13. 3. 2009

Černicový koláč

Suroviny:Cesto:130 g mäkkého masla 
50 g práškového cukru 
Soľ 
Ostrúhaná kôra z 1 citróna 
2 žĺtky 
150 g hladkej múky 
50 g strúhaného kokosu 
4 PL mlieka
Krem:75 g maizeny 
5 žĺtkov 
150 ml šľahačkovej smotany 
200 g kryštálového cukru 
Štipka soli 
150 ml citrónovej šťavy 
Ostrúhaná kôra z 1 citróna 
20 g masla 
400 g černíc

Postup:Maslo, cukor, štipku soli a citrónovú kôru spolu vyšľaháme. Postupne zašľaháme žĺtky, múku, kokos a mlieko. Plech veľkosti 29x20 cm vyložíme papierom na pečenie a naň natrieme pripravené cesto. V rúre vyhriatej na 170 C pečieme približne 15 až 20 minút. 

Na krém vyšľaháme 250 ml vody so žĺtkami a s maizenou. V hrnci privedieme do varu smotanu, cukor a štipku soli. Žĺtkovú zmes vymiešame s polovicou prevarenej smotany, vlejeme k zvyšnej smotane a pri miernej teplote a za stáleho miešania povaríme 1 minútu.Do uvareného krému všľaháme citrónovú šťavu, kôru , maslo a zmes necháme mierne vychladnúť. Upečené a vychladnuté cesto natrieme vlažným krémom.. Navrch poukladáme očistené černice a jemne ich zatlačíme do krému.

Žiadne komentáre: