17. 8. 2016

Litovské vareníky

250 g hladkej alebo polohrubej múky., 1 žĺtok., 40 g masla alebo rastlinného tuku., soľ.,
Plnka: 400 g vareného hovädzieho mäsa., 30 g masti., 1 stredne veľká cibuľa., 3 lyžice bešamelovej omáčky (z hladkej múky a egalizovaného mlieka)., mleté čierne korenie., tlčené voňavé korenie., soľ.,
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm a pokrájame na štvorce vo veľkosti menšej dlane. Doprostred dáme plnku, na to položíme druhý štvorček, okraje dobre stlačíme a varíme asi 15 minút vo vriacej posolenej vode. Uvarené vyberieme a polejeme čerstvým, práve roztopeným maslom.
Plnka: Uvarené hovädzie mäso zomelieme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a spenenú na masti do ružova, soľ. mleté čierne korenie, tlčené voňavé korenie a bešamelovú omáčku. Všetko dobre premiešame a plníme štvorčeky.

(3 porcie / 1 porcia 1918 kJ – 458 kcal., B – 21,0 g T – 26,0 g., S – 35,0 g)

Žiadne komentáre: