6. 3. 2017

Bratislavský makový a orechový závin

450 g polohrubej múky, 30 g droždia, 180 g masla, 2 žĺtky, 30 g cukru, 150 g mlieka, soľ
Maková plnka: 150 g maku, 100 g cukru, citrónová kôra, klinček
Orechová plnka: 150 g orechov, 100 g cukru, citrónová kôra, škorica
Na potretie: vajce a žĺtok
Do múky pridáme maslo, soľ, vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, cukor a žĺtky. Cesto dobre vypracujeme, rozdelíme na 2 polovice a prikryté necháme nakysnúť. Nakysnuté cestá bez pomúčenia vyvaľkáme na obdĺžniky, ktoré potrieme plnkami, zľahka stočíme, dáme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom so žĺtkom a necháme ešte trochu nakysnúť. Potom ich znovu potrieme a odložíme na chladné miesto. Keď vajce na povrchu zaschne, dáme piecť do stredne teplej rúry.
Plnka: Cukor zalejeme 1 dl vody a dáme variť. Keď vrie, nasypeme pomletý mak s postrúhanou citrónovou kôrou, potlčeným klinčekom, premiešame a necháme vychladnúť. Takým istým spôsobom pripravíme aj orechovú plnku.

Žiadne komentáre: