24. 3. 2009

Dobošová torta

Suroviny: Piškótové cesto: 7 vajec, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžica citrónovej šťavy, kôra z polovice citróna, hladká múka a maslo (alebo umelý tuk) na vysypanie a vymastenie plechu. 
Čokoládový krém: 1 lyžica rumu, 250 g masla, 50 g kakaa, 200 g práškového cukru, polovica balíčka vanilkového cukru, trocha soli.
Karamelová poleva: 150 g kryštálového cukru, voda. Na ozdobenie: 30 g kakaa, 50 g lieskových orieškov. 
Postup: Žĺtky, polovicu práškového cukru, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a trocha vody vyšľaháme do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme doň druhú polovicu práškového cukru a nastrúhanú citrónovú kôru, premiešame a spolu s preosiatou múkou ho zľahka zamiešame do vyšľahaných žĺtkov. Z cesta upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu 6 až 8 tenkých okrúhlych placiek, ktoré necháme vychladnúť. Vychladnuté placky (jednu placku odložíme) spojíme krémom, boky torty takisto potrieme krémom, posypeme kakaom a pomletými orieškami a tortu dáme na hodinu do chladničky. Odloženú piškótovú placku položíme znovu na vymastený plech, potrieme polevou a kým poleva nestuhne, nakrájame ju ostrým nožom natretým maslom na 12 porcií, ktoré uložíme na povrch schladenej torty. Čokoládový krém: Cukor zalejeme vodou tak, aby bol ponorený, uvaríme sirup a necháme ho vychladnúť. Maslo vymiešame s trochou soli a kakaom, zamiešame ho do vychladnutého sirupu a nakoniec primiešame rum a vanilkový cukor. Karamelová poleva: Cukor trocha pokropíme vodou, necháme na ohni roztopiť a za stáleho miešania zožltnúť.

Žiadne komentáre: