6. 3. 2017

Jablkovo krupicový nákyp

6 jablk, 3 lyzice citronovej stavy, 150 g krystaloveho cukru, 8 sucharov, vanilku, 1 l mlieka, 2 vajicka, 150 g krupice, mast na vymastenie formy
Jablka ocistime a bez jadrovnikov nakrajame na mesiaciky. Polejeme ich citronovou stavou. 50 g cukru skaramelizujeme a opatrne pridame 3 lyzice vody a karamel rozvarime. Pridame nakrajane jablka a prikryte dusime 4 minuty. Zlozimy zo sporaka a nechame vychladnut. Na dno vymastenej formy na pecenie si dame suchare. Ak mame lusk vanilky, rozrezeme ju a zvnutra vyberieme jadierka. Mlieko, vanilkovy lusk aj jadierka spolu so 100 g cukru prevarime. Medzitym si oddelime zltka od bielok. Bielka vyslahame na tuhy sneh. Zltka rozhabarkujeme. Do prevareneho mlieka vmiesame krupicu a miesame, kym nema spravnu hustotu. Zlozime zo sporaka a vmiesame zltka. Jemne vmiesame pripraveny sneh. Na suchare poukladame dusene jablka, ktore trosku posypeme skoricou. Na to navrstvime krupicovu masu a dame piect. Pecieme vo vyhriatej rure 30 minut. Po 25 minutach vyberieme z rury. Pockame, kym nakyp vychladne a podavame.

Žiadne komentáre: