14. 3. 2009

Jahodová torta

Suroviny:6 vajec 
6 PL kryštálového cukru 
6 PL polohrubej múky 
½ bal. prášku do pečiva 
strúhaná kôra z 1 citróna 
štipka sódy bikarbóny 
2 bal. pudingu Zlatý klas 
800ml mlieka 
4 PL cukru 
500g jahôd 
želatína
Postup:Vymastíme a múkou vysypeme plech alebo formu. Celé vajcia vyšľaháme v stroji s kryštálovým cukrom asi 15 – 20 minút. Keď vaječná hmota zbelie, sneh je vyšľahaný a cukor roztopený. V múke rozmiešame kypriaci prášok, sódu a citrónovú kôru. Vareškou zľahka vmiešame múku do vaječno – cukrovej zmesi. Hneď prelejeme do formy, povrch cesta zarovnáme a pečieme v predhriatej horúcej rúre pri 180°C, 10 – 12 minút, podľa hrúbky cesta. Hotové cesto necháme vo forme vychladnúť. Ak sa zdá príliš hrubé, prekrojíme ho na dva diely a jeden zamrazíme, alebo použijeme na druhú vrstvu. Pripravíme si puding z prášku, mlieka a cukru podľa chuti. Ak robíme dvojvrstvovú tortu, do spodnej plnky pridáme kúsky jahôd. Vrch torty polejeme zvyšným pudingom a necháme trochu stuhnúť. Tortu ozdobíme celými alebo pokrájanými jahodami podľa fantázie a opatrne popolievame želatínou. Dôkladne polejeme všetky jahôdky, budú krásne lesklé a zároveň neuschnú ak tortu nezvládneme zjesť naraz.

Žiadne komentáre: