikryjeme. Zmrzlinovú zmes vložíme na 3 hodiny do mrazničky. Na omáčku necháme skypieť med a šťavu z limetky a necháme schladiť. Pred podávaním necháme zmrzlinu 5 minút rozmraziť a nakrájame na plátky. Plátky zmrzliny naprieč rozpolíme a podávame zaliate medovou omáčkou.

Žiadne komentáre: