11. 3. 2017

Hroznový závin

Cesto: 250 g muky, vajce, 2 lyzicky oleja, lyzicka citronovej stavy, stipka soli, 1/8 l vody
Napln: 150 g drvenych piskot, 50 g vlasskych orechov, 150 g masla, 1,5 kg bieleho a tmaveho hrozna, 200 g marcipanovej hmoty, 2 vajcia, 1/8 l sladkej smotany, 2 lyzice mlieka
Muku, vajce, olej, citronovu stavu, sol a vodu spracujeme na vlacne cesto. Zabalene vo folii ho nechame postat asi 30 minut pri izbovej teplote. Potom cesto vyvalkame na pomucenej utierke a do velkosti 30x50 cm ho vytiahneme na chrbate ruk. Rozdrvene piskoty a posekane orechy oprazime dohneda na masle. Hrozno umyjeme, odstopkujeme, pridame odstranime aj jadierka. Marcipan, vajcia a smotanu najlepsie v mixeri vymiesame dokremovita. Vyvalkane cesto posypeme piskotami s orechami, potom hroznom bielym i tmavym a napokon marcipanovym kremom. Nechame okraje velke asi 5 cm, aby sme mohli cesto dobre zabalit. Na kratsich stranach ho zalozime a pomocou utierky zrolujeme zavin. Ten polozime na vymasteny pekac a potrieme mliekom. V rure vyhriatej na 180 stupnov ho pecieme 40 minut. Mozeme ho podavat s vinovou omackou. Zmes z 1/2 l bieleho vina, nastruhanej pomarancovej kory, skorice a anizu zvarime. Potom korenie vyberieme a vino nechame vychladnut. 1/8 smotany uslahame a pridame lyzicku muky a zltok. Slahacku vmiesame do vina a za staleho slahania kratko prevarime. Dochutime trochou cukru.

Žiadne komentáre: