16. 3. 2009

Berlínske šišky

Suroviny:¼ l mlieka
1 kocka droždia
500 g hladkej alebo polohrubej múky
125 g práškového cukru
štipku soli
4 PL oleja
2-3 žĺtky
múku na posýpanie dosky
100 g slivkového lekváru
1 bielok
75 g práškového cukru na posýpanie
1-2 lyžice citrónovej šťavy
Postup:Mlieko zohrejeme. Do vlažného mlieka zamiešame droždie. Múku, 50 g cukru, soľ, olej a vaječný bielok dáme do jednej misy. Pridáme drožďové mlieko a všetko spolu premiešame. Takto pripravené cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť. Z cesta na doske posypanej múkou tvarujeme šišky, ktoré naplníme lekvárom. Naplnené šišky poukladáme na obrúsok posypaný múkou, prikryjeme ich obrúskom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Vyprážame v rozpálenej masti z oboch strán. Hotové posypeme práškovým cukrom alebo namočíme do berlínskej polevy (cukor vymiešaný s citrónovou šťavou).

Žiadne komentáre: