30. 9. 2010

Stir fry

paprika, brokoloca, por, mala plechovka sojových alebo fazulových klickov, 3-4 ks kuracích prs, cinske rezance, olivový olej, bazalikový olej, sojova omacka, sol, korenie

Vsetku zeleniniu nakrajame na rezance, oprazime v olivovom oleji, na zvlast panvici opecieme na rezance al kocky nakrajane kuracie maso so sojovou omackou, potom to spojime a dusime asi 10 min, dochutime podla chuti, na koniec pridame uvarene rezance a podavame.

Karfiolové placky so šunkou

500 g karfiolu, soľ, 2 žemľe, trocha mlieka, 50 g šunky, 50 g tvrdého syra, 2 vajcia, 2 lyžice hladkej múky, mleté čierné korenie, olej na vypražanie

Karfiol rozdelime ne ružičky a v osolenej vode povaríme domäkka. Scedený a odkvapkaný karfiol nadrobno nakrájame. Žemle namočime do mlieka,aby zmäkli,pridáme k ním nakrájaný karfiol, šunku, nastrúhaný syr, rozšľahané vajcia, múku, osolíme a okoreníme. Zo zmesi tvoríme placky a opražíme ich po oboch stranách v rozohriatom oleji dozlata. Hotové placky kladieme na papierové obrúsky,aby sa zbavili prebytočného tuku. Podaváme s rôzne upravenými zemiakmi.

Poznámka : Placky môžeme pripraviť aj zo surového karfiolu,ktorý nastrúhame ,osolíme a chvíľu necháme postat.

Brokolica vo vajíčku

brokolica, 2-3 vajíčka, maslo, soľ
Brokolicu uvaríme v slanej vode,necháme chvíľu ochladiť, porozdeľujeme a uložíme na panvicu.Pomaly opečieme, pridáme na vrch maslo-aby to malo príjemnú chuť. Rošľaháme vajíčka a nimi brokolicu zalejeme. Chvíľu necháme zapiecť, obrátime a podávame s opečenými zemiakmi.Je to veľmi jednoduché a chutné jedlo.

Bravčové na kari

600 g mäso bravčové na rezne, karfiol, soľ, olej, kari korenie, 4 dl vývar, korenie biele, rasca mletá, 0,5 kávovej lyžičky koriander mletý, na špičku noža zázvor, 150 g jogurt plnotučný, 150 g hrášok mrazený, solamyl

Očistený karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a približne 10 minút varíme v osolenej vode. Mäso opláchneme, dobre osušíme a nakrájame na kocky. V kastróle zohrejeme olej a mäso v ňom postupne opečieme. Poprášime kari korením a podlejeme polievkou. Pridáme korenie , privedieme do varu a asi 30 minút dusíme. Jogurt zmiešame so solamylom a za stáleho miešania prilejeme k mäsu. Pridáme hrášok s karfiolom a 5 minút prehrievame. Osolíme, okoreníme a podávame na mise. Podávame s ryžou.

29. 9. 2010

Vaječná omeleta z cottage

80 g ryže, 100 g syra cottage, 10 vaječných bielkov
Uvarenú ryžu zmiešajte so syrom, pridajte vaječné bielky a vymixujte. Zmes nechajte chvíľu postáť, dobre ju premiešajte a upečte na teflónovej panvici omeletu (prípadne malé lievance). Pred podávaním môžete ochutiť kečupom.

Vajcová tlačenka v aspiku

33 g želatíny na slané aspiky, 6 uvarených vajec, sterilizovaný zeleninový šalát Moravia,(ak nemáme - mrazenú zeleninu prevariť-len zmäknúť-v octovom náleve), cibuľa - na drobno!, 20 dkg mäkký salám, 250 g majonéza, masox

Všetko pokrájať na kocky. Nálev zo šalátu doplniť na 3 dl. Nálev rozdeliť na dve polovičky: 1. uvariť v ňom Masox. 2. želatínu za stáleho miešania zohriať do varu a vypnúť (podľa návodu).
Všetko zamiešať a do srnčieho chrbáta (forma) a dat do chladu.

Sedliacka omeleta

3 väčšie zemiaky, 10 dkg udenej slaniny, cibuľa, korenie, soľ, 2 vajcia, olej ( masť)
Na kocky nakrájané zemiaky opečieme na oleji spolu s nakrájanou slaninou a cibuľou. Zalejeme rozšľahanými posolenými vajicami. Opečieme z oboch strán bez miešania. Podávame s čerstvou zeleninou, prípadne s kečupom.

Rajčiny s vajcami

cesnak, 6 rajčiny, 12 vajíčka, sol, čierné korenie mleté, olej
Rajčiny sa ovaria, aby sa dala stiahnuť šupa. Olúpané ich nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozpálime olej a podusíme rajčiny kým nám nevznikne masa. Pridáme pretlačený cesnak, sol, korenie, vajíčka a miešame pokým nám to nezhustne. Pomer prísad sa dá upraviť podla chuti.

Praženica so slaninou

cibuľa, 4 vajcia, 100 g oravská slanina, sol, olej, červená paprika
Na panvici opražíme pokrajanú slaninku, očistenú cibuľu pokrájame na kocky pridáme ku slanine a restujeme do zlata. potom pridame rozšľahané vajcia a miešame do zhustnutia. Na tanieri dozdobíme mletou červenou paprikou. Podávame s chlebom alebo pečivom.

Praženica

vajcia, slanina, klobása, cibula, rajčina, paprika, strúhaný syr, šampiony, čierne korenie, mletá paprika, šunka, sol

Opečieme 1/2 množstva cibule,slaninku a klobásu, nakrajame papriku, rajčinu , nastrúhame syr a rozklepeme vajcia, nakrájame šunku,po opražení pridám vajcia nechám ich trošku zatiahnuť, potom pridám šunku, papriku rajčinu , syr a šampiony,nakoniec okorením podla chuti.

Mozočková omeleta

2 teľacie mozočky, 4 lyžice smotany, 6 lyžíc mlieka, 6 vajec, 250 g masla, štvrť cibule, 7 lyžíc múky, pol lyžice masti, zelená petržlenová vňať, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ

Maslo vymiešame do peny, pridáme múku, trocha soli a lyžicu smotany. Postupne pridávame 6 žĺtkov, mlieko a nakoniec sneh vyšľahaný zo 6 bielkov. Upečieme v 2 tortových formách. Medzitým 2 teľacie mozočky očistíme, nakrájame a udusíme s malým množstvom cibule a zelenej petržlenovej vňate. Dochutíme soľou, mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením. Nakoniec pridáme 3 lyžice smotany a zmiešame. Zmesou naplníme omeletu. Podávame horúce.

Lepšia praženica

3 vajcia, cibuľa, udena slanina, vegeta, chilli paprika (moze byt struhana), klobasa (prip. parky)

Najprv na suchej panvici oprazime na male kusky nakrajanu slaninku. Ked bude do zlatista opecena pridame cibulku, ktoru tiez do zlatisa opecieme spolu s kuskami klobasy. Davame pozor aby nam to nezhorelo, ale musi to byt poriadne opecene. Nakoniec pridame rozslahane vajcia, ktore sme nesolili solou ale vegetou. Nakoniec posypeme chilli paprickou (na malicke kusky nakrajana alebo struhana). Miesame az kym to nezhustne a podavame s chlebom. 

Gazdovská praženica

slanina 5-10 dkg, slaninu mozeme nahradiť maslom asi kavova lyžička, mala cibuľa, soľ, 4 vajcia, štipka mleteho kminu a sladké papriky 

Slaninu nakrajame na drobne kusky dame spražiť zatiaľ očistíme cibulku nakrajame na drobno pridame do rosprazenej slaniky keď zacnu prve kusky slaniny ružoviet dame rozmiešane vajička pridame kmin dochutime soľou a červenou paprikou-nie je nutne. Podavame s čajom a chlebom.

28. 9. 2010

Syrový špíz

100 g mensich cerstvych šampionov, 120 g tvrdeho syra, olivovy olej, sol, mlete cierne korenie
cesticko : hladka muka, vajce, mlieko, nasekana petrzlenova vnat, sol, mlete cierne korenie, vegeta

Tvrdý syr pokrájame na rovnaké kúsky. Zo šampionov zrežeme konce. Potom ich pokvapkáme olivovým olejom,posolíme a okoreníme mletým čiernym korením.Na grilovaciu ihlu striedavo napichujeme kúsky syra a šampiony. Naplnenú ihlu poprášime hladkou múkou a obalíme v cestíčku.Vyprážame v panvici na oleji z obidvoch strán. Cestíčko: Z hladkej múky,mlieka a vajca vypracujeme hladké cestíčko. Ochutíme ho solou, vegetou, mletým čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Spolu premiešame.

Živánska

1 kg bravčového mäsa, lyžica vegety, lyžička soli, lyžica kečupu, lyžica paprikovej pomazánky, 5 vajec, 5 strúčikov cesnaku, lyžička čierneho korenia

Mäso nakrájame na plátky a naklepeme. Do mixéra dáme všetky pochutiny a krátko pomixujeme. Rezne postupne namáčame do koreniacej zmesi a uložíme do misy.Uložíme do chladničky aspoň na 3 dni.Takto naložené mäso môže stáť aj 10 dní. Po vybratí mäso rýchlo opečieme na oleji

Zbojníkov rezeň

500 g bravcove kare, 1 dcl sojova omacka, 1 dcl worchesterova omacka, 50 g cesnaku, 1 dcl oleja, sol, korenie, rasca, cervena mleta paprika sladka

Umyte a osusene maso si nakrajame na 100 g platky naklepeme, narezeme okrajove blany, osolime, okorenime, posypeme rascou a cer. mletou paprikou. Na takto pripravene maso roztlacime cesnak a rozotrieme po oboch stranach masa.V miske zmiesame sojovu a worchesterovu omacku s olejom a naukladame do nej platky masa. Dame odlezat do chladnicky na hodinu. Kratko opeceme po oboch stranach na grile alebo panvici. Vhodne prilohy rozne upravene zemiaky.

Bravčovina

600 g bravčového mäsa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, 30 g hladkej múky, mletá červená paprika, celé vajce, muškátový orech, 30 g tvrdého postrúhaného syra, 60 g oleja

Mäso umyjeme a nakrájame z neho 8 rezňov. Dobre ich naklepeme a potrieme cesnakom rozotretým so soľou a múkou, ktorú sme zamiešali s červenou paprikou. Vajce dobre rozšľaháme a pridáme k nemu postrúhaný muškátový orech. Rezne namočíme do vajca, potom ich dáme do múky, do ktorej sme pridali papriku a tvrdý syr. Po oboch stranách v horúcom oleji rezne vypražíme. Dávame pozor aby syr pri pražení nezhnedol. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Tofu v cestičku

400 g tofu, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 50 g pšeničnej múky, 50 g sójovej hladkej múky, soľ, olej na vysmážanie

Tofu nakrájame na plátky o hrúbke 1 cm. Pokvapkáme zmesou sójovej omáčky a citrónovej šťavy A necháme v chladničke stáť ˝ hodinu. Z pšeničnej , sójovej múky a vody pripravíme hladké cesto, ktoré necháme 5 min. stáť. V pšeničnej múke potom obalíme vlhké tofu plátky.Namočíme v cestíčku a vyprážame z oboch strán do ružova. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Syrové rezne

8 plátkov Eidamu, 100 g šampiňónov, 2 lyžičky masla, 100 g sterilizovaného hrášku, 50 g šunky, soľ, vegeta, olej, petržlenová vňať, 3 vajcia
na obaľovanie : múka, vajce a strúhanka,
na dresing : biely jogurt, po 1 lyžičke horčice a kečupu, soľ, cukor, ocot

Očistené, pokrájané šampiňóny podusíme na masle, pridáme hrášok, nadrobno pokrájanú šunku a posekanú petržlenovú vňať. Zmes ochutíme soľou a vegetou, pridáme rozmiešané vajíčka a necháme zhustnúť. Na 4 plátky syra dáme tenkú vrstvu zmesi, každý prikryjeme druhým plátkom, mierne pritlačíme. Pripravený syr obalíme v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka) a z oboch strán rýchlo vypražíme. Z jogurtu, horčice, kečupu, trošky cukru, soli a octu pripravíme dresing. Pred podávaním ním polejeme syr. Vhodnou prílohou sú opekané zemiaky alebo zemiaková kaša.

Špíz z hlivy

100 g hlivy ustricovej, 100 g tvrdého syra, 2 rožky, 2 vajcia
Hlivu, syr, rožky nakrájame na rovnaké kúsky a striedavo napichujeme na špíz. Obalíme v rozšhlahaných vajciach a vypražíme v oleji. Podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Syrečkový ražeň

cibuľa, vajíčko, 150 g klobásy, balíček olomouckých syrčekov, podľa potreby strúhanka, tuk, hladká múka, podľa chuti soľ

Syrečky rozkrojíme na polovice, klobásu a cibuľu pokrájame na kolieska. Napichneme na ihlu v poradí: syreček, cibuľu, klobásu. Ražník obalíme v hladkej múke, rozšľahanom a osolenom vajci (môžeme pridať 2 lyžice piva) a nakoniec v strúhanke. Vyprážame vo väčšom množstve dobre rozohriateho tuku.

Smažené plnené kalerábové plátky

500 g kalerábu, 100 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 100 g múky, 100 g stúhanky , 2 vajcia, olej na vyprážanie

Ošúpané kaleráby dáme variť do osolenej vody na 6 minút. Vyberieme a vychladnute nakrájame na plátky. Jednotlivé plátky kalerábu plníme šunkou a syrom. Naplené obalíme v múke, v rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Vyprážame v rozohriatom oleji.

24. 9. 2010

Teľacie rezne s plesňovým syrom

2 teľacie rezne, jedno jablko, 100 g plesňového syra, 50 g zeleru, 1,25 dl bieleho vína, 1,25 dl vývaru, 1,23 dl sladkej smotany, vajce, 2 lyžičky škrobovej múčky, petržlenovú vňať

Ošúpaný zeler nakrájame na malé kocky. Z umytého jablka odstránime jadrovník, rozštvrtíme a pokvapkáme ho citrónovou šťavou. Syr pokrájame na pol centimetrové plátky. Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme po obidvoch stranách. Plameň zmiernime a mäso ešte asi 2 minúty dopekáme. Potom mäso preložíme do ohňovzdornej misy, poukladáme naň jablká a syr a zapečieme. Na panvici speníme maslo, pridáme zeler a podlejeme bielym vínom a vývarom. Pripravíme si omáčku zo sladkej smotany, vajca a škrobovej múčky. Asi po 10. minútach omáčku prilejeme do zelerového vývaru a krátko povaríme. Zapečené rezne polejeme omáčkou, ozdobíme vňaťou a podávame s varenými zemiakmi.

Mäso s cibuľou na čínsky spôsob

500 g bravčového mäsa (vykostené karé), 500 g cibule, 6 lyžíc oleja, 3 lyžice kečupu, 1,5 lyžice octu, 2 lyžice sójovej omáčky, navŕšená lyžica práškového cukru, 4 lyžice vody, 2 lyžice bieleho vína, soľ

Mäso pokrájame na rezne, vyklepeme chrbtom kuchynského noža a narežeme na pásiky. Kečup zmiešame s vodou, octom, sójovou omáčkou a cukrom. V troch lyžiciach horúceho oleja rýchlo opečieme mäso. Po opečení ho osolíme a dáme na tanier. Do tej istej panvice vlejeme zvyšok oleja a na ňom celkom krátko podusíme cibuľu, ktorú sme predtým pokrájali na pásiky. Do podusenej cibule vložíme opečené mäso. Prilejeme víno a premiešame. Zalejeme kečupovou zmesou a povaríme, kým sa zmes trocha odparí. Podľa potreby prichutíme soľou, prípadne vegetou.

23. 9. 2010

Opité kuracie závitky

4 ks kuracích stehien, mrkva, domáca klobása, 10 dkg tvrdého syra, horčica, soľ, čierne korenie, červená paprika mletá, drvená rasca, čierne pivo

Kuracie stehná vykostíme a naklepeme. Mrkvu, klobásu a tvrdý syr nakrájame na hranolčeky. Každý plátok kuracieho mäsa osolíme a z vnútornej strany natrieme horčicou. Položíme naň hranolček mrkvy, klobásy a syra a pevne zavinieme do závitku. Uložíme do pekáča, posolíme, poprášime korením, zalejeme čiernym pivom a dáme pomaly zapiecť do vyhriatej rúry. Podávame s hráškovou ryžou a jablkovým kompótom.

20. 9. 2010

Bravčová pečeň na cibuli

500 g bravčová pečeň, 4 cibuľa, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, vegeta, majoránka, muškátový orech, soľ, červené víno 2 dcl

Na spenenú cibuľu dáme pečeň, ktorú orestujeme. Pridáme majoránku, papriku, korenie, muškátový orech a necháme dusiť do mäkka. Podlejeme červeným vínom a necháme 5 - 7 minút podusiť. Nakoniec pečeň osolíme a pridáme vegetu. Podávame s ryžou.

Trenčiansky párok s fazuľou

1 kg bielej fazule, 1 kg cibule, 1 kg papriky, 1,5 kg rajčín, 25 dg kryštálového cukru, 1 dl octu, 1 osiate Deko, 1 kg párkov

Bielu fazuľu samostatne uvariť.  Papriku, cibuľu a rajčiny nakrájať a 45 min. variť. Uvarené lečo rozmixujeme, pridáme fazuľu, nakrájané párky, ocot, cukor a nakladač. Varíme spolu ešte 20 min. Dáme do pohárov a sterilizujeme. Podávame s chlebom alebo s ryžou.

Lečo zeleninové

1 dcl oleja, lyžica soli, 15 kocky cukru alebo adekvátně množstvo kryštál.cukru, 2 kg  paradajky  /rajčata /, 1 kg  papriky, 8 ks čierneho korenia, 5 ks bobkový list, 8 ks nové korenie, 5 stručikov cesnaku, 3-4 lyžice octu

Na olej dáme rozmixované paradajky a varíme asi 1 h. Po asi 1 hodinke paradajky môžeme ešte premixovať ponorným mixérom. Potom pridáme , soľ , korenie, cukor, ocot, cesnak. Ešte trochu povaríme a pridáme pokrájanú papriku a varíme do zmäknutia /20-25 min./ Potom naložíme do pohárov a sterilizujeme. /20-25 min. pri teplote asi 85 stupňoch.

Fazuľový šalát so zeleninou

1 kg suchej fazule, 1 kg papriky, 1 kg paradajky, 1 kg cibula, 2,5 dl olej, 8 dkg sol, 15 dkg cukor krystal, 1 dcl ocot, lyzica sojová omácka

Fazulu predom namocit vo vode. Namocenu fazulu uvarit do mäkka. Paradajky, papriku a cibulu  na oleji podusit, pridat uvarenú fazulu. Chvilu dusit spolu, pridat ostatné igrediencie, vsetko dobre premiesat, plnit do flias a sterilizovat cca 30 min.

17. 9. 2010

Tofu na cibuli

cibulu, 0,4 kg kuracich prs, 150 g tofu, jednu lizicku sojovej omacky, sol, vegeta, korenie

Na oleji spenime cibulu nakrajanu na drobno a pridame kuracie prsia pokrajane na rezance. Pomiesame a podusime, kym prsia neziskaju bielu farbu,potom pridame tofu nakrajane na kocky,sojovu omacku, sol, vegetu, korenie a podusime. Podavame s ryzou,chlebom,so salatom ci s kecupom. Recept tiez mozeme doplnit ryzou a udusenou zeleninou. Dostaneme tak rizoto.

Tokáň

1 kg bravčové mäso pokrájané na kocky, cibula, 2 strúčiky cesnaku, červená paprika mletá, drvená rasca, 2 čerstvé paradajky, zeleninová paprika, olej, soľ

Do rozohriateho oleja speníme cibulu, pridáme cesnak potom  mletú papriku a drvenú rascu osolíme a nakoniec pridáme mäso pokrájané na kocky. Na silnom ohni necháme odpariť vodu ktorú mäso pustí a potom pridáme pokrájané paradajky a papriku podlejeme vodou a dusíme do mäkka.Keď je mäso mäkké trochu poprášime múkou. Podávame so zemiakmi, haluškami.

Bravčová pečeň na čínsky spôsob

400 g bravčovej pečene, lyžica solamylu, 2 lyžice rastlinného oleja, 100 g špenátu (môže byť aj brokolica alebo iná zelenina), 2 strúčiky cesnaku, 50 g húb, soľ
nálev : 3 lyžice sójovej omáčky, 3 lyžice červeného dezertného vína, 2 lyžice mäsového vývaru, lyžička Glutasolu, cukor

Očistenú a umytú pečeň pokrájame na malé plátky alebo hrubšie rezance, premiešame s rozmočeným solamylom a opražíme v rozohriatom oleji. Potom pridáme očistený umytý špenát, alebo inú zeleninu (brokolicu) posekaný na drobno a rozotretý cesnak, opražíme, pridáme očistené pokrájané huby, veľmi málo podlejeme, osolíme a udusíme. Nakoniec zalejeme nálevom, ktorý pripravíme zo sójovej omáčky, vína mäsového vývaru, Glutasolu, a trochu cukru a dusíme, kým sa šťava z väčšej časti nevyparí.

Zemiaky plnené hubami

12 zemiakov , 500 g tekvice, 250 ml zeleninoveho vyvaru, 500 g kuriatok, 3 mlade cibulky, 50 g prerastanej slaninky, 30 g masla, korenie, muskatovy oriesok

Zemiaky v supke varime v slanej vode asi 20 minut. Ocistenu tekvicu nakrajame na kocky a dusime v zeleninovom bujone na miernom plameni. Kuriatka zlahka oplachneme a vacsie prekrojime. Cibulku ocistime a nakrajame asi centimetrove kusky. Najemno nakrajanu slaninku osmazime v horucom oleji, pridame kuriatka a dusime, kym sa neodpari tekutina. Potom pridame cibulku a este asi 3 minutky dusime. Uvarene zemiaky pozdlzne roozpolime a lyzickou vyberieme vnutro, ktore pridame k udusenej tekvici. Zmiesame, ale neroztlacime uplne najemno. Pridame maslo, sol a korenie. Polovicky zemiakov naplnime plnkou a podavame s dusenymi kuriatkami.