23. 3. 2009

Orechová torta Sladký sen

Suroviny:35 dkg orechov, 35 dkg práškového cukru, 8 vajec, šťava a kôra z jedného citróna, 2 lyžice jemných žemlových omrvín. PLNKA: 15 dkg mletých orechov, 1 dcl mlieka, 15 dkg práškového cukru, 10 dkg masla, 1 vanilkový cukor  

Postup:V mise vymiešame žltky s praškovým cukrom. Mali by sme miešat približne pol hodiny ale s ručným šlahačom je to skôr,že je to dobre vymiešane zistite, ked sa vam budu robit "šlahúne " to su take dlhé , tenké pružky , ktoré sa vytvarajú na povrchu hmoty.Primiešame štavu z jedného citrona a nastruhanú kôru.Pridame pomleté orechy, preosiate žemlové omrvinky a tuhý sneh z bielkov.Pečieme v dobre vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej forme na miernom ohni dostatočne dlho. Tato torta je vo vnútri vlhka takže ked ju skusime v strede napichnut špajdlou stale na nej niečo bude.Skratka ked je upečena je dostatočne pevna čo zistime ked priložime na ňu ruku.Vychladnutý korpus v strede prerežeme a naplnime plnkou. Je dobre ju dat na nejaký čas do mrazaku, pretože sa s nou pracuje pomerne tažko, ked nie sme dostatočne zručné ,može sa nám vrchna čast korpusu rozpadnut.Ale to vôbec nevadi, pretože všetko čo sa rozpadne jednoducho date na plnku a znovu natriete kremom, takže výsledok bude  v poriadku.Možete si hornú čast torty podvažit tvrdším plastovým obalom celú podobrat a potom ju pomocou obalu šupnut spat. 

Plnka: Pomleté orechy obarime vriacim mliekom, pridame vanilkový cukor, maslo a miešame, kým nie je plnka biela.  

Naplnime tortu a necháme si trochu kremu na boky a povrch torty. Obsypeme mletými orechami a cikcakovito polejeme čokoladovou polevou.


Žiadne komentáre: