16. 8. 2016

Kelový nákyp-recept pre dia dietu

1 hlávka kelu (asi 600 g)., 2 vajcia., 100 g chudého údeného mäsa., 1 strúčik cesnaku., 20 g masla., 1 lyžica strúhanky., strúhanka na vysypanie formy., 2 lyžice egalizovaného mlieka., mleté čierne korenie., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Čerstvú, nezvädnutú hlávku kelu bavíme nevzhľadných listov, rozpolíme a uvaríme v posolenej vode do mäkka. Scedíme, necháme odkvapkať a rozkrájame nadrobno alebo zomelieme. Varíme vo väčšom množstve vody a prvých 5 minút necháme nádobu odkrytú, aby unikli zapáchajúce látky. varíme asi 15 minút. Žĺtky utrieme s troma štvrtinami masla, pridáme roztlačený cesnak, mlieko, kel, strúhanku, okoreníme a pridáme posekané údené mäso, ktoré sme predtým uvarili. Premiešame a zľahka vmiešame tuhý sneh  bielkov. Ohňovzdornú nádobu alebo pekáčik vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a v rúre zapekáme. Pred podávaním na stôl ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

(2 porcie / 1 porcia 1934 kJ – 462 kcal., B – 28,0 g., T – 28,5 g., S – 23,5 g)

Žiadne komentáre: