26. 1. 2011

Vitamínovo - citrónový likér

4 citróny, 0,5 l destilovanej vody, 0,5 l 70 – 80 % alkoholu, 200 g cukru, 1 lyžica medu, 0,1 l destilovanej vody, pár kvapiek kyseliny citrónovej

Citróny, vysušiť a len z vrchu žltú kôru podrhnúť a vyžmýkať. Šťavu a postrúhanú bielu šupu dať do fľaše a zaliať alkoholom a destilovanou vodou. Z cukru, medu, kyseliny citrónovej a 0,1l vody uvariť cukrový roztok. Nechať vychladnúť a vliať do fľaše so zmesou. Dobre uzavrieť a na chladnom mieste nechať 3 - 4 týždne postáť. Prefiltrovať a ďalšie 4 týždne skladovať.Piť vychladené s ľadom. 

Šípkový likér mojej tety

kg  zrelých a čerstvých šipiek (najlepšie po prvých mrazoch), 300 g cukru, 1/2 škoricovej paličky, 4 klinčeky, 1/2 citrónovej kôry podrhnúť, 1/2 pomarančovej kôry podrhnúť, 1,5 l  dobrého koňaku alebo vínovice

Šípky umyť a nechať obschnúť. Odrezať stopky a špičky. V sklenenej nádobe zmiešať šípky s cukrom a na chladnom mieste nechať cez noc nažiť. Na druhý deň touto zmesou naplniť fľašu, pridať ostatné zložky a zaliať vínovicou. Dobre uzavreté postaviť na 2 - 3 mesiace na slnečné miesto. Občas zahrkať. Prefiltrovať, vyžmýkať a znova nechať postáť na tmavom a chladnom mieste min. 4 týždne.

Púpavový likér

cca 60 žltých púpavových kvetov, 0,7 l 40 – 45 % alkoholu
Púpavový kvet umyť a nechať obschnúť. Zaliať alkoholom, dobre uzavrieť a 3 - 4 týždne nechať stáť. Prefiltrovať a ďalšie 2 - 3 mesiace skladovať. Po tomto čase sa uvoľní tá správna aróma.Užívať ako každý iný liek!

Likér z mäty piepornej

200 g mäta pieporná, 200 ml 70 % alkoholu, 500 ml vodky, 100 ml vody, 175 g cukru, 50 g výťažku z mäty piepornej, lyžicu kyseliny citrónovej
Použiť len listy z mäty piepornej. Tie umyť a osušiť a na drobno nakrájať. Vložiť do fľaše a zaliať 70 % alkoholom a 10 dní nechať stáť. Prefiltrovať. Z cukru, vody a kyseliny zarobiť roztok, k tomu zmiešať vodku a extrakt z mäty. Znovu spolu zmiešať a min. 1 týždeň nechať postáť. Skladovať na tmavom mieste.

Likér z ľubovníka

60 g Ľubovník bodkovaný sušený, 0,6 l 50 % alkoholu, 200 g hnedého cukru, 2x 100 ml destilovanej vody, 2 citróny, kôru z nich nadrhnúť na strúhadle, 2 lyžice kyseliny citrónovej

Ľubovník bodkovaný, citrónovú kôru, kyselinu, 100 ml destilovanej vody a alkohol - všetko zmiešať! Fľašu uzavrieť a na 4 týždne postaviť na teplé - nie však slnečné miesto! Vylúhované prefiltrovať a zmiešať s cukrovým roztokom. Znova pred použitím nechať min. 2 týždne postáť.

Liker z jarabiny vtáčej

1,5 kg jarabiny vtáčej po prvých mrazoch, 3/4 kg hnedého cukru, 12 - 15 klinčekov, 1 škoricovú paličku, 1,5 l  40 – 45 % alkoholu

Bobule umyť a očistiť a všetky poroztláčať. Do pripravenej kaše pridať nadrobno na cukor a cez noc nechať na chladnom mieste nažiť. V mažiari rozdrobiť koreniny, pridať do kaše a zaliať alkoholom. Dobre uzavreté nechať 3 mesiace na svetlom (nie slnečnom) mieste stáťPrefiltrovať, vyžmýkať. Pri skladovaní sa odporúča nechať na tmavom mieste!!!Použitie:Pri nízkych teplotách, nevoľnostiach a problémoch s ľadvinami.

Likér z čiernej bazy podla Mariky

600 g zrelých bobúľ z čiernej bazy, 350 g cukru, 100 ml vody, 1 lyžicu kyseliny citrónovej, 1 vanilkovú paličku, 0,7 l 40 % alkoholu
Čistými, umytými bobuľami z čiernej bazy zbavených stopiek naplniť flašu, pridať vanilku a zaliať alkoholom. Na teplom a slnečnom mieste 2 mesiace nechať stáť, občas zahrkať.Prefiltrovať a pridať cukrový roztok (cukor, voda a kyselina = cukrový roztok). A ďalšie 2 - 3 mesiace skladovať.

Likér z černíc

1/4 kg zrelých čiernych malín, 15 dag kandizovaný cukor, 1 škoricová palička, 0,7 l 45 % ovocného alkoholu
Čierné maliny umyť a zmiešať so všetkými zložkami. Na svetlom mieste nechať 2 mesiace postáť, občas pohrkať. Prefiltrovať a znova 1 mesiac uskladniť.

Likér z bazy čiernej

zrelé čierne bobuľky bazy čiernej, 0,7 l 40 – 50 % ovocného alkoholu

Zrelé bobuľky zbavených stopiek umyť a cez noc nechať na papieri obschnúť. Nasypať do polovice pripravenej fľaše a zaliať alkoholom. Dobre uzavreté nechať na slnečnom mieste 3 týždne stáť, občas pohrkať. Preložiť na tmavé miesto a znova nechať 3 - 4 týždne postáť.Prefiltrovať a nechať 2 - 3 mesiace dozrieť.Je to  "bomba" na vitamín C.

Medvedie mlieko

5 cl slivovice, 15 cl mlieko, 1 vrecúško čaju, 3 KL medu
Zvarte mlieko s medom a nechajte v ňom vylúhovať čaj. Nalejte do porcelánového hrnčeka, pridajte slivovicu a zamiešajte.Tip: Nápoj výborne pomáha vyliečiť nachladnutie.

Chilli vodka

2 červené chilli papričky namočíme do fľaše vodky na 24 hodín. Scedíme a vodku uchovávame v chladničke. Je veľmi dobrá pri prechladnutí (nádche).

Čajový extrakt na posilnenie žalúdka

50 g angostury, 250 ml 70% alkoholu
Angosturu namáčame 8 dní v alkohole. Potom ju precedíme cez gázu. Podávame 1 kl extraktu s kockovým cukrom alebo čistý.

Višňový džús

Na 2 kg odkôstkovaných a odstopkovaných višní v rajnici pridáme 400 g cukru a podusíme, kým nie sú mäkké a nepustia dostatok šťavy. Potom pridáme 2 litre vody a rozmixujeme. Plníme do 0,7 l pohárov so závitovými viečkami a sterilizujeme v el. trúbe na plechu a to tak, že poháre nakladieme do plechu s vodou a zahrejeme na teplotu 100 – 120 °C na 20 minút (viečka pukajú). 
Tento džús je pomerne sladký a riedi sa preto ešte asi 1:1 vodou alebo sódou. Prípadne je možné použiť miesto 2 l vody 3 l. Lepšie je ho však riediť, dostaneme viac džúsu, ktorý nezaberie toľko miesta.

Višne v rume

2 kg višní, 0,5 kg cukru a 2,5 l rumu (pálenky – hruškovice)
Do 2 l uhorkovej fľaše dáme odstopkované višne, zasypeme cukrom a zalejeme rumom. Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Po 3 týždňoch, keď je cukor rozpustený, zlejeme, môžeme pridať trochu rumu a necháme ešte postáť. Višne dáme do malých pohárikov, zalejeme vodou a vysterilizujeme. Použijeme na pečenie.

Višňová šťava - sirup

Na 1 l odšťavených višní (najlepšie v parnom odšťavovači) 0,8 kg cukru 
Zahrejeme do varu a zberáme vzniklé peny. Varíme ešte 10 minút od bodu varu a plníme ešte horúce do pohárov so závitovými viečkami. Necháme vychladnúť prikryté pod dekou. 

Poľovské hriatô

0,7 l jemnej vodky, 5 polievkových lyžíc kryštáľového cukru, cesnak, 1/8 masla, 1 dl vody

Na panvici skaramelizujeme cukor, keď začne naberať hnedastú farbu, pridáme cesnak. Nesmie byť popučený cez pasírovatko, ale len pokrájaný nožíkom. Ak nám cukor začne tvrdnúť, pridáme maslo a asi 2-3 minúty necháme, aby maslo preniklo do cukru. Potom zalejeme 1 dl vody. Zmes sa rozvarí na tekutinu, do ktorej vlejeme 0,7 litra jemnej vodky. Pozor, vodka nesmie zovrieť! Hneď, ako začne bublať, odstaví sa, zakryje, čiže sa svojím spôsobom nechá "dôjsť". Pijeme ešte za tepla. Chlapi ho môžu piť aj s kúskami cesnaku, pre ženy sa môže hriatô scediť.

Medovina

3 kg medu, 7 l vody, 0,6 g suchej kvasnej kultúry, 4 g stredného fosforečnanu amónneho (alebo 3,2 g živnej soli), 6 g celej škorice, 5 g voňavých klinčekov, 1 g anízu, 2 g kardamomu, 10 g kyseliny citrónovej, 1 pomaranč.2 - 3 dni pred naložením hlavného kvasu si pripravíme zákvas z medovinovej kvasnej kultúry 

Medová kvasná kultúra:120 g medu rozpustíme v 1 l vody a v smaltovanej nádobe pol hodinu mierne povaríme, penu zberáme. Po vychladnutí na 25 °C pridáme kvasinky a nádobu umiestnime v miestnosti s teplotou 20 - 22 °C na 2 - 3 dni

Med varíme v 3 litroch vody za stáleho odpeňovania asi 1,5 hodiny. Vyparenú tekutinu dolejeme do pôvodného množstva. Pred varením med vo vode dobre rozmiešame. Medový roztok ochladíme do 25 °C a vlejeme do kvasnej nádoby, prilejeme zákvas, kyselinu citrónovú, stredný fosforečnan amónny (živnú soľ) a zvyšnú vodu do 8/10 objemu kvasnej nádoby. Medzitým si pripravíme (ušijeme) malé plátenné vrecúško, do ktorého dáme pomaranč pokrájaný na úzke plátky a zbavený jadier a ostatné koreniny. Niť vrecúška zachytíme kvasnou zátkou tak, aby nepadlo do kvasného roztoku. Asi po 10 dňoch búrlivého kvasenia vrecúško vyberieme, nádobu dolejeme prevarenou a ochladenou vodou, definitívne uzavrieme a necháme kvasiť.

Kokosove mlieko

200 g  kokosu zalejeme cca 0,5 l  horúceho plnotučného mlieka a nechame  odstáť niekoľko hodín, potom  ho precedime a vyžmýkame cez gázu a použijeme množstvo, ktoré zodpovedá 1 plechovke Tatra mlieka.

Hriatô

3 lyžičky kryštálového cukru, 2 klinčeky, 1 figu, 2 datle, 2 dl vody, štipku postrúhanej pomarančovej a citrónovej kôry, celú škoricu, 2 lyžice medu, 1 lyžicu domácej bravčovej masti, 4 dl domácej pálenky alebo vodky.

Na panvici roztopíme cukor, necháme skaramelizovať, zalejeme vodou, pridáme umytú a postrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, celú škoricu, klinčeky, pokrájanú figu aj datle a med. Všetko spolu povaríme, kým sa cukor nerozpustí. Potom odstavíme z ohňa, prilejeme pálenku, bravčovú masť a zakryjeme. Keď sa masť roztopí, precedíme a podávame. 

Červený rôsol

500 g ríbezlí, 125 g višní, 125 g malín, 250 g jahôd, 320 ml šťavy z červeného ovocia (ríbezlí či višní), 3 PL cukru, 1 celá škorica, 30 g  maizeny

Ríbezle umyjeme, bobuľky otrháme, višne odkôstkujeme. V hrnci zmiešame 200 ml šťavy s 2 lyžicami cukru, pridáme škoricu a necháme zovrieť. Potom vložíme ríbezle a višne a mierne povaríme 2 až 3 minúty. Vo zvyšku šťavy rozmiešame maizenu, nalejeme do hrnca a za stáleho miešania necháme variť, kým zmes v hrnci nezhustne. Až potom pridáme jahody a maliny. Všetko ešte raz osladíme. Odstavíme a necháme vychladnúť, škoricu vyberieme. Aby sa dezert dôkladne vychladil, dáme ho do chladničky.

Cesnakové hriatô

0,5 l  vodky, 5 strúčikov cesnaku,polievkovú lyžicu husacej, kačacej alebo bravčovej masti, 2 polievkové lyžice medu
Rozdrvený cesnak, husaciu masť a med pridáme do teplej vodky a premiešame. Nevaríme. Horúce nalievame do pohárikov a podávame ako aperitív.

Ražné víno

50 dag raži, 75 dag cukru, 5 dag kvasníc, 3,5 l vody
Prevarenú vodu s cukrom necháme vychladnúť, pridáme ostatné suroviny a necháme 2 týždne kvasiť.

Cinzáno Bonasera

3,5 l vody povaríme s 1,5 kg cukru a necháme vychladnúť. Do 5 lit. fľaše (pohára) dáme 1/2 kg umytej ryže, 10 dag hrozienok, 6 hřebíčkov, kúsok celej škorice , 2 citrony pokrájané na kolieska aj so šupkou, 1/2 kocky droždia. Fľašu uzatvoríme namočeným celofánom, previažeme, celofán poprepichujeme ihlou a necháme 4 týždne kvasiť. Potom precedíme do fliaš a uzavrieme. Necháme postáť ešte 14 dní.

Cinzano

0,5 kg  ryže, citrón, 4 ks nového korenia, 4 klinčeky, celý muškátový orech, mletý ďumbier, tymián, mletá škorica, palina, muškátový kvet, 1,5 kg cukru, kvasnice

Ryžu umyjeme v studenej vode, vsypeme do fľaše s objemom 5 l a posypeme kvasnicami. Pridáme kôru z 1 citróna a citrón pokrájaný na mesiačiky. Ďalej pridáme nové korenie, klinčeky, muškátový orech, štipku mletého ďumbiera, tymiánu, mletej škorice, paliny a muškátového kvetu. Prevaríme 3,5 l vody, do ktorej pridáme 1,5 kg  cukru a vlažným roztokom pripravenú zmes zalejeme. Fľašu uzavrieme kvasným uzáverom. Všetko necháme 6 týždňov kvasiť, potom hadičkou stočíme do fliaš a necháme ešte asi 10 dní dozrieť. Ak víno nie je číre, je vhodné ho prefiltrovať cez filtračný papier. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Bazové víno

4 l bobulí bazy čiernej, 25 dag cukru na každý liter šťavy, 5 dag hrozienok, kúsok celej škorice +  klinčeky, 1 dag celého zázvoru, 5 gr kvasníc na 5 l vody
Bazu prepláchneme, oberieme, pridáme 4 l vody a varíme 1/2 hodiny. Precedíme, odmeriame, pridáme zbytok a prevaríme. K vychladnutému dáme kvasnice a necháme kvasiť. Po vyčistení fľaškujeme.

Vianočný punč od lekarničky

4 citróny, struk vanilky, 2 zrnká badiánu, 4 klinčeky, zvitok škorice, 1 kúsok zázvoru, 50 dag cukru, 0,25 l vody, 0,7 l rumu (vodka)

Z citróna vytlačíme šťavu. Do šťavy pridáme koreniny a citrónovú kôru. Vodu s cukrom uvaríme na sirup (2 min) a necháme vychladnúť. Vychladnutý sirup, rum a koreninovú zmes dáme do jednej nádoby a necháme luhovať 5 až 7 dní. Podávame: Jeden diel extraktu a dva diely horúcej vody.Qdporučám podavat trikrát denne po jedle.

Lahodný punč

Čiernu kávu ochuťte cukrom, povarte ju chvíľu s klinčekmi a škoricou. Zmes potom zceďte a dolejte do nej rum podľa chute.

Višňový likér od krstného

500 g cukru, 2 smotany na šľahanie Rajo, 2 dl višňovej šťavy alebo višňového sirupu, 0,5 l  vodky

Cukor necháme v širokom hrnci skartamelizovať. Potom ho zalejeme smotanou a varíme, kým sa karamel nerozpustí. Keď vychladne, pridáme višňovú šťavu alebo sirup a vodku. Pomiešame a precedíme. Skladujeme na chladnom mieste, pred podávaním premiešame.

Vianočný likér

250 ml šťavy zo zrelých hrušiek, 350 g cukru, 350 ml vodky, 40 ml rumu.
Šťavu z hrušiek zmiešame so štvrťlitrom vody, zohrejeme na teplotu  85 °C (nesmie sa variť) a rýchlo ochladíme. Prefiltrujeme cez husté plátno, pridáme cukor a zmes alkoholu. Dôkladne zamiešame, stočíme do ozdobných fliaš a dobre uzavrieme. Necháme v tme a chlade.

Vaječný likér ako liek

10 vajec, 10 citrónov, 250 g práškového cukru, 0,5 l destilátu

Vajcia dobre umyjeme, osušíme a zalejeme šťavou z citrónov. Necháme stáť 3-4 dni, potom vajcia otočíme a znova stáť ešte 3 dni. Škrupina sa rozpustí, vápno klesne na dno nádoby a vajcia zostanú len v blane. Blanu opatrne odstránime alebo vajcia vyberieme a cez cedník žĺtok i bielok precedíme k vápnu. Pridáme cukor, dôkladne premiešame a pridáme liehovinu. Necháme stáť do druhého dňa za občasného premiešania, až sa cukor rozpustí. Likér zlejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé chladné miesto.

Vaječný likér vanilkový

liter mlieka, 500 g cukru, 1 vanilkový struk, 6 - 8 žĺtkov, 0,5 litra konzumného liehu
Mlieko varíme s vanilkou a cukrom. Po vychladnutí vanilkový struk vytiahneme, do mlieka zašľaháme žĺtky a zmes premiešame s liehom. Dobre uzavretých fľašiach uskladňujeme v chlade. 

Vaječný likér vianočný

0,5 litra mlieka, 5 žĺtkov, 1/2 struku vanilky, 1/2 kg cukru, 0,5 litra  rumu alebo iného alkoholu
Mlieko ohrejeme, za stáleho miešania pridáme žĺtky, vanilku a cukor. Zahrievame a dôkladne miešame, až zmes zhustne. Potom necháme vychladnúť a opatrne vmiešame alkohol. Dobre premiešame, plníme do fliaš a necháme niekoľko dní stáť. 

Vajcový likér od krstnej

8 žĺtkov, 20 dag práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka, 2, 5 dl (podľa chuti aj viac) rumu, koňaku, vodky
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte nesladené mlieko. Nad horúcou vodou zahrejte (nevarte) a pridajte sladené mlieko. Odstavte a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Potom prilejte alkohol podľa chuti.

Vajcový likér

konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 3 žĺtky, 100 g cukru, 1 šľahačka v prášku,balíček vanilínového cukru, 0,5 l mlieka Rajo, 1 dl vodky.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu a dôkladne rozmiešame s ostatnými prísadami. Mlieka môžeme pridať viac alebo menej, podľa toho, aký hustý chceme mať likér. Silnejší bude, keď pridáme viac vodky.

Šípkový likér

500 g očistených šípok s kôrou z 1/2 pomaranča  a kúskom škorice necháme 10 dní lúhovať v 1/2 l vodky  alebo čerešňovice, pridáme 200 g cukru uvareného v 2 dl vody. Potrasieme a dáme do fliaš.

Ovocný likér

Postupne, ako dozrieva ovocie, dávame do 5 - litrovej fľaše po 300 g : vykôstkované čerešne, višne, jahody, maliny, rozštvrtené zelené orechy, ríbezle, egreše, čučoriedky, moruše, marhule, broskyne, černice, slivky, hrušky, šípky, trnky, ringloty, brusnice..

Na každú vrstvu ovocia nasypeme 150 g kryštálového cukru a nalejeme 300 ml vodky (slivovice, rumu...). Po každej vrstve pohár prikryjeme, nemiešame. Po poslednom zaliatí uzatvoríme vzduchotesne a otvoríme až na Štedrý deň. Precedíme a stočíme do fliaš. Čím viac ovocia sme použili, tým lepší je likér.

Orechovka

20 ks zelených orechov, 250 g cukru, 50 g puškvorca, 50 g pomarančovej kôry, kúsok škorice, 1 l vodky.
Orechy nakrájame na štvrťky, vložíme do vodky, pridáme cukor, puškvorec, pomarančovú kôru, škoricu. Fľašu uzatvoríme a necháme 14 dní stáť na slnku, potom precedíme, prelejeme do fliaš a necháme ešte odležať.

Orechový likér

35 ks orechov so zeleným oplodím, 1 l liehu, 2,5 dl liehu, 5 hrebíčkov, celá škorica (5 cm), kôra zo 1/4 pomaranča, 500 g kryštálového cukru, 5 dl  vody.

Orechy pokrájame, namočíme na 24 hodín do vody. Vodu zlejeme a orechy vo veľkom pohári zalejeme 1 l liehu. Necháme stáť 30 dní. Lieh zlejeme a odložíme. Cukor, hrebíčky, škoricu, pomarančovú kôru prevaríme s vodou, prilejeme 2,5 dl liehu a zalejeme orechy. Necháme stáť 14 dní na slnečnom mieste. Potom prilejeme odložený lieh, zmiešame, necháme postáť 1 - 2 dni. Cez gázu prelejeme do fliaš a odložíme.

Orechový likér francúzsky

25 nedozretých nešúpaných vlašských orechov v zelenej šupke (treba, aby orechy boli ešte mäkké a dali sa i so šupkou a škrupinou nakrájať na kolieska ), 4 klinčeky, kôra z pomaranča, kúsok škorice, 0,75 l cukrového sirupu (500 g cukru prevareného s 4 dl vody), 0,75 l čistého liehu, poprípade iného čistého destilátu, 0,25 l vody

Orechy najprv umyjeme, rozkrájame i so šupkou na štvrtiny a vložíme do fľaše so širokým hrdlom. Potom pridáme klinčeky, škoricu, pomarančovú kôru, ďalej prilejeme lieh s prevarenou vychladnutou vodou a fľašu uzavrieme korkom. Zmes postavíme na slnečné miesto a necháme dva až tri týždne stáť. Potom obsah fľaše precedíme, pridáme vychladnutý cukrový sirup, premiešame a rozdelíme do fliaš. Konzumovať je možné okamžite.

Mätový likér

350 ml alkohol (80 %), 10 g mäta pieporná, 3 ks klinček, 650 ml voda, 0,5 kg cukor.

Alkohol zriedime 150 ml vody a do vzniknutej tekutiny pridáme 10 g mäty a 3 klinčeky. Zmes macerujeme (lúhujeme) 3 dni na chladnom a tmavom mieste. Potom zmes prefiltrujeme cez filtračný papier (príp. vata) a pridáme sirup zhotovený z 500 g cukru a 0,5 l vody. Hotový likér necháme vyzrieť a po 1 mesiaci konzumujeme. Takto pripravíme asi 1 l likéru.

Malinový likér

300 g malín, 150 g cukru, 1/2 l rumu, 200 ml cukrového roztoku.

Maliny očistite a vložte s cukrom do fľaše. Zalejte rumom a 8 týždňov nechajte lúhovať na slnečnom mieste. Neskôr roztok prefiltrujte cez jemné sito alebo šatku a zalejte cukrovým sirupom. Nechá sa ešte nejaký čas vyzrieť. 
Cukrový sirup:  250 g cukru sa povarí v 0,5 l vody a nechá sa vychladnúť. Na 700 ml alkoholu sa pridá asi 500 ml cukrového roztoku.

Likér Slzy čarodejnice

0,5 l čierneho piva, 3 vanilkové cukry, 100 g práškového cukru, 1,5 dl vodky
Pivo, vanilkový i práškový cukor varíme asi 20 minút a potom necháme zmes vychladnúť. Prilejeme vodku, premiešame, dáme do  fľaše a necháme odležať desať dní.Znalci sa dušujú, že Slzy čarodejnice pomáhajú pri jesenných depresiách.

Kávový likér

150 g kryštálového cukru, 1/8 l vody, 50 g mletej kávy, 1/4 l smotany, 3 dl vodky alebo iného destilátu

Cukor dáme do hrnčeka, zalejeme vodou, pomaly prevaríme na sirup a necháme ho vychladnúť. Vriacim mliekom prelejeme kávu, prikryjeme a necháme pol hodiny odstáť. Potom doplníme cukrovým sirupom, destilátom, premiešame a precedíme do fliaš. Uzavrieme ich a uložíme v chlade a temne. Necháme aspoň týždeň odležať.

Kakaový likér

50 dag kryštálového cukru, 100 g kakaa, 0,5 l čierneho piva, 1 vanilkový cukor, 3 dl vodky, trošku rumu
Cukor, kakao, pivo a vanilkový cukor vymiešame a necháme prejsť varom. Odstavíme a pridáme 3 dl vodky a trošku rumu. Vymiešame a nalejeme do fliaš.

Hruškový likér

600 g hrušiek, 200 g cukru, 750 ml vodky, 300 - 400 ml cukrového roztoku. 
Hrušky umyte, nešúpané pokrájajte na kúsky a odstráňte jadro. Spolu s cukrom a vodkou ich vložte do fľaše a nechajte stáť 6 týždňov na slnečnom mieste pri okne. Tekutinu prefiltrujte, pridajte cukrový roztok a prelejte do fliaš. (Likér bude chutnejší, ak sa s hruškami bude lúhovať aj plátok citróna, škorica a klinčeky).

Griotka

1 kg višní, 1/2 l - Rumu, 1/2 l - Vodky (alebo domácej bielej pálenky), 1 l - červeného vína, 1 kg kryštálového cukru, 3 cm celej škorice, 2 plátky citróna
Všetko dáme spolu do skleneného 4 l pohára, občas premiešame, necháme 4 týždne lúhovať. Potom precedíme do fliaš.

Domáci likér – Bejlís

2 sladené kondenzované mlieka, 2 nesladené zahusteného mlieka, 8 PL strúhaného kokosu, 2 vanilkové cukry, 1/2 l rumu

Konzervy sladeného kondenzovaného mlieka dajte do hrnca, zalejte vodou, aby boli potopené, a na miernom ohni varte asi 2 hod. Nechajte vychladnúť, v žiadnom prípade neotvárajte teplé! Na suchej teflonovej panvici opražte doružova strúhaný kokos a ešte teplý ho nalejte do misky, kam ste naliali dve nesladené mlieka. Nechajte 24 hod. v chladničke odpočinúť.
Na druhý deň zlejte cez plátno a dobre vyžmýkajte, kokos vyhoďte. Zmiešajte zvarené sladené mlieko, z ktorého sa vám urobil hustý karamel s kokosovým mliekom a vanilkovým cukrom. Najlepšie v mixéry a postupne prilievajte rum. Zlejte do fľašiek, skladujte v chlade.

Domáca griotka

1 kg vykôstkovaných višní, 1, 5 - 2 l rumu, kryštálový cukor
Do 3 l dajte vykôstkované višne, zasypte ich kryštálovým cukrom, a zalejte rumom. Nechajte minimálne dva týždne lúhovať - občas premiešajte. Hotovú griotku zlejte. Višne môžete použiť do koláčov, napríklad do stredu orechových, či iných guliek.

Čokoládový kokosový likér

6 žĺtkov, 250 g bielej čokolády, 1 Salko, 1 Tatra mlieko, 1 plechovka kokosového mlieka ( ja som zaliala 200 g kokosu 0,5 l plnotučného mlieka a nechala som odstáť), 1,5 dl bieleho rumu alebo koňaku, 1 dl kokosového likéru, 2 vanilínové cukre, 0,5 dl mlieka
Najprv spolu zmiešame Tatra mlieko, kokosové mlieko, mlieko, vanilínové cukre, roztopenú bielu čokoládu a 6 žĺtkov. Keď to máme rozmixované v miske alebo hrnci, položíme misku do horúceho vodného kúpeľa a šľaháme dovtedy, kým hmota nezhustne (nevaríme !).  Potom hmotu vyberieme z kúpeľa a vmiešame doň Salko, necháme to vychladnúť. Nakoniec vmiešame rum (koňak) a kokosový likér (alebo Malibu, ak ho má niekto doma) a dobre premiešame. Krém plníme do fliaš, ktoré skladujeme v chlade.

Čokoládový likér

150 g horkej čokolády, 50 g cukru, 3 dl mlieka, 1/4 l rumu alebo iného destilátu

Čokoládu rozlámeme do hrnčeka, pridáme cukor a necháme vo vodnom kúpeli zmaknúť, zriedime mliekom a povaríme, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom prilejeme rum, precedíme do fliaš a uzatvoríme ich. Uložíme v chlade a temne a necháme niekoľko dní odležať.