5. 10. 2010

Mrkvový šalát s majonézou

6 väčších mrkiev, majonéza, čierne korenie, soľ, 4 strúčiky cesnaku
Mrkvu očistíme, nastrúhame na jemno, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Zamiešame. Podávame s pečivom, chlebom, alebo s dusenou ryžou.

Mrkvové koláče

500 g hruba muka, 250 g palmarin, prášok do pečiva, 280 g postruhanej mrkvy, lekvár, praškový cukor

Z múky, palmarinu, prášku do pečiva a mrkvy vypracujeme cesto a necháme ho 10 min. odpočinuť. Potom cesto vyvalkáme asi na 2 mm a vykrajujeme štvorce a na každý dame lyžičku lekváru a okraje pritlačíme. Upečieme asi 15 min. a obalíme v praškovom cukre.

Mrkvová pena s piškótami

2 vajcia, 2 mrkvy, vanilkový cukor, citron, piškotové rezy
Bielka vyšlaháme na tuhý sneh, pridáme vanilkový cukor. Mrkvu očistíme, na drobno postrúhame a pridáme do bielka. Spolu všetko mierne prešlaháme, pridáme trocha citronovej štavy a zmes nalejeme do pohárov. Na koniec ozdobíme piškotami.

Zverina na zelenine

600 gramov masa z diviny, 2 ks stredné cibule, mrkva, petržlen, kúsok zeleru, 50 gramov slaniny, 1 PL oleja, 100 gramov čerstvých hríbov, 0,3 litra vývaru, 0,2 litra červeného vína, 2 PL rajčinového pretlaku, 1 PL brusnicového kompótu, soľ, korenie, celé korenie, borievky, 1 PL hladkej múky

Maso očistíme a nakrájame na väčšie kúsky, slaninu nakrájame na kocky, cibulu na väčšie kocky, koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Huby očistíme na sucho a nakrájame na plátky. Do rajnice nalejeme olej, pridáme nakrájanú slaninu a opečieme do chrumkava, pridáme cibulu a pečieme do sklovita, pridáme korenovú zeleninu a opekáme 5 minút, pridáme huby a opekáme ešte 2-3 minúty. Všetko odsunieme na boky nádoby a pridáme mäso. Opekáme aby sa zatiahlo. Posolíme, okoreníme, pridáme celé korenie a borievky, paradajkový pretlak, zalejeme vývarom a dusíme do mäkka za občasného miešania a prípadného podlievania. 15 minút pred koncom dusenia prilejeme víno, pridáme brusnicový kompót. Nakoniec zahustíme múkou rozmiešanou vo vode, prevaríme, dochutíme a podávame s žemlovou knedlou, alebo varenými zemiakmi.

Hovädzie mäso dusené s mrkvou

400 g hovädzieho predného, 4 lyžice oleja, soľ, mleté čierné korenie, 400 g mrkvy, lyžica hladkej múky, muškátový kvet mletý, troška cukru

Očistené a umyté mäso nakrájame na rovnaké kúsky. Mäso vložíme do kastróla, zalejeme vriacou vodou, pridáme polovičnú dávku tuku, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme. K polomäkkému mäsu pridáme očistenú, umytú a na tenké kolieska nakrájanú mrkvu. Z druhej polovice tuku a hladkej múky spravíme svetlú zápražku, okoreníme muškátovým kvetom. Za stáleho miešania mäso zahustíme zápražkou a pomaly dusíme do mäkka. Pokrm dochutíme cukrom a soľou a ešte krátko povaríme. Podávame so zemiakovou kašou.

2. 10. 2010

Zapekané palacinky s tvarohom

liter mlieka, 4 vajcia, hladká múka, cukor, štipka soli, 0,5 kg tvarohu, hrozienka, 2 ks kyslej smotany, 2 ks vanilkový cukor, olej

Z mlieka , múky, 3 vajec, soli a cukru spravíme cesto a na oleji upečieme palacinky. Po upečení ich naplníme tvarohovou plnkou do ktorej sme pridali vajce , cukor, štiku soli a hrozienka. Naplnené palacinky uložíme na pekáč a polejeme ich s kyslou smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom. Palacinky dáme zapiecť do vyhriatej rúry asi podobu 15-20 minút.

Soté z farskej záhrady

kuracie mäso, rôzne druhy ovocia, soľ, korenie, šľahačková smotana, petržlenová vňať

Kúsky kuracieho mäsa prudko opečieme na rozpálenom oleji (cca 4 minuty). Pridáme korenie, soľ a kúsky ovocia (mäkké druhy ovocia pridáme ako posledné). Zalejeme sladkou smotanou a povaríme cca 1 minutu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s opekanými zemiakmy, alebo s ryžou.

Dobrá ryža

ryža, marhuľový kompót, voda, soľ
Ryžu udusíme v rúre klasickým spsobom a podávame ako prílohu. Navrch poukladáme 3 až 4 na polovice pokrájené marhule a mierne polejeme šťavou z kompótu. Ryža získa úžasnú chuť.

Mexický fazulový guláš

250 g suchej fazule, 1 PL oleja,veľká cibuľa, 100 g sterilizovanej kukurice, 2 domáce klobásy, 180 g rajčinového pretlaku, 50 g údenej slaniny, pohár leča, 2 ČL cukru, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, sladká a chili paprika

Vopred namočenú fazuľu uvaríme v menšom množstve vody. Slaninu pokrájame na kocky, popražíme a pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a ešte chvíľu pražíme. Pridáme fazuľu aj vodou v ktorej sa varila, kukuricu, pokrájanú klobásu, rajčinový pretlak a lečo. Premiešame a krátko povaríme. Fazuľu ochutíme soľou, koreninami a pretlačeným cesnakom. Prilejeme asi 1 liter vody a ešte chvíľu povaríme.

Kuracie soté s hubami

kurča, kukurica, cibuľa, huby, hladká múka, sůl
Umyté kurča porežeme na rezance, na spraženej cibuli podlejeme vodou, podusíme a pred koncom pridáme kukuricu s hubami až kým to nezmekne, podávame s ryžou, zemiakmi.

Kuracie prsia na kukurici

500 g kuracích pŕs, 150 g šunky, olej,sterilizovaná kukurica 200 g, cibuľa, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice kečupu, soľ, mleté čierne korenie, lyžička masla, 150 ml sladkej smotany

Mäso umyjeme,osušíme a pokrájame na pásiky. Šunku pokrájame na rezančeky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme mäso, osolíme ho, okoreníme a chvíľu opražíme. Pridáme šunku, odkvapkanú kukuricu, sójovú omáčku a kečup. Premiešame a chvíľu podusíme.Keď je mäso mäkké, prilejeme smotanu a dochutíme maslom. Vhodnou prílohou je ryža a čerstvý šalát.

Diétne ovsené guličky

400 g sušeného ovocia, 2 lyžice ovsených vločiek, lyžica rastlinného tuku, 10 lyžíc kukuričných lupienkov, 4 lyžice nahrubo posekaných nesolených arašídov, trocha rumu, rozdrvené arašidy na obalenie

Sušené ovocie nakrájame nadrobno, pridáme ovsené vločky, zmäknutý tuk, kukuričné lupienky, arašidy, trochu rumu a vypracujeme hmotu. Vytvarujeme z nej guľky, ktoré necháme ztuhnúť v chladničke a potom ich obalíme v arašídoch.

Cestoviny Fantazia

cestoviny kolienka (špirálky), pochúťková smotana, väčšia konzerva kukurice, soľ, korenie
Cestoviny dáme variť do osolenej vody. Keď sú uvarené a scedené, pridáme celú smotanu a konzervu kukurice(bez šťavy. Okoreníme a osolíme podľa chuti.

Smažená cibula

3 veľké cibule, hladká múka (podľa potreby), soľ, olej na praženie

Olúpané cibule priečne nakrájame na kolieska hrubé asi 1/2 cm. Posolíme ich jemnou soľou, obalíme v hladkej múke a v oleji vypražíme. Podávame ich ku špenátu, alebo nimi obložíme mäso. obmena: Kolieska cibule rozoberieme na krúžky, osolíme, obalíme v múke a na masti pomaly opražíme. Hotové vyberieme na papierový obrúsok, aby olej odkvapkal.