14. 3. 2009

Orechová torta

Suroviny:7 vajec 
700g práškového cukru 
14 PL horúcej vody 
14 PL oleja 
150g hladkej múky špeciál 
300g mletých orechov 
1 prášok do pečiva 
1 žĺtok 
1 vanilkový cukor 
500g masla 
4 PL kakao 
150g ríbezľového džemu 
2 PL rumu
Postup:Žĺtky vymiešame s cukrom, pridávame olej a vodu. Postupne pridáme múku zmiešanú s orechmi a práškom do pečiva a vymiešame. Na koniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Dáme do dvoch tortových foriem a pomaly pečieme na 180°C. Či je torta upečené zistíme tak, že do nej pichneme špajdľou Ak na sa na špajdľu nelepí tak ju vyberieme. Vyklopíme a necháme trošku vychladnúť. Potom ju rozrežeme na 2 pláty. 
Žĺtok, 250g cukru a 1 vanilkový cukor vymiešame nad parou do zhustnutia a do vychladnutej zmesi pridáme 250g masla. 10 PL práškového cukru, 6 PL vody a 4 PL kakaa zmiešame nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom primiešame 250g masla. Ríbezľový džem, rum a trochu vody zmiešame tak aby hmota bola redšia. 
Tortu plníme tak, že spodný plát potrieme džemovou zmesou, na ňu dáme kakaovú plnku. Druhý korpus natrieme z oboch strán a uložíme na prvý korpus. Opäť natrieme ale bielou plnou a takto pokračujeme. Okraj torty natrieme takisto plnkou a oblepíme mletými orechmi. Vrch polejeme čokoládou a zdobíme podľa fantázie.

Žiadne komentáre: