13. 3. 2009

Berlínska bábovka

Suroviny:300 g polohrubej múky
15 g droždia
1/8 l vlažného mlieka
100 g práškového cukru
175 g masla
štipka soli
3 vajcia
nastrúhaná kôra z 1 citróna
200 g hrozienok alebo 100 – 150 g čokolády 
100 g čokoládovej polevy
2 poliev. lyžice bielych jadier
tuk a strúhanka na vymastenie formy
Postup:Formu vymastíme a vysypeme strúhankou. Múku preosejeme do misy, uprostred urobíme jamku na kvások – necháme 15 minút kysnúť. Pridáme roztopené maslo, cukor, soľ, vajcia, citrónovú kôru a vypracujeme redšie cesto. Cesto miesime tak dlho, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Necháme kysnúť asi 30 minút. Pridáme umyté a osušené hrozienka alebo pokrájanú (nie postrúhanú) čokoládu, trochu premiesime a naplníme formu cestom a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Rúru vyhrejeme na 200◦ C. Bábovku pečieme 50 minút na druhej priečke rúry odspodu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládovú polevu, nalejeme na upečenú bábovku a ešte kým je poleva mäkká, povtláčame do nej píniové, alebo mandľové jadrá posekané na kúsky.

Žiadne komentáre: