20. 12. 2011

Rybárske rezy od cukrara


8 vajec,280 g práškového cukru,280 g pomletých orechov,50 g hrozienka,2 PL strúhanky, 0,5 prášku do pečiva
krém: 6 PL vody,10 PL kryštálového cukru,30 g kakaa,50 g čokolády,200 g masla, žĺtok,, vanilínový cukor,(alebo: konzervu mlieka Salko variť 2 hodiny, nechať vychladnúť. Potom vymiešať 250 g masla do hladka a postupne pridávať vychladené Salko – vznikne hladký krém)

Z vajec oddelíme žĺtky a do penista ich vymiešame s práškovým cukrom. Potom pridáme pomleté orechy, posekané  hrozienka, prášok do pečiva a strúhanku. Zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pripravený plech a pečieme v mierne teplej rúre.
Medzi tým pripravíme plnku. V kotlíku nad parou miešame cukor s vodou, kakaom a čokoládou do zhustnutia. Necháme vychladnúť. V miske vymiešame maslo so žĺtkom a vanilínovým cukrom. Potom po častiach do neho zamiešame vychladnutú čokoládovú hmotu.Krémom potrieme vychladnutý koláč a dáme stuhnúť. Na záver polejeme čokoládovou polevou.

Ovocný dezert


4 vajíčka,250 g kryštálový cukor,250 g polohrubej múky,1,5 dl oleja,2 dl vlažnej vody,0,5 prášku do pečiva,2 PL kakaa
Krém: šťava z kompótu (akýkoľvek) – asi 5 dl.,3 PL maizeny alebo puding 250 g masla,100 g práškový cukor

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Ostatné prísady vymiešame a postupne pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech a upečieme.
Z prísad na krém uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame a postupne pridávame vychladnutý puding a kusové ovocie z kompótu.  Krémom potrieme vychladnutý upečený koláč a dáme stuhnúť. Na záver polejeme čokoládovou polevou alebo postrúhame čokoládu.

Ovocný páj


200 g hladkej múky špeciál, 125 g masla (margarínu), 3 lyžice vody, štipka soli
na obloženie : 500 g zrelého mäkkého ovocia alebo scedeného kompótu,trochu cukru,škorica,krupicová múka na posypanie

Múku preosejeme, pridáme soľ, tuk, vodu, vymiesime dohladka a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút. Potom rozvaľkáme, preložíme pomocou valčeka do veľkej okrúhlej formy, vrch zarovnáme, koláč obložíme ovocím, posypeme škoricou, cukrom a troškou krupicovej múky. Upečieme dozlatista.

Vyskoč z vody


400 g hladkej múky,300 g tuku (Palmarin, Hera),40 g droždia,6 lyžíc mlieka,lyžičku cukru, hustý lekvár, práškový cukor na posypanie

Múku a tuk zmiešame a pridáme z mlieka, cukru a droždia pripravený kvások. Spracujeme cesto a vložíme ho do misy so studenou vodou.Keď cesto „vyskočí“, vyberieme ho, dáme na pomúčenú dosku a znovu premiesime. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku ½ cm a pokrájame na štvorce. Na každý kúsok dáme kôpku lekváru, sformujeme trojuholník alebo obdĺžnik a poukladáme na vymastený plech. Povrch môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom.Koláče upečieme vo vyhriatej rúre a ešte teplé posypeme práškovým cukrom

Syrové slimáčiky


300 g hrubej múky,200 g hladkej múky,250 g Flóry,20 g kvasníc,100 ml mlieka,kocka cukru, 2 KL soli,100 g údeného syra, vajce na potretie

Z múky, Flóry, lyžičky soli, 60 g postrúhaného syra a z kvásku zamiesime cesto. Sformujeme do valca a rozrežeme na 6 dielov. Každý diel rozvaľkáme na okrúhlu placku a tú rozrežeme radielkom na 16 dielov. Každý diel zvinieme od širšieho konca do stredu (vzniknú rohlíčky). Uložíme na suchý plech, potrieme vajíčkom a posypeme zvyšným syrom, prípadne ešte posolíme. Upečieme do ružova.

Kokosky


300 g hladkej múku,210 g Palmarin,100 g práškový cukor,100 g kokosová múčka
Prísady spracovať a pomocou strojčeka tvarovať rôzne tvary. Upiecť.

Natierka so syrom Niva


100 g Nivy,2 až 3 lyžice masla,2 lyžice kyslej pochúťkovej smotany,2-3 jarné cibuľky,šunka (nemusí byť)
Rozmrvený syr, maslo a kyslú smotanu dobre vymiešame alebo zmixujeme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku a kto chce, aj šunku. Netreté chlebíky ozdobíme vňaťou.

Cesnaková pomazanka


3 strúčiky očisteného cesnaku,2 kocky syrokrému,3 lyžice masla (aj rastlinného), 0,5 dl teplého mlieka – ak treba,štipku soli,pažítka
Všetko, okrem pažítky, rozmixujeme, podľa potreby dochutíme a na chlebíkoch hojne posypeme pažítkou. Nátierku môžeme dochutiť aj  majolkou alebo kyslou smotanou.

Veľkonočný baránok z piškótového cesta


5 vajec,8 PL hrubej múky,5 PL práškového cukru,2 PL teplej vody, vanilínový cukor
Z prísad vypracujeme cesto a dáme do vymastenej a vysypanej formy piecť pri strednej teplote asi 30 minút.

Veľkonočný baránok zo šľahaného cesta


3 vajcia,160 g práškového cukru,citrón,160 g hrubej múky,50 g masla

Celé vajcia ušľaháme s cukrom do penista. Pridáme postrúhanú kôru, šťavu z ½ citróna, vanilínový cukor a nakoniec zamiešame múku. Maslo rozpustíme, necháme vychladnúť a ešte tekuté ho zamiešame do cesta. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Vychladnutého barančeka vyklopíme z formy a ozdobíme.

13. 12. 2011

Vianočka hrozienkovo mandlova


750 g polohrubej múky,100 g cukru,150 g tuku,4 žĺtky,50 g droždia,100 g mandlí,100 g hrozienok,3/8 l mlieka,5 g soli,vanilínový cukor,vajce,tuk na plech

Z trošky cukru, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky. Pripravenú zmes nalejeme do misy na preosiatu múku a pridáme kvások. Varechou suroviny zmiešame. Cesto miešame dovtedy, kým sa nelepí na varechu. Preložíme na pomúčenú dosku a ešte vypracujeme rukami. Cesto musí byť tuhšie a nesmie sa chytať rúk ani podložky. Takto pripravené cesto necháme  asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy. Spodnú časť vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech (vyložíme papierom, aby sa cesto neprilepovalo – bude vysoké). Chrbtom ruky  s vystretými prstami urobíme do stredu copu ryhu, do ktorej nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Do nej dáme ďalší cop upletený z 3 prameňov. Znovu urobíme chrbtom rúk ryhu a nasypeme mandle a hrozienka. Posledný diel cesta rozdelíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene., ktoré stočíme. Mandľami a hrozienkami nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky.

Aby sa vianočka počas pečenie nerozpadla, prepichneme ju špajľou asi na 3-4 miestach po dĺžke. Upletenú vianočku necháme ešte na plechu asi ¾ hodinu odpočinúť. Nakoniec ju potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod. Po úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C. Pred koncom pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom.

Vianočka


600 g polohrubej múky,30 g droždia,100 g cukru,120 g maslo,3 žĺtky,soľ,mlieko,hrozienka,kandizované ovocie
Urobiť kvások, pridať ostatné suroviny, vypracovať vláčne cesto z ktorého upliesť vianočku, potrieť vajíčkom a dať pomaly piecť.

 


Banániky


650 g hladkej múky,500 g Palmarin,250 g práškový cukor,2 balíčky Zlatý klas,0,5 prášku do pečiva
Prísady spracovať a pomocou strojčeka robiť tyčinky, upiecť. Po vychladnutí zlepovať pomocou džemu a konce tyčiniek namočiť do čokolády.

Karamelovo – kakaová plnka


vhodná na plnenie košíčkov, zlepovanie koliesok a iných tvarov, ale najmä na torty, rolády, rezy
Skaramelizujeme 12 lyžičiek kryštálového cukru a zalejem 1 dl vody. Kým sa karamel rozvarí, vymiešame dohladka 2 kopcovité lyžice kakaa s 1 dl vody a vlejeme do rozpusteného karamelu. Za občasného miešania varíme pri miernej teplote do zhustnutia asi 15 minút. Po  vychladnutí primiešame 250 g margarínu alebo masla a vyšľaháme na ľahký krém.

Vanilkové rožky


350 g hladkej múky,160 g pomleté orechy,80 g práškový cukor,250 g Palmarin,vanilínový cukor
Prísady spracovať a tvoriť rožteky.Upiecť a obaľovať v práškovom cukre zmiešanom s vanilínovým cukrom..

Lekvárové kolieska


750 g hladká múka,500 g Palmarin,250 g práškový cukor,3 žĺtky
Prísady spracovať. Na pomúčenej doske rozvaľkať a vykrajovať rôzne tvary. Po upečení zlepiť  džemom a posypať práškovým cukrom.

Kokosové tyčinky


280 g masla,140 g práškový cukor,250 g kokosová múčka,120 g hladká múka,6 bielkov (vyšľahať),120 g cukru
poleva: 6 žĺtkov a 250 g cukru

Bielky vyšľaháme do tuhého snehu, postupne pridáme všetky prísady. Pečieme v mierne teplej rúre – sušíme. Pripravíme si plnku – žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Polejeme ňou vlažný plát a pokrájame na tyčinky – kým nestuhne!!!

Tvarohové rezy s bobuľovým ovocím


300 g hladkej múky,200 g masla,100 g práškového cukru,soľ,žĺtok
krém : 8 plátkov želatíny,125 ml mlieka,180 g cukru,soľ
strúhaná kôra z jedného citróna,4 žĺtky,500 ml smotany,500 g tvarohu
obloha :1 pohár kompótu – broskyne,250 g malín,250 g černíc,200 g čučoriedky,200 g červené ríbezle

Múku preosejeme na dosku, pridáme maslo, práškový cukor, soľ a žĺtok. Vypracujeme cesto. Vytvarujeme guľu, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
Rúru zohrejeme na 180°C. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na veľkosť plechu. Plech vymastíme a uložíme naň cesto. Popicháme vidličkou a asi 20 min. pečieme. Necháme vychladnúť.
Krém : Dáme naboptnať želatínu. Mlieko s cukrom, soľou a citrónovou kôrou za stáleho miešania privedieme do varu a odložíme z ohňa. Odoberieme niekoľko lyžíc mlieka, zmiešame so žĺtkami a vylejeme späť do mlieka. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme v horúcom mlieku. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
Broskyne zlejeme a necháme odkvapkať. Pokrájame na väčšie kúsky. Ovocie preberieme, okrem malín umyjeme a necháme odkvapkať a premiešame spolu.
Na cesto rozložíme polovicu ovocia. Ušľaháme smotanu, pretlačíme tvaroh, spojíme s vychladeným mliekom a vmiešame šľahačku. Krém rozotrieme na ovocie a dáme chladiť asi na 3 hodiny. Koláč ozdobíme ovocím, ktoré nám zostalo

Pochúťka z BB keksov


2 balíčky BB keksov,1 tvaroh,Palmarin,žĺtok,200 g práškového cukru,4 dl mlieka,4 PL maizeny,vanilkový cukor

Mlieko uvaríme s maizenou, osobitne vymiešame tvaroh s cukrom, so žĺtkom a s Palmarinom. Spojíme s vychladnutým krémom. Na plát alobalu rozložíme BB keksíky – vedľa seba 3-krát po 3 kusy (spolu 9), natrieme ich krémom, poukladáme prvé letné ovocie – jahody, odkôstkované čerešne alebo ríbezle (mimo sezóny použijeme kompót) a opäť natrieme krémom. Alobal opatrne zabalíme tak, aby z keksíkov a plnky vznikol trojuholník. V chladničke necháme stuhnúť.

Metrový koláč z BB keksov


2-3 balíčky BB keksov,300 ml mlieka,balíček vanilkového pudingu,250 g masla, 140 g práškového cukru,balíček vanilínového cukru,1 PL kakaa,150 g orechov

Z mlieka a prášku uvaríme hustý puding. Maslo vymiešame s cukrom, zmiešame s vychladnutým pudingom. Rozdelíme ju a do polovice pridáme pomleté orechy a kakao.Keksy na alobale spájame striedavo bledou a tmavou plnkou do obdĺžnika. Zvyšok plnky natrieme na vrch koláča. Celý ho zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť. Potom koláč polejeme čokoládovou polevou alebo postrúhanou čokoládou. Rezy krájame šikmo na hrúbku asi 1 a ½ cm.

Poschodový rebarborový zákusok


300 g hladkej múky,0,5 vrecúška prášku do pečiva,150 g Palmarinu alebo Hery,100 g práškového cukru,vajce
vrchné, piškótové cesto :4 vajcia,4 PL polohrubej múky,4 PL práškového cukru,0,5 balíčka prášku do pečiva
poleva: 100 g várovej čokolády, 50 g Cery
plnka: 700 g rebarbory,2 PL jemnej strúhanky,1 PL masla,150 g kryštálového cukru,asi 3 PL vody

Z uvedených surovín rýchlo spracujeme spodné cesto a dáme ho odležať do chladničky, aby stuhlo. Medzitým rebarborové stonky očistíme z vlákien a pokrájame na malé kúsky, ktoré krátko podusíme s cukrom a vodou. Na pomúčenej doske rozvaľkáme vychladené cesto, pomocou válka ho prenesieme na hlbší plech, ktorý vyložíme cestom aj po bokoch. Posypeme strúhankou jemne popraženou na masle a rovnomerne rozotrieme rebarborovú plnku. Dáme piecť do mierne vyhriatej rúry, a keď začnú okraje ružovieť, koláč z rúry vyberieme, rozotrieme na vrch piškótové cesto (žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme múku rozmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov). Koláč dopečieme a vychladnutý polejeme čokoládou, rozpustenou nad parou s tukom.

6. 12. 2011

Cesnaková nátierka


1 kyslú pochúťkovú smotanu, 20 dkg tvrdého syra Eidam, 5 strúčikov cesnaku , štipku soli

Tvrdý syr nastrúhame na tenkom strúhadle nadrobno, zmiešame s pochúťkovou smotanou a pretlačíme cesnak, všetko dobre premiešame a podľa chuti osolíme. Natierame na očká z rohlíku a prizdobíme kúskom olivy.

Nivova nátierka


syr Niva 15 dkg, stredná cibuľa, olivy 10 – 15 ks, mlieko, maslo 5 dkg

Vymiešame maslo so syrom Niva potom pridáme trochu mlieka a môžeme pridať aj trochu vody z olív, keď bude mať nátierka správnu hustotu pridáme na drobno posekanú cibuľu a olivy. Krajšiu farbu nátierka získa ak budú olivy plnené kápiou. Kto má rád cesnak nemusí sa báť ho tam pridať. 

Pórová nátierka


400 g póru, 60 g masla, 50 g droždia, 5 vajec, soľ, pažítka

Nadrobno pokrájaný pór podusíme na masle, pridáme rozdrobené droždie a opražíme ho. Keď začne voňať, primiešame vajcia rozšľahané so soľou a pažítkou a necháme dusiť. Miesto póru môžeme použiť aj cibuľu, avšak potom pridáme mletú rascu.

Pikantná tvarohová nátierka od stryka


250 g mäkkého tvarohu, 50 g smotanového syra, 2 lyžice pochúťkovej smotany, lyžička sladkej papriky, mleté čierne korenie, soľ, 30 g cibule, strúčik cesnaku

Mäkký tvaroh prelisujeme spolu so syrom. Pridáme pochúťkovú smotanu, papriku, mleté čierne korenie, soľ, nadrobno posekanú cibuľu a postrúhaný cesnak. Všetko spolu dobre vymiešame alebo našľaháme v mixéri. Hotovú nátierku necháme odležať.

Rybacia nátierka zo sardiniek ala gurman


konzerva sardiniek, /Isabel - žlté alebo modré/, 125 g masla, malá cibuľka, natvrdo uvarené vajce, horčica, kečup Gurman - jemný /ostrý/

Do porcelánovej misky dáme ikier zbavené sardinky, pridáme maslo a do jemna roztierame vidličkou kým sa sardinky úplne spoja s maslom. Potom pridáme najemno pokrájanú malú cibuľku, opäť vidličkou roztrieme. Pridáme kávovú lyžičku horčice /podľa chuti/a opäť vidlička, 5 kávových lyžičiek kečupu opäť vidlička a na záver vajce. Posledný krát to všetko roztierame vidličkou, kým nie je vajíčko /bielko/ úplne posekané na drobno. Natierame na rozkrojený biely rožok.

Natierka delikatesa


30 dkg Nivy, l kyslú smotanu, 2-3 struky cesnaku, podľa potreby

Nivu roztlačíme vidličkou, alebo nastrúhame. Pridáme kyslú smotanu, roztlačený cesnak a všetko dobre vymiešame na hladkú hmotu. Podávame s čímkoľvek, podľa chuti a výberu, najlepšie však s čerstvým celozrnným pečivom.

Pena z údeného mäsa


100 g vareného údeného mäsa, 60 g masla, lyžička horčice, troška soli, mleté čierne korenie, karí korenie, asi 2 lyžičky šľahačky

Varené údené mäso dvakrát premelieme na mäsovom mlynčeku. Maslo s horčicou vymiešame, pridáme zomleté mäso a spolu vymiešame do peny. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, trošku karí korenia a nakoniec vmiešame šľahačku. Penou natierame chlebíčky a vrch ozdobíme kolieskami uhorky.

Paradajkovo - papriková nátierka


3 kg paradajok, horčicový pohár octu, horčicový pohár kryštaloveho cukru, horčicový pohár oleja,  čajová lyžička soli, 0,5 kg papriky - najlepšie baranie rohy alebo feferónky

Umyté paradajky, olej, ocot, cukor, soľ dáme do väčšej nádoby variť tri hodiny. Keď masa začne vrieť, pokračujeme vo varení na najmenšom plameni a občas premiešame. Po zhustnutí rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a pridáme zomletú papriku, alebo baranie rohy, alebo feferónky aj s jaderníkom a ešte varíme pol hodinu. Po uvarení dáme do pohárikov a krátko / asi 5 min./ zasterilizujeme. Pomazánka je veľmi dobrá na špagety, k párkom a k rôznym pečeným mäsám. Z jednej dávky sa urobí asi 12 pohárikov z výživy.

Paprikový tvaroh


300 g tvarohu, 3 zelené papriky, 6 lyžíc smotany, soľ, 8 plátkov čierneho chleba
Tvaroh prelisujeme a vymiešame so smotanou. Pridáme nadrobno pokrájanú papriku, soľ, dobre premiešame a natierame na čierny chlieb. Podávame s chlebom.

Oškvarková nátierka s cibuľou


250 g oškvariek, 50 g masti, soľ, cibuľa

Škvarky zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme k nim bravčovú masť, podľa chuti osolíme a spolu dobre premiešame. Čierny chlieb pokrájame na tenké plátky, natierame ho škvarkovou nátierkou a ozdobíme nadrobno posekanou cibuľou.