17. 8. 2016

Golubcy s hubami a s vajcom

1/2 hlávky kapusty., 20 g hladkej múky., 20 g roztopeného masla., 1 dl kyslej smotany., voda., soľ.,
Plnka: 150 g húb., 1 vajce., 1 malá cibuľa., 20 g masla alebo oleja., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Kapustu umyjeme, listy rozoberieme a sparíme vriacou vodou, aby mäkli. Tvrdšie žilky môžeme naklepať a narezať., Do stredu každého listu vložíme plnku, okraje zahneme a stočíme tak, aby listy boli úplne zvinuté a obaľovali plnku. Obalíme v múke, pokladieme vedľa seba do rajnice alebo do nádoby z ohňovzdorného skla, polejeme roztopeným čerstvým maslom a smotanou a v rúre dusíme.
Plnka: Cibuľu posekanú nadrobno speníme na masle alebo na inom tuku, pridáme pokrájané huby a a stáleho miešania udusíme do mäkka. Pridáme zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, posolíme a zamiešame vajce. Plnku môžeme zlepšiť zomletými zvyškami mäsa, prípadne údeným mäsom. Udusené závitky podávame na stôl v ohňovzdornej miske alebo vyklopené z rajnice na porcelánovú misu, polejeme šťavou alebo smotanou. Môžeme zlepšiť štipkou mletej sladkej červenej papriky. Navrch pre kontrast môžeme dať niekoľko pásikov červenej a zeleninovej papriky. Podávame s varenými zemiakmi, s ryžou alebo s chlebom.

(2 porcie / 1 porcia 1293  kJ – 339 kcal.,. B – 11,0 g T – 23,0 g., S 22,0 g)

Žiadne komentáre: