24. 6. 2012

Ryba v rajčiakovej šťave

1/2 kg ryby (kapor., zubáč)., 10 g oleja., 10 g hladkej múky., 20 g rajčiakového pretlaku, bobkový list., zelená petržlenová vňať., vývar z mäsa alebo zo zeleniny., soľ.,
Rybu očistíme umyjeme, osušíme a posolíme. Obalíme v múke, opečieme na oleji, podlejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom, pridáme rajčiakový pretlak a dusíme 15 - 20 minút. Hotovú vyložíme na misu, zalejeme šťavou a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi.
(2 porcie / 1 porcia 775 kJ - 185 kcal., B - 20,0 g., T - 9,0 g., S - 6,0 g)

Kapor na rasci

400 g kapara., 20 g slnečnicového oleja. 10 g hladkej múky., 5 g masla., 1/2 citróna., rasca., zelená petržlenová vňať, vývar., soľ., 
Očisteného, umytého a osušeného kapra pokrájame na porcie, posolíme, posypeme rascou zomletou nahrubo, posypeme múkou a na rozohriatom oleji upečieme z oboch strán do zlata. Kúsky upečenej ryby vyberieme z panvice na horúci tanier, prebytočný tuk zlejeme, výpek podlejeme malým množstvom vývaru, pridáme maslo a trochu zomletej rasce a krátko povaríme. Na tanieri polejeme rybu šťavou, ozdobíme lístkom petržlenovej vňate a každú porciu kolieskom citróna.
(2 porcie / 1 porcia 1298 kJ - 310 kcal., B - 30,0 g. T - 18,3 g., S - 3,0 g)  

Prírodné rezne z morčacích pŕs

2 rezne z vykostených pŕs mladej morky (asi 250 g)., 1 lyžička múky., 1 lyžička (asi 15 g) slnečnicového oleja., 10 g masla., 1/2 citróna., mleté čierne korenie., soľ., 
Rezne zľahka naklepeme, posolíme, poprášime múkou, vložíme na panvicu s rozohriatym olejom a vyprážame z každej strany 3 minúty do zlata. Okoreníme, ak treba, dosolíme, už na tanieri navrch položíme čerstvé maslo a plátok citróna. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou, so zeleninovými šalátmi alebo s kompótom. 
(2 porcie / 1 porcia 1264 kJ - 302 kcal., B - 21,5 g., T - 24,0 g., S - 0,0 g) 

Vyprážané rezne z morčacích pŕs

2 rezne z vykostených pŕs morky (asi 250 g)., 1 lyžička múky., 1 vajce., 1 lyžica strúhanky., 50 g slnečnicového oleja., 10 g masla., 1/2 citróna., mleté čierne korenie.,
Rezne naklepeme, posolíme, okoreníme, obalíme v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji vždy po 4 minúty. Až na tanieri dáme navrch kúsok masla a plátok citróna. Podávame s varenými zemiakmi alebo s ryžou, kompótom alebo so zeleninovými šalátmi.
(2 porcie / 1 porcia 2018 kJ - 482 kcal., B - 25,6 g., T - 39,0 g., S - 7,2 g)

Zelená fazuľka so šunkou

300 g zelenej fazuľky., 20 g prerastenej slaniny, 1 cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 50 g chudej šunky., tuk na vymastenie nádoby., 1 vajce., 1 pohár jogurtu., 20 g parmezánu alebo tvrdého syra (moravský bochník)mleté čierne korenie., mletá sladká aj štipľavá červená paprika., zelená petržlenová vňať., soľ., 
Zelenú fazuľku umyjeme, zbavíme vláken a prekrojíme na 2 - 3 kúsky. Varíme 25 minút v dostatočnom množstve posolenej vody. Môžeme použiť aj sterilizovanú fazuľku z konzervy tú však už nevaríme, iba necháme odtiecť z vody na site. Slaninu pokrájame na drobné kocky a na panvici opražíme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno s roztlačeným cesnakom a upražíme do zlatohneda. Šunku pokrájame na rovnako veľké rezance, pridáme k cibuli spolu so zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno popražíme spolu 3 minúty, pridáme fazuľku, zamiešame a masou naplníme ohňovzdornú nádobu vymastenú tukom. Vajce zmiešame s jogurtom, časťou strúhaného syra a s koreninami a fazuľku zalejeme. Povrch posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 25 minút vo vyhriatej rúre. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovým pyré.
(2 porcie / 1 porcia 1511 kJ - 361 kcal., B - 19,0 g. T - 25,0 g S - 15,0 g)

23. 6. 2012

Zubáč v jemnom cestičku

400 g zubáča alebo šťuky. 1 vajce., 20 g hladkej múky., 40 g eidamského syra., 2 lyžice egalizovaného mlieka., 60 g oleja., 1 lyžička masla., soľ., 
Očistené a z kože stiahnutého zubáča alebo štuku pokrájame, posolíme, pomúčime a namočíme do cestička pripraveného z mlieka, vajca a strúhaného syra a múky. Na miernom ohni pomaly vyprážame. Hneď podávame a na tanieri pokvapkáme roztopeným maslom.
(2 porcie / 1 porcia 1281 kJ - 306 kcal., B - 28,0 g., T - 18,0 g., S - 8,0 g)

Rybie filé na šampiňónoch

300 g mrazeného rybieho filé., 30 g oleja., 20 g masla., 30 g šampiňónov., 10 g hladkej múky., rasca., soľ.,
Rybie filé nakrájame na plátky, posolíme a na jednej strane sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Obrátime na druhú stanu a pečieme len nepatrne. Na rozpustenom masle udusíme očistené šampiňóny, pokrájané na plátky, pridáme k opečenej rybe, posolíme, posypeme mletou aj celou rascou a spolu udusíme. Pred dodusením posypeme zľahka múkou.. Podávame so zemiakovou kašou.
(2 porcie / 1 porcia 1377 kJ - 329 kcal. B - 25,6 g., T - 23,4 g., S - 4,1 g)

Varená ryba s maslom

300 g ryby (zubáč., kapor., šťuka)., 10 g masla., 12 citróna., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Rybu v celku alebo porciovanú vložíme do posolenej vriacej vody a pomaly varíme asi 15 - 20 minút. Uvarené porcie vyberieme a položíme na teplý tanier. Môžeme poliať rozpusteným čerstvým maslom, posypať zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno, a ozdobiť citrónom.
(2 porcie / 1 porcia 406 kJ - 97 kcal., B - 13,2 g., T - 42 g. S - 1,5 g)

Kapor v alobale

300 g kapra., 10 g masla., 1/2 citróna., soľ., 
Umytého, očisteného a vypitvaného kapra osušíme, posolíme a dáme do štvorca alobalu, ktorý sme predtým vymastili maslom. Zabalíme a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Podávame s kúskom citróna, pokvapkané citrónovou šťavou.
(2 porcie / 1 porcia 481 kJ - 115 kcal., B - 11,6 g., T - 7,0 g., S - 1,5 g)

Rybie filé pečené v leče

2 porcie rybieho filé., 300 g leča., 1/2 dl kyslej smotany., citrónová šťava., zelená petržlenová vňať, soľ.,
Do nádoby z ohňovzdorného skla alebo do širšieho kastróla dáme lečo, pokladieme naň posolené porcie rybieho filé, pokvapkáme citrónovou šťavou, zalejeme smotanou a v horúcej rúre pod pokrývkou upečieme (asi 10 minút). Hotový pokrm ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.
(2 porcie / 1 porcia 921 kJ - 220 kcal., B - 26,0 g., T - 6,0 g., S - 14,0 g)

17. 6. 2012

Bravčový mozoček na rošte

600 g bravčového mozočku, ocot, soľ, mleté čierne korenie, 40 g oleja, 40 g masla
Vo vlažnej vode zbavíme mozoček opatrne blán, a to tak, že ho držíme v ľavej dlani a prstami pravej ruky odblaňujeme za častého ponárania mozočku do vody. Odblanený mozoček vložíme do vriacej vody s trochou octu, necháme prejsť varom aby mozoček nestuhol. Potom ho vyberieme, necháme odkvapkať, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Na rošt dáme rozohriať panvicu s maslom, vložíme do nej mozoček a po oboch stranách opečieme asi 6 minút. Hotový ihneď podávame.

Bravčová pečeň na ihle

400 g bravčovej pečene, 120 g slaniny bez kože, soľ, mleté čierne korenie, 200 g ryže, 120 g cibule, 300 g rajčiakov
Pečeň umyjeme, osušíme v utierke a nakrájame na plátky hrubé asi 4*4 veľké a 1,5 cm hrubé. Napichujeme na ihlu striedavo s kúskami slaniny o polovicu tenšíme ako kúskami pečene. Osolíme, okoreníme a opekáme na rošte asi 4 až 7 minút. Pečen podávame s uvarenou ryžou, premiešanou s cibuľkou opraženou do sklovita a s pečenými rajčiakmi. Plátky pečienky môžeme opekať aj priamo na rošte. Dôkladne ich však potrieme olejom.

Bravčové ľadvinky na cibuľke

600 g bravčových ľadviniek, 100 g cibule, 60 g oleja, soľ
Ľadvinky prekrojíme po dĺžke na polovice, močové kanáliky vykrojíme, ľadvinky sparíme vriacou vodou a aspoň na 20 minút ponoríme do studenej vody. Potom ich vyberieme a pokrájame na rezance. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na rozpálenom oleji do zlatista, pridáme k nej pripravené ľadvinky a prikryté bez podlievania dusíme tak dlho, až kým sa šťava nevyparí. Potom ich za častého podlievania horúcou vodou udusíme do mäkka. hotové osolíme. Ako prílohu podávame varené zemiaky a miešaný zeleninový šalát.

Bravčový steak

500 g bravčového karé, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená peprika, olej, rôzna sterilizovaná zelenina, 50 g masla 
Mäso umyjeme, vykostíme, osušíme a nakrájame na rezy. Zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, posypeme mletou paprikou, polejeme olejem a necháme 2-3 hodiny postáť. Potom sprudka opekáme na rozpálenom oleji po oboch stranách 2 minúty. Opečený steak dáme na taniere a obložíme sterilizovanou zeleninou. Sterilizovanú zeleninu (hrášok, fazuľka, špargľa) v troške nálevu dobre prehrejeme a polejeme maslom.

Bravčové na smotane

500 g bravčového mäsa zo stehna, soľ, mleté čierne korenie, 30 g slaniny, 40 g masti, 20 g zeleru, 30 g petržlenu, 30 g mrkvy, cibuľa, veľká lyžica hladkej múky, 2,5 dl kyslej smotany 
Mäso umyjeme, osolíme, okoreníme a prešpikujeme prúžkami slaniny. Na masti umyjeme pokrájanú zeleninu, pridáme cibuľu a mäso na tomto základe opečieme. Potom podlejeme horúcou vodou a dusíme do polo mäka. Potom mäso dopečieme v rúre. Mäkké mäso vyberieme, šťavu so zeleninou zlejeme do nádoby, v ktorej sme rozšľahali smotanu s múkou a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Hotové prelisujeme a podávame s mäsom pokrájaným na porcie. Ako príloha sa hodia zemiakové krokety a rôzne knedle.

Bravčové zapekané rezne

600 g bravčového mäsa zo stehna, soľ, mleté čierne korenie, mlieko, 1,5 dl hustejšej smotany, 100 g tvrdého syra, 2 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika
Mäso pokrájame na štyri rezne, naklepeme, osolíme, okoreníme a dáme na menší pekáč. Rezne zalejeme do polovice mliekom a dáme upiecť do polo mäka. Potom ich zalejeme zmesou zo smotany, postrúhaného syra, roztretého cesnaku a mletej červenej papriky. Zapečieme do zlatista. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.

Bravčová pečeň karí v alobale

500 g bravčovej pečene, soľ, 50 g masla, 200 g ananásového kompótu, 2 dl bieleho vína, karí korenie
Bravčovú pečeň nakrájame na plátky, posolíme, okoreníme karí korením a opečieme na masle. Víno zahrejeme s kúskom škorice na bod varu, pridáme pokrájaný ananás a chvíľku povaríme. Bravčovú pečeň položíme na alobal, pridáme ananás, šťavu z pečene, alobal dobre uzavrieme a zapečieme v rúre.

Bravčový perkelt

500 g bravčového pliecka, 60 g masti, 80 g cibule, mletá červená paprika, rasca, mleté čierne korenie, feferónka, 2 dl 33 % smotany, 40 g hladkej múky
Umyté mäso pokrájame na kocky. Na masti opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, mletú papriku, podlejeme horúcou vodou a dusíme. Potom pridáme mleté čierne korenie, tlčenú rascu, feferón a zahustíme smotanou, v ktorej sme rozšľahali múku. Za občasného miešania ešte povaríme. Podávame s varenými kolienkami a kyslou uhorkou.

Bravčové rezne so syrom a smotanou

4 bravčové rezne, 100 g tvrdého syra, soľ, 1/4 l sladkej smotany, 50 g oleja
Odležané rezne naklepeme, osolíme, a obalíme zľahka v postrúhanom syre. Potom ich rýchlo opečieme na horúcom oleji po oboch stranách. Pridáme rozšľahanú smotanu so zvyškom strúhaného syra , prikryjeme a asi pol hodiny dusíme. Potom rezne odokryjeme a zapečieme.

Bôčiková šunka

1,5 kg bôčika, hlavička cesnaku, 33 g soli, 2,5 g sasnytru, 2,5 g práškového cukru, lyžica sladkej mletej papriky

Bôčik pokrájame na plátky a naklepeme. Cesnak a soľ rozotrieme a všetky suroviny zamiešame a necháme 24 hodín odležať. Potom všetko natlačíme do formy na šunku, prípadne do mikrotenových sáčkov a stiahneme gumkami. Varíme vo vodnej lázni pri 80°C 120 minút. Šunku odbalíme po úplnom vychladnutí, najlepšie v chladničke.

Bôčikové omelety

3/4 kg chudého bôčika, 5 vajec, 2 pol. lyžice škrobu, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, soľ, červená paprika, korenie, kmín, olej
Vykostený bôčik nakrájame na tenké rezance. Pridáme ostatné suroviny, necháme odležať - najlepšie cez noc. Smažíme na panvici z obidvoch strán na oleji. Podávame so zemiakmi, chlebom, zeleninovým šalátom.

Bôčikové rezne

600 g bravčového bôčika, soľ, 1 1/2 dl mlieka, 150 g ementálskeho syra, 100 g hladkej múky, vajce, 1-2 lyžice mlieka, 100 g strúhanky, olej na vyprážanie
Mäso umyjeme, pokrájame a zomelieme. Potom doň primiešame soľ a mlieko. Mäsovú zmes uložíme na chladné miesto asi na 3 hodiny. Zvlášť postrúhame syr a pred úpravou ho primiešame k mäsovej zmesi, ktorú formujeme na rezne. Takto pripravené rezne obalíme v hladkej múke , v rozšľahanom vajci s mliekom a v strúhanke. Vypražíme v rozpálenom oleji po oboch stranách. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Banánové ražniči

0,5 kg bravčového mäsa zo stehna, 2 ks banány, múka, 3 vajcia a strúhanka na trojobal, špajdle alebo ihlice cca 12 cm, 5 plátkov porcovaného taveného syra, nakrájaného na cca 3x3 cm 
Mäso nakrájame na hrubšie plátky, vyklepeme a pokrájame na kocky. Striedavo napichujeme plátok porcovaného syra, mäso a koliesko banána. Celé to obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka). Vysmažíme na oleji ako rezne. Podávame s ryžou alebo s opekanými zemiakmi.

Balatónska špecialita

500 g bravčového stehna, cibuľu, zavárané uhorky, plnotučnú horčicu, soľ, čierne korenie
Nakrájanú cibuľu speníme, pridáme na rezance nakrájané mäso a sprudka opečieme. Asi po 5 minútach podlejeme 2 dcl vody, osolíme, okoreníme, pridáme 5 dkg zaváraných uhoriek nakrájaných na malé kocky a dusíme cca 30 minút. Nakoniec zahustíme 3 polievkovými lyžicami plnotučnej horčice. Podávame s chlebom alebo rožkami.

Alfrédove panenky

4 ks bravčovej sviečkovej, pol kila očistenej cibule, olej soľ, mleté korenie, sušený tymián, sladká smotana
Mäso nakrájame na plátky, ktoré opečieme na oleji. Osolíme, okoreníme a polovicu mäsa (opečeného) vyberieme do zapekacej misky. Na prázdne miesto v panvici dáme cibuľu porezanú na mesiačiky. Popražíme a časťou cibule pokryjeme mäso v zapekacej miske. Posypeme rozdrveným tymiánom a zalejeme smotanou. Opakujeme pokiaľ máme suroviny. Dáme do rúry zapiecť na 15 minút. Podávame s ryžou.

6. 6. 2012

Rybie filé pečené v leče

2 porcie rybieho filé., 300 g leča., 1/2 dl kyslej smotany., citrónová šťava., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Do nádoby z ohňovzdorného skla alebo do širšieho kastróla dáme lečo, pokladieme naň posolené porcie rybieho filé, pokvapkáme citrónovou šťavou, zalejeme smotanou a v horúcej rúre pod pokrývkou upečieme (asi 10 minút). Hotový pokrm ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.
(2 porcie / 1 porcia 921 kJ - 220 kcal., B - 26,0 g., T - 6,0 g., S - 14,0 g)

Grilovaný pstruh

2 pstruhy (300 g)., olej, citrónová šťava., soľ.,
Očistené vypitvané a umyté pstruhy osušíme, znútra posolíme a potrieme olejom. Grilujeme 4 - 6 minút z oboch strán. Podávame pokvapkané citrónom, s varenými zemiakmi, posypanými zelenou petržlenovou vňaťou, pokrájanou nadrobno a s hlávkovým šalátom.
(2 porcie / 1 porcia 540 kJ - 129 kcal., B - 15,0 g., T - 7,3 g., S - 0,8 g)

Pstruh s bylinkami

2 pstruhy (alebo iné ryby)., hladká múka., šťava z 1 citróna., 1 lyžica tuku., 1/2 dl bieleho vína., 1 lyžica posekaných byliniek - šalvia., tymian., rozmarín., zelená petržlenová vňať., mleté čierne korenie., soľ., 
Očistené ryby posolíme zvonka aj znútra, okoreníme a obalíme v múke. Tuk rozohrejeme na panvici a ryby na miernom ohni upečieme. Pridáme bylinky a víno, ochutíme citrónovou šťavou a vínom a krátko povaríme. Podávame s varenými zemiakmi a so zeleninovým šalátom.
(2 porcie / 1 porcia 632 kJ - 152 kcal., B - 20,0 g., T - 7,3 g., S - 1,5 g)  

Rybie filé so syrom

250 g rybieho filé., 40 g syra (eidamského., moravského bochníka)., 20 g tuku (maslo, rastlinný tuk)., 1 dl kyslej smotany., 1/2 citróna., soľ., 
Rybie filé pokrájame na porcie, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme do nádoby vymastenej tukom. Posypeme strúhaným syrom a polejeme kyslou smotanou. Pomaly dusíme. Podávame s varenými zemiakmi  s rozličnými zeleninovými šalátmi.
(2 porcie / 1 porcia 1080 kJ - 258 kcal., B - 28,0 g., T - 14,5 g., S - 4,0 g)

Zelená fazuľka s jogurtom

250 g zelenej fazuľky., 1 cibuľa., 1 lyžička (5 g) slnečnicového oleja., 1 rajčiak., 1 strúčik cesnaku., 2 lyžice jogurtu., mleté čierne korenie., mletá sladká červená paprika., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Fazuľku očistíme, umyjeme, odstránime vlákna a šikmo pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do vriacej posolenej vody a uvaríme do mäkka. Ak použijeme sterilizovanú fazuľku z konzervy, už ju nevaríme. Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na oleji, zamiešame mletú sladkú červenú papriku, pridáme rajčiak, krátko povaríme a odstavíme. Vmiešame cesnak rozotretý so soľou mleté čierne korenie, zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a zľahka premiešame. Na tanieri ozdobíme jogurtom a zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi alebo s chlebom.
(2 porcie / 1 porcia 381 kJ - 91 kcal., B - 4,0 g., T - 3,0 g., S - 13,0 g)  

Jahodový koláč


3 hrnčeky polohrubej múky, 0,5 hrnčeka kryštálového cukru, hrnček mlieka, 3/4 hrnčeka oleja, vanilínový cukor, prášok do pečiva, 5 vajec, konzerva jahôd

Kryštálový cukor s vajíčkami vyšľaháme. Múku zmiešame s vanilínovým cukrom a práškom do pečiva. Do vajíčok pridáme mlieko a pomaly prisypávame muku. Nakoniec pridáme olej. Zmes vysypeme na vopred vymastený plech a poukladáme jahody pečieme asi 20 min. Je to dobré za tepla aj za studena.

5. 6. 2012

Zelerová pena

250 g zeleru., 10 g masla., 50 g sladkej smotany., citrónová šťava., mleté biele korenie., voda., soľ.,
Očistený a umytý zeler uvaríme v posolenej vode. Mäkký rozkrájame a ešte horúci dáme do mixéra, pridáme maslo, smotanu a citrónovú šťavu, posolíme a okoreníme a dobre speníme. Podávame k varenému, dusenému alebo pečenému mäsu.
(2 porcie / 1 porcia 431 kJ - 103 kcal., B - 2,0 g., T - 7,0 g., S - 8,0 g)

Zeler vyprážaný so syrom

200 g zeleru., 100 g eidamského syra., 1 vajce., 1/2 dl egalizovaného mlieka., 40 g hladkej múky. 50 g stuženého pokrmového tuku., ocot., soľ., 
Očistený a umytý zeler uvaríme v posolenej vode s octom do polomäkka. Po vychladnutí nakrájame na plátky, na rovnaké plátky nakrájame aj syr, oboje spojíme špáradlom. Posolíme, namočíme do cestička z vajca, mlieka a hladkej múky. Vypražíme v horúcom tuku z oboch strán. Podávame so zemiakmi.
(2 porcie / 1 porcia 2047 kJ - 489 kcal., B - 21,5 g., T - 35,0 g., S - 22,0 g) 

Vyprážaný zeler

1 menší zeler (asi 300 g)., 30 g hladkej múky., 1 vajce., 2 lyžice egalizovaného mlieka., strúhaný muškátový orech., 80 g slnečnicového oleja na vyprážanie., mleté biele korenie., voda., soľ.,
Očistený a umytý zeler uvaríme prikrytý do mäkka (asi 30 minút). Po vychladnutí ošúpeme a pokrájame na plátky hrubé asi 1/2 cm. Zmiešame hladkú múku, vajce, mlieko a mleté biele korenie, zeler naberačkou vkladáme do cesta a postupne každý plátok do zlata vypražíme. Podávame so zemiakovou kašou, s hlávkovým šalátom alebo s rajčiakovým šalátom.
(2 porcie / 1 porcia 929 kJ - 222 kcal., B - 6,4 g., T - 13,2 g., S - 19,6 g)  

Pikantná fazuľa na mexický spôsob

150 g fazule., 1 lyžica oleja., 1 stredne veľká cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 3 rajčiaky., na hrot noža korenia chilli., pár kvapiek korenia tabasco., 1 kopcovitá lyžička oregana., 1/2 feferónky bez zrniek., mleté čierne korenie., soľ.,
Uvaríme fazuľu, ktorú sme deň vopred namočili do vody. Na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak roztlačený so soľou, trochu popražíme, pridáme všetky ostatné suroviny a prikryté varíme ešte asi 20 minút, kým všetko nezmäkne.
(2 porcie / 1 porcia 1331 kJ - 313 kcal., B - 16,0 g., T - 6,0 g., S - 50,0 g)

Fazuľkové struky s rajčiakmi

250 g zelenej fazuľky., 200 g rajčiakov., 1/2 malej cibule., 1 lyžica slnečnicového oleja., 50 g kabanosu alebo inej údeniny., 1 strúčik cesnaku., zelená petržlenová vňať., voda., soľ.,
Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na horúcom tuku, pridáme očistenú a pokrájanú klobásu. Podlejeme malým množstvom vody. Rajčiaky pokrájame na štvrtky, pridáme k fazuľke, pridáme aj zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a spolu prikryté dodusíme. Pred dohotovením okoreníme roztlačeným cesnakom.
(2 porcie / 1 porcia 733 kJ - 15 kcal., B - 7,4 g., T - 9,0 g., S - 16,1 g)

4. 6. 2012

Špenátový nákyp s údeným mäsom (so šunkou)

300 g mrazeného špenátu., 1 žemľa., 20 g masla., 1 vajce., 100 g uvareného údeného mäsa., 1/2 strúčika cesnaku., 5 g masla., 1 lyžička preosiatej strúhanky., mleté čierne korenie., soľ.,
Rozmrazený špenát trochu posolíme a premiešame so žemľou, ktorú sme predtým namočili do vody a vodu vytlačili, pridáme maslo vymiešané so žĺtkom a posekané varené údené mäso, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak, premiešame a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sne ušľahaný z bielka. Nákypovú formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, vložíme do nej pripravenú masu a v rúre pomaly upečieme. 
(2 porcie / 1 porcia 1742 kJ - 416 kcal., B - 20,0 g., T - 28,0 g., S - 21,0 g)

Rajčaky plnené tvarohom

4 rajčiaky., 150 g čerstvého tvarohu., 1/4 malej cibule., mletá sladká červená paprika., kôpor., pažítka., soľ., 
Z rajčiakov odrežeme vŕšky, vydlabeme dužinu so zrnkami a naplníme dobre vyšľahanou zmesou posoleného tvarohu, do ktorého sme pridali cibuľu, kôpor a pažítku, posekané na veľmi drobno. Po naplnení prikryjeme odrezanými vŕškami rajčiakov. Podávame na liste hlávkového šalátu.
(2 porcie / 1 porcia 419 kJ - 100 kcal., B - 15,5 g., T - 0,5 g., S - 8,3 g)

Rajčiaky zapekané s hubami

4 väčšie tvrdé rajčiaky., 125 g šampiňónov., 2 lyžice strúhanky., 20 g masla., 1 lyžica slnečnicového oleja. mleté čierne korenie., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Z rajčiakov odrežeme vŕšky a vydlabeme vnútro. Očistené a umyté šampiňóny nakrájame na tenké plátky a udusíme na masle. Pridáme vydlabanú dužinu z rajčiakov a opraženú strúhanku, primiešame zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a touto masou naplníme rajčiaky. Uložíme do ohňovzdornej nádoby vymastenej tukom, pokvapkáme olejom a asi 15 minút zapekáme vo vyhriatej rúre. Podávame ešte teplé s chlebom alebo so zemiakovou kašou.
(2 porcie / 1 porcia 724 kJ - 173 kcal., B - 3,0 g., T - 13,5 g, S - 10,0 g)

Farmársky šalát

1/4 kg kravského syra., 1/2 kg kozieho syra., veľkú paradajku., zeleninovú papriku., cibuľku alebo 1/2 cibule., posekaný kôpor., 3 - 5 strúčiky cesnaku., olivový olej., soľ., (olivy)., citrónová šťava (môžeme použiť aj vinný ocot)., bazalka., majorán., 
Syr si nakrájame na kocky, vložíme do väčšej sklenenej nádoby. Cibuľku nakrájame na kolieska ak použijeme cibuľu tak režeme na pásiky. Papriku a paradajky nakrájame na pásiky alebo menšie kocky. Kto obľubuje olivy, tie nakrájame na kolieska. Kôpor posekáme nadrobno.  Cesnak si prelisujeme do mištičky, zasypeme soľou, a zalejeme olivovým olejom. Všetky suroviny pridáme ku kockám syru, pridáme koreniny a kôpor. Zalejeme pripraveným prelisovaným cesnakom v olivovom oleji a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zľahka premiešame,  uzavrieme a dáme na 24 hodín odležať do chladničky. Pred podávaním zľahka premiešame a podávame z opečeným chlebíkom v hriankovači. Chlieb si môžeme máčať aj v marináde. 

Pór zapekaný s maslom

200 g póru., 200 g mäsa (teľacieho., hovädzieho., morčacieho)., 1 lyžička rastlinného tuku alebo slnečnicového oleja., 1 menšia cibuľa., 1/2 strúčika cesnaku., 200 g zemiakov uvarených v šupke., 1 dl smotany., 1 dl bieleho vína, muškátový orech., 20 g tvrdého syra., olej na vymastenie nádoby., rastlinný tuk na povrch zapekanej masy., 1 lyžička posekaného oregana., na hrot noža karí., mleté čierne korenie., soľ.,
Cibuľu pokrájanú nadrobno a cesnak roztlačený so soľou speníme na tuku, popražíme, pridáme posekané alebo zomleté mäso, pór pokrájaný na pásiky, dobre podusíme podlejeme vínom, okoreníme, posolíme a prikryté dusíme 15 minút Uvarené zemiaky očistíme, pokrájame na plátky a uložíme s masou póru a mäsa do ohňovzdornej nádoby vymastenej tukom, okoreníme zalejeme smotanou, navrch dáme strúhaný syr a rozložíme drobné vločky tuku. Zapekáme vo vyhriatej rúre 25 minút.
(2 porcie / 1 porcia 1461 kJ - 349 kcal., B - 30,2 g., T - 12,0 g., S - 30,2 g)

3. 6. 2012

Zelená fazuľka ako prívarok

200 g zelenej fazuľky., 1 malá cibuľa., 20 g slnečnicového oleja., 20 g hladkej múky., 1 dl egalizovaného mlieka., 1 dl vývaru z fazuľky., 1/2 dl kyslej smotany., ocot alebo citrónová šťava, soľ.,
Umytú zelenú fazuľku, zbavenú vláken, pokrájame a vo väčšom množstve posolenej vody uvaríme do mäkka. Z tuku a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme do nej cibuľu pokrájanú nadrobno, popražíme, podlejeme mliekom a vývarom z fazuľky, povaríme, zlepšíme kyslou smotanou, podľa chuti pridáme ocot alebo citrónovú šťavu.
(2 porcie / 1 porcia 992 kJ - 23 kcal., B - 6,6 g, T - 14,1 g., S - 21,0 g) 

Špenát ako prívarok

300 g zmrazeného špenátu., 15 g masla., 20 g múky., 1/2 cibule., 1 strúčik cesnaku.,1 dl egalizovaného mlieka., mleté čierne korenie., soľ.,
Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na masle, primiešame múku a popražíme, zalejeme mliekom a dobre povaríme asi 6 minút. Pridáme špenát, rozotretý cesnak. posolíme a pokoreníme, všetko zamiešame a polu povaríme do mäkka.
(2 porcie / 1 porcia 674 kJ - 161 kcal., B - 6,0 g., T - 7,5 g., S - 17,5 g) 

Pór zapekaný na portugalský spôsob

500 g póru., 250 g rajčiakov., 1 cibuľa., 1 lyžica slnečnicového oleja., 1 strúčik cesnaku., 1 lyžička zelenej petržlenovej vňate, posekanej nadrobno., 1 lyžica bieleho vína., mleté čierne korenie., voda., tuk na vymastenie nádoby., soľ.,
Očistený pór umyjeme a 5 minút varíme v posolenej vode, vodu necháme odkvapkať a pokrájaný pór poukladáme do ohňovzdornej nádoby, ktorú sme vymastili tukom. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cesnak a rajčiaky, zalejeme vínom a prikryté dusíme 5 minút. Nalejeme na pór a dusíme, až kým všetko nezmäkne. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno Podávame s ryžou alebo studené ako predjedlo. 
(2 porcie / 1 porcia 636 kJ - 152 kcal., B - 45,0 g., T - 5,5 g., S - 21,0 g)

Por zapekaný s vajcom a so syrom

8 stredne veľkých pórov.,  50 g eidamského syra., 2 vajcia., 1 dl kyslej smotany., 10 g masla., 2 lyžie strúhanky., voda., soľ., 
Očistený a umytý pór uvaríme v posolenej vode, prekrojíme po dĺžke a priečne nakrájame rezy dlhé 4 - 5 cm. Ohňovzdornú nádobu vymastíme maslom, posypeme strúhankou, poukladáme do nej kúsky póru, pridáme vajcia rozšľahané so smotanou a posypeme strúhaným syrom Pokropíme zvyškom zohriateho masla. Pečieme v rúre asi 15 minút. 
(2 porcie / 1 porcia 990 kJ - 237 kcal., B - 9,0 g., T - 13,0 g., S - 21,0 g)

Tekvica s kôprom

500 g očistenej tekvice., 20 g slnečnicového oleja., 20 g hladkej múky., 1 dl mlieka., 1 dl kyslej smotany., ocot alebo citrónová šťava., kôpor., soľ.,
Tekvicu postrúhame a posolíme, Z oleja a múky pripravíme bledú zápražku, za stáleho miešania pridáme tekvicu a zamiešame. Podlejeme mliekom a uvaríme do mäkka. Pridáme ocot alebo citrónovú šťavu, zlepšíme smotanou a posekaným kôprom. Namiesto kôpru môžeme pridať rajčiakový pretlak. Podávame k mäsu s varenými zemiakmi, najlepšie novými.
(2 porcie / 1 porcia 1093 kJ - 261 kcal., B - 6,5 g., T - 14,4 g., S - 26,3 g)

Karfiol zapekaný so šunkou

300 g karfiolu., 60 g šunky., 20 g slnečnicového oleja., 1/2 cibule., 1/2 vajca., 10 g hladkej múky., 1 dl   egalizovaného mlieka., 20 g tvrdého syra., voda., zelená petržlenová vňať, soľ.,
Očistený a umytý karfiol povaríme v posolenej vode, vyberieme a rozoberieme na ružičky, hlúbik posekáme nadrobno. Šunku pokrájame na rezance pridáme ku karfiolu a zamiešame. Na tuku speníme pokrájanú cibuľu, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom posolíme a dobre povaríme. Pridáme vajce a strúhaný tvrdý syr. Zmes karfiolu so šunkou vložíme do vymastenej ohňovzdornej nádoby, vysypanej strúhankou, a zalejeme omáčkou. Zapekáme v dobre rozohriatej rúre. Pred podávaním posypeme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno.
(2 porcie / 1 porcie 1440 kJ - 344 kcal., B - 19,0., T - 22,5 g., S - 17,0 g) 

Karfiol zapekaný so salámou a syrom

1 karfiol., 50 g nemastnej salámy., 30 g strúhaného tvrdého syra., 10 g slnečnicového oleja., 1 lyžička hladkej múky., 1 dl egalizovaného mlieka., 1 vajce., petržlenová vňať., 20 g slnečnicového oleja na opekanie., voda., soľ.,
Očistený a umytý karfiol uvaríme v posolenej vode, necháme odkvapkať, rozoberieme a posekáme na drobné kúsky. Z oleja a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme mliekom a povaríme. Po vychladnutí vmiešame zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, vajce, strúhaný syr, salámu pokrájanú na kocky a posekaný karfiol a zamiešame. Pripravenú masu rozotrieme na rajnici s rozohriatym olejom a pečieme z oboch strán. Podávame so zemiakovou kašou. 
(2 porcie / 1 porcia 1110 kJ - 265 kcal., B - 17,5 g., T - 18,5 g., S - 7,0 g)  

Karfiol zapekaný s teľacím mäsom

300 g karfiolu., 150 g teľacieho mäsa z pliecka., 1 cibuľa., 1 rajčiak., 30 g masla., 1/ vajca., 100 g egalizovaného mlieka., 10 g strúhanky., 20 g tvrdého syra., voda., soľ.,
Očistený a umytý karfiol krátko povaríme v posolenej vode, vyberieme a rozoberieme na ružičky. Na polovici masla speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme teľacie mäso pokrájané na drobné kocky, podlejeme vývarom z karfiolu a udusíme. Krátko pred dodusením pridáme rajčiak pokrájaný na tenké plátky. Na dno ohňovzdornej nádoby, vymastenej tukom a vysypanej strúhankou, dáme vrstvu karfiolu, na ňu maslo, opäť vrstvu karfiolu, všetko rovnomerne rozložené zalejeme mliekom s rozhabarkovaným vajcom, posypeme strúhankou, navrch nastrúhame syr a v horúcej rúre rýchlo zapekáme.
(2 porcie / 1 porcia 1482 kJ - 354 kcal., B - 27,0 g., T - 22,0 g., S - 12,0 g)

2. 6. 2012

Karfiol zapekaný so zemiakmi

1 karfiol., 200 g zemiakov., 1 malá cibuľa., 20 g masla., 5 g hladkej múky., 1 dl egalizovaného mlieka., 1 žĺtok., 20 g tvrdého syra., voda., soľ., 
Karfiol aj zemiaky uvaríme každé samostatne do mäkka. Na masle opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, zaprášime múkou, opražíme, zriedime mliekom, v ktorom sme rozmiešali žĺtok, a povaríme. Po odtiahnutí z platne primiešame polovicu strúhaného syra. Misu z ohňovzdorného skla vymastíme maslom a uložíme do nej vrstvu zemiakov, pokvapkáme omáčkou, na to dáme vrstvu karfiolu a opakujeme, až kým nespotrebujeme všetky suroviny. Prelejeme omáčkou, posypeme strúhaným syrom, pokvapkáme maslom a zapekáme v horúcej rúre.
(2 porcie / 1 porcia 942 kJ - 225 kcal., B - 9,0 g., T - 13,0 g., S - 18,0 g) 

Karfiol zapekaný s mäsom a bryndzou

300 g karfiolu., 250 g uvareného hovädzieho mäsa., 50 g bryndze.,  10 g oleja., 1 dl kyslej smotany., 1 lyžica strúhanky., olej na vymastenie nádoby., voda., soľ.,
Karfiol uvaríme v posolenej vode a uvarený rozoberieme na ružičky. Polovicu z neho dáme do nádoby z ohňovzdorného skla, vymastenej olejom. Uvarené mäso pomelieme, posolíme, zamiešame s bryndzou a navrstvíme na karfiol. Navrch na mäsovú masu rozložíme zvyšky karfiolu a pokvapkáme olejom, posypeme strúhankou, zalejeme smotanou a v rúre upečieme do zlata.
(2 porcie / 1 porcia 1633 kJ - 390 kcal., B - 35,6 g., T - 22,3 g., S - 11,7 g)

Zeleninový nákyp so syrom

300 g miešanej zeleniny (mrkva, hrášok., karfiol., kel)., 75 g ryže., 1 vajce., 1 dl kyslej smotany., 50 g  tvrdého syra., 15 g hladkej múky., 1 lyžica oleja., 1/2 lyžice strúhanky., 10 g masla na vymastenie formy., mletá sladká červená paprika., zelená petržlenová vňať., voda., soľ.,
Očistenú, umytú a pokrájanú zeleninu uvaríme v posolenej vode do mäkka a premiešame s udusenou ryžou. Ohňovzdornú nádobu vymastíme maslom a naplníme ju zmesou zeleniny s ryžou. Vajce, smotanu, soľ., mletú sladkú červenú papriku, dve tretiny strúhaného syra, hladkú múku a olej spolu vyšľaháme a nalejeme na zeleninu s ryžou. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno, zvyškom postrúhaného syra, zmiešaného so strúhankou, polejeme maslom a v rúre upečieme.
(2 porcie / 1 porcia 1913 kJ - 457 kcal., B - 18,0 g., T 20,0 g., S - 50,0 g)