13. 8. 2016

Rôsolová polievka so suchými lokšami

lokše : hladká múka,soľ,voda 
rosolová polievka : rosol / šťava z kyslej kapusty/,voda (cca 1/3 šťavy, 2/3 vody),údené rebrá,voda,čierne korenie,nové korenie,bobkový list,soľ, menšia cibuľa,1-2 strúčiky cesnaku,kôpor (môže byť aj sušený), alebo majoránku
Príprava suchých lokší : Z hladkej múky, do ktorej pridáme trocha soli, vypracujeme s vodou mäkké cesto. Robíme z neho malé bochníčky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a na rozohriatej bridlicovej platni opečieme z obidvoch strán.Lokše sa trhajú na malé trhance a podávajú ako príloha do rosolovej polievky alebo sa pripravujú s kyslou kapustou, prípadne s tvarohom alebo s makom.
Príprava rôsolovej polievky: Údené rebrá dáme variť vo vode, pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list a soľ. Keď sa mäso oddeľuje od kostí, pridáme malú cibuľu, 1 – 2 strúčiky cesnaku, šťavu z kyslej kapusty, kôpor, alebo majoránku. Rebrá vyberieme, mäso oddelíme od kostí, nakrájame ho na menšie kúsky a vložíme späť do polievky. Polievku podávame s trhancami so suchej lokše.

Žiadne komentáre: