6. 9. 2012

Grilované kurence so šampiňónovou omáčkou

2 malé kurence, 30 g masla, olej na potretie grilu, lyžica dijonskej horčice, 15 g strúhanky, viazanička žeruchy, mleté čierne korenie, soľ
šampiňónová omáčka: 150 g šampiňónov, 60 g masla, 4 lyžice polosuchého bieleho vína, 4 lyžice bieleho vínneho octu, 2 šalotky, strúčik cesnaku, 1,5 lyžice dijonskej horčice, 15 g múky, 375 ml kuracieho vývaru


Nožnicami na hydinu vystrihneme a odstránime chrbticu kureniec. Odstránime konce krídel a strmienok. V koži medzi stehnom a prsnou kosťou vykrojíme otvor a pretiahneme ním nohu.Grilovacou ihlou prepichneme kurča od jedného krídla po druhé. Ďalšiu ihlu vedieme cez stehná. Na panvici roztopíme maslo a polovičkou z neho natrieme kurence. Potom ich osolíme a okoreníme.Kurence položíme na gril, ktorý sme potreli olejom. Grilujeme 15 minút, počas grilovania ich ešte raz natrieme maslom. Z druhej strany grilujeme 10 minút. Kurence znova obrátime, natrieme horčicou a posypeme strúhankou. Grilujeme ešte asi 10 minút domäkka.
Šampiňónová omáčka: V plytkej mise roztlačíme vidličkou maslo, pridáme k nemu múku a dobre vymiešame. V rajnici roztopíme polovicu zvyšného masla, pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme 3 až 5 minút domäkka. V inej rajnici roztopíme ostatné maslo a dáme doň šalotku s cesnakom a
opražíme domäkka. Pridáme víno s octom a pomaly varíme. Primiešame horčicu, vývar, dusené šampiňóny a 5 minút povaríme. Do vriacej omáčky pridávame po kúskoch maslo, rozmiešané s múkou. Omáčka zhustne, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Kurence upravíme na taniere. Ozdobíme žeruchou a polejeme trochou omáčky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Podávame s hranolkami.

Žiadne komentáre: